ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:372/497)

Pieczona polędwiczka wieprzowa 116

Pieczona polędwiczka wieprzowa będzie idealna na rodzinny obiad. Podana ziemniakami oraz ulubioną surówką, będzie wspaniałym daniem. Do polędwiczki wieprzowej pasuje praktycznie wszystko – kasza, ziemniaki czy makaron. Jeżeli chodzi o dodatki do obiadu, możemy podać ją zarówno z mizerią, ogórkiem kiszonym czy w końcu z surówką z sałaty rzymskiej z rzodkiewką . Przed pieczeniem należy polędwiczkę wieprzową obsmażyć na patelni. Musimy(...)wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Posypujemy papryką, solą oraz pieprzem. 2 Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. 3 Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 15 minut. 4 Następnie polędwiczkę zawijamy w folię aluminiową na około 10 minut, aby polędwiczka doszła, po czym kroimy na mniejsze kawałki.   Artykuł Pieczona polędwiczka

Kuchnia Bazylii
Puszyste krokiety ziemniaczano - selerowe z serem 336

bułki tartej 1 l oleju do głębokiego smażenia Wykonanie: Ugotować ziemniaki z selerem w dużej ilości osolonej wody (ok.20 minut), odcedzić i odstawić bez przykrycia do odparowania. Dodać do ziemniaków mleko, doprawić solą i pieprzem do smaku i ręczną praską ugnieść na puree. Do puree dodać żółtka i ser, wymieszać i odstawić do wystygnięcia i od czasu do czasu przemieszać(...)frytownicy po 4 sztuki na raz). Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do osączenia z oleju. Najlepsze są gorące więc przed podaniem by nie wystygły przechowywać je w nagrzanym piekarniku tylko do 60*C a zachowają swoją chrupką skórkę i kremowe wnętrze

Sztuka gotowania w/g Samiry
Królik pieczony z marchewką 198

marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia. Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami. Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA. Składniki: 1 tuszka z królika 4 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki(...)pieprzem. Lekko przyrumienić z każdej strony. Przełożyć do naczynia z marchewką. Posypać tymiankiem, rozmarynem,majerankiem, słodką papryką i solą. Dodać pokrojoną drobno paprykę. Wlać wodę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Marchewka i mięso musi być miękkie. Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Pycha! Polać mięso

O kuchni z uczuciem
Frytki z buraka 176

Lubicie frytki? Ja uwielbiam, zwłaszcza te wiecie.... ociekające tłuszczem i z naszych polskich ziemniaków ;) Ale co zrobić, gdy chce się odstawić, to, co potencjalnie może nam tylko zaszkodzić? Poszukaj zamiennika! Ja swojego właśnie znalazłam! Po kilku próbach z różnymi warzywami, stwierdzam, że burak i seler to mój nr 1! Składniki na 1 porcję: 4 średniej wielkości buraki 1 łyżka oliwy(...)szybciej się upiekły. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę, rozmaryn, tymianek oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Frytki takie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 30 minut (grzałka góra-dół), a następnie przez 10 minut rumienimy włączając funkcję opiekania/grilla. W trakcie mieszamy parokrotnie, by równomiernie się upiekły. Podajemy samodzielnie lub jako dodatek

Kuchnia w czekoladzie
KARMELOWO - PIERNIKOWE TRUFLE BAJADERKI 176

łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj na kratkę. Wstaw do lodówki na 20 minut.  POLEWA CZEKOLADOWA: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżka kakao(...)margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Tak przygotowane trufle-bajaderki możecie przygotować jako prezent dla bliskich. Są przepyszne w smaku i bardzo aromatyczne. Gorąco

SMYKWKUCHNI
Pulpety pieczone w sosie serowym 441

Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone

O kuchni z uczuciem
Karkówka w sosie malinowo-śliwkowym 191

Pyszna, mięciutka karkóweczka delikatnie słodka, aromatyczna. W sam raz na niedzielny obiad. Do ziemniaków, kaszy, makaronu. Dzieciom i Tatowi bardzo posmakowała i na pewno często będzie u nas gościć. 1,5 kg karkówki niecała szklanka soku malinowego 20 dag suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówkę(...)się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka w sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
3 sposoby na cukinię. 193

Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1l wody, 1 szklanka mleka sojowego, sól i pieprz. moda na bio http://modanabio.com/   Placki z cukinii Moje dzieci bardzo(...)Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. 5. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). 6. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. 7. Placki są gotowe, gdy łatwo odkleja się je po podważeniu szpatułką lub nożem. Write

MODA NA BIO
Schab zapiekany... 212

Dobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg, smalec 70-100 g, obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka obranych i pokrojonych marchewek, sól 1 płaska łyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso(...)minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego

chleba naszego
Sernik bez mielenia 184

Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik.  O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru(...)Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy także rodzynki. Masę wylewamy na przygotowane herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach, najlepiej całą

Kuchnia w czekoladzie
Zrazy wołowe ze śliwka 213

podniebienia! oczywiście miłośników wołowiny.  T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku.  U nas z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Zrazy wołowe ze śliwką na ok 20 zrazów: ok 1,2 kg wołowiny odpowiedniej na zarazy np. część krzyżowa 20 suszonych śliwek 20 kawałków(...)zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy otrzymać bardzo apetyczny sosik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 186

Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić(...)dość sucha 3. Wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą warzywną. Przełożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch można posypać słonecznikiem lub orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 50-60 minut. Smacznego Post Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 158

zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię(...)ząbki czosnku lekko zgnieść, ułożyć razem z marchewką. Skropić oliwą, posypać tymiankiem, bazylią, estragonem, czosnkiem niedźwiedzim i chilli. Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Czosnek i cebulę obrać, włożyć do garnka z marchewkami. Zalać połową bulionu, zmiksować całość na gładki krem. Wlać resztę bulionu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.Przed podaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak w ziołach i czosnku 254

Pyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze

Kuchnia Pełna Pasji
PULLED PORK CZYLI SZARPANA KARKÓWKA 202

wyniku długiego duszenia otrzymamy przepyszne, mięciusieńkie mięso, które bez problemu będziemy mogli "poszarpać" widelcem, a nawet samymi palcami. Takie mięsko może stanowić danie obiadowe - podajemy je z frytkami, ziemniakami czy ryżem + obowiązkowo jakaś pyszna suróweczka, ale rewelacyjnie smakuje także na kanapkach. Dobór przypraw do mięsa jest zupełnie dowolny. Marynatę możemy stworzyć wybierając do niej nasze ulubione przyprawy.  Składniki(...)czerwonego wina Wykonanie: Na spód naczynia żaroodpornego układamy pokrojone na ósemki cebule oraz ząbki czosnku. Na to wykładamy zamarynowane mięso. Podlewamy kilkoma łyżkami  bulionu lub wina. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st na około 12 godzin

Walijskie Pichcenie
Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.42 150

zrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana, to jedno słowo... FALAFEL! Pachnące Bliskim Wschodem kotleciki,  choć zwarte, niezbyt suche, chrupiące i pyszne! Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem 150 g ciecierzycy 1 szalotka 2 ząbki czosnku(...)zostawiamy na 20 minut a po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy 10 niewielkich kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron lub tez smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. aż do zrumienienia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone bataty :) 163

Prosty sposób na urozmaicenie sobie obiadu. Tak przygotowane, pieczone bataty świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania. Z powodzeniem mogą być także spożywane samodzielnie, bo

Zdrowie na języku :P
Pierś z kurczaka w tymianku 122

Tak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym

kuchnia doski
Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach 95

mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk(...)której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy chleb przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb w środku jeszcze na 30 minut. Wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture
Menu na tydzień: 5 dań z maks 5 składników 154

cały tydzień. Potem zrobiliśmy kurczaka z ryżem, potem zielone curry. Przygotowanie każdego z dań wymaga 15 minut pracy. Kiedy curry się gotowało, zaczęliśmy nagrzewać piekarnik na 200 stopni. Do piekarnika trafił kalafior i polędwiczki. Czas pieczenia 25 minut. W międzyczasie nastawiliśmy sos pomidorowy do spaghetti, ugotowaliśmy makaron, usmażyliśmy filety po francusku. Po półtorej godzinie wszystko było gotowe. Do zamrażalnika spakowaliśmy(...)komentujcie:) Lista zakupowa Mięso/owoce morza Surowe krewetki 250-300 g Podwójna pierś z kurczaka 2 polędwiczki z indyka 2 małe polędwiczki wieprzowe Warzywa/owoce Mała cukinia Mały słodki ziemniak Szklanka mrożonego groszku Główka czosnku Mała cebula Szpinak 200 g Kalafior Kolendra Bazylia Limonka Cytryna Makaron/ryż ½ opakowania spaghetti 1/2 opakowania makaronu ryżowego Szklanka ryżu Dodatki Puszka mleka kokosowego Puszka passaty

Niedzielny kucharz
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 195

osadzi należy dodać niewielką ilość soku, żeby nie były za suche.   Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju, z dodatkiem soli i cukru. Cebulę mieszamy z ziemniakami doprawiamy solą, ok. 2 płaskie łyżeczki i pieprzem na ostro. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby(...)Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Między gołąbki wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy liśćmi i wkładamy do gorącego piekarnika. Przykrywamy liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Rada: czas pieczenia może być

Moniki Smakołyki
Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze 119

Składniki: (13-14 szt. muffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji(...)połowę i miksuj, aż składniki się połączą (niezbyt długo). Formę do pieczenia babeczek/muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do nich ciasto (do 3/4 wysokości papilotek). Formę od razu wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez 30 minut (aż muffinki ładnie się zrumienią z wierzchu). Wyjmij muffinki z blaszki i ostudź na kratce. Pistacje zmiel w młynku do kawy

Delicious Place
Grillowany łosoś – szybko i smacznie 184

Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 146

zapiekanka jest pyszna zarówno z kurczakiem jak i bez. Jest to duża porcja, wykarmiłam 6 osób i jeszcze mi zostało. Małe ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Brokuł i kalafior rozerwać na małe kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki(...)oczkach i wrzucić do sosu razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać. Wersja z mięsem, rozgrzać olej, piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki . Doprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na patelni. Nie zbyt

Kuchnia Pokoleń
Piersi kurczaka z orzechowo-pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi 154

być nudne. Dzisiaj upiekłam je pod pierzynką z natki pietruszki, orzechów włoskich, czosnku oraz z pomidorkami koktajlowymi. Danie podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie smakować z kuskusem lub ziemniakami Składniki (na 2 porcje): 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 gałązki pomidorków koktajlowych(...)oliwek oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można utrzeć w moździerzu). Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piersi z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia filety obłożyć na wierzchu przygotowanym pesto z pietruszki i orzechów (lekko docisnąć), a obok położyć gałązki pomidorków koktajlowych. Smacznego

Oryginalny smak
Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne 175

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie. SKŁADNIKI ( 2 porcje) 1 duży batat 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche. Smacznego

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania