sojowego 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka miodu 3 lyżki soku z cytryny 1 lyżka sezamowego oleju sriracha sos do smaku Zacznij od surówki. Obierz marchewki i obierakiem do ziemniaków pokrój na cienkie paski. Oczyść jabłko z gniazdek i pokrój w cienkie słupki. Opłukaj jarmuż, osusz i pokrój w cienkie paski. Wsyp do malaksera orzechy cashew. Dodaj sos sojowy, olej(...)zeszklona i lekko zrumieniona. Wyjmij cebulę . Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Smaż krótko. Wątróbka powinna być różowa po rozkrojeniu. Następnie dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Do wątróbki pasują ziemniaki z wody lub frytki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post
codojedzeniaSkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/4 główki, ziemniaki 7 sztuk, papryka 3 sztuki/kolorowe, groszek konserwowy 1 puszka, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta - ile potrzeba kapustę drobno pokroić, ziemniaki obrane pokroić w kostkę, włoszczyznę razem z nacią selera i obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić, wszystko zalać
W Mojej Kuchni Lubięsorki koleżanki z pracy...degustacji nie będzie. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w oleju 300 g ziemniaków 1 cebula 50 g drobnej fasoli 1 łyżeczka oleju 1 jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ogórków kiszonych 1 jajko 2 łyżki majonezu 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sól pieprz(...)Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem z łyżeczką oleju na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem i odcisnąłem. Filety śledziowe
R'n'G KitchenSzybciej! Spieszmy się jeść kurki, bo sezon się kończy... Składniki: włoszczyzna 3-4 spore ziemniaki łyżka masła 300 gram grzybów kurki łyżka masła 1 cebula natka pietruszki śmietana pieprz sól majeranek liście laurowe ziele angielskie Wykonanie: bulion 1. Obierz włoszczyznę. Wrzuć do garnka z około 2 litrami wody. *może być zarówno pokrojona jak i w całości -możesz wyłowić warzywa(...)kurki przy pomocy cedzaka. Osusz je. 4. Podsmaż cebulkę na maśle (wrzucaj cebulę na dobrze rozgrzany tłuszcz) wraz z kurkami. NIE POTRZĄSAJ PATELNIĄ(!) GDY PODSMAŻASZ KURKI zupa 1. Obierz ziemniaki. Dodaj do bulionu warzywnego. 2. Dodaj również podsmażone z cebulką kurki. 3. Gotuj 15 minut doprawiając solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (ewentualnie ostrą papryką/chili by dodać papryce wyrazistości
U FiolkiPrzez wiele lat żyłam w przekonaniu,że zupa jarzynowa to nudny miks rozgotowanej włoszczyzny i ziemniaków z zasmażką. Jarzynową kojarzyłam głownie z zapachem rozgotowanych warzyw podawanych w stołówkach i niekoniecznie udanymi zupami mojej rodzicielki. Gdy wzięłam gotowanie we własne ręce starannie omijałam zupę jarzynową. Gotowałam zupy, które uparcie nazywałam wielowarzywnymi bądź nadawałam im nazwy od głównego składnika: soczewicowa, soczewicowa(...)ziemniakami, cukiniowa kartoflanka etc. Czas jednak przerwać tę nieuzasadniona leksyklaną niechęć. Pora na jarzynową i kategorię #zupajarzynowa, w której lądować będą wszystkie sezonowe wielowarzywne zupy. Czytaj więcej
U FiolkiOstatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci
Dziś Ja gotujemarchewki, pieczarek i ciągnącego żółtego sera. W smaku rewelacyjne! Nie wiem czemu, ale jesień jakoś od zawsze kojarzy mi się z plackami ziemniaczanymi :-) A Ty robisz? Lubisz? 4 duże ziemniaki 1 marchewka 5 pieczarek 100 g żółtego sera 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Czosnek granulowany Olej do smażenia Ziemniaki oraz marchewkę obieramy. Ścieramy je na tarce
VioletoweKucharzenierzepakowy - ile potrzeba, przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki, cebula 3 sztuki, jabłka 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, woda 1 szklanka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - w opisie, koperek 1./2 pęczka z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, włożyć do mleka i moczyć kilka godzin, potem wylać(...)zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać posolić i popierzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Fasole zalewamy wodą, odstawiamy na min. 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniagotowanych warzyw i jajek z dodatkiem majonezu. Niektórzy dodają do niej również groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach ;) Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki ziemniak kawałek selera 3 jajka 3 ogórki konserwowe jabłko łyżka musztardy kilka łyżek majonezu sól, pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaka ugotować w mundurkach, aż będą miękkie. Przestudzić, obrać
wyzwania kuchennemiały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny. Składniki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy
R'n'G Kitchenkażde nacięcie włożyć plaster pomidora i mozzarelli. Wszystko skropić oliwą wymieszaną z bazylią i upiec. Kurczak Caprese podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami. Prosty i sycący obiad dla 2 osób. Składniki na 2 porcje Kurczaka caprese: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka sera mozzarella 1 duży pomidor suszona bazylia oliwa z oliwek sól(...)nacięciach kurczaka. Możemy dodać też listki świeżej bazylii. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 30 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy np. ziemniakami pieczonymi w piekarniku, pieczarkami smażonymi lub tylko z bagietką. The post Kurczak Caprese z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 2. Następnie dodać kalarepkę i marchewkę pokrojoną w drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać
Dziś Ja gotujelubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:). 300 g kurek (mogą być mrożone) 3 duże korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku ser cheddar i natka(...)pietruszki do posypania 1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę. 2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. 3. Zupę przed podaniem posypujemy startym
Szefowa kuchnimoich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany(...)wyparuje z grzybów. 3. Obraną marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany
Kuchnia domowa Ani