Bataty pieczone z sosem serowym – lunch do pracy Bataty czyli słodkie ziemniaki, leżą na półkach w sklepach i niektórych przerażają.. co to jest ? A to jest pyszne ! Bataty pieczone z sosem serowym pyszny pomysł na lunch do pracy. Tak jak wspomniałam powyżej nie wszyscy wiedzą co to jest ta wielka bulwa leżąca między innymi warzywami(...)osób ) 2 bataty łyżka oleju rzepakowego 20 dkg twarogu 5 łyżek jogurtu naturalnego szczypta chili 1/ 2 łyżeczki mielonego kuminu ( kmin rzymski) pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Bataty obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, wykładamy na formę do pieczenia, polewamy łyżką oliwy i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut ( do takiego
Kuchnia na wzgórzuwyjść z domu na starcie z jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem.Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew,bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka(...)miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki gorczycy białej liść laurowy 6 ziarenek pieprzu 2 goździki Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze, podpiekam w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach, aby owoce zmiękły i zrobiły się rumiane. Następnie miksuję je na pakę przy pomocy blendera. Ocet, miód, przyprawy zagotowuję. Zalewę studzę, a zimną - zalewam
W kuchni Karmel-itkisosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki(...)odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie od czasu do czasu do mięsa i podlewajcie je, przekręcając
Zasmakuj Kuchnipomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te „kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru. Pomidory faszerowane batatami 2017-05-08 18:48:05 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj(...)blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści. wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pomidory faszerowane batatami
Powiedz dietom nielubię długo duszone grzyby. Zazwyczaj robię je w piekarniku (przepis tutaj ). Tym razem postanowiłam wykorzystać wolnowar. Moim zdaniem sprawdził się znakomicie. Grzyby smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, ale nie są gorsze tylko po prostu inne. Nie dodawałam śmietany, ale można ją dodać pod koniec duszenia. Dla mnie zaletą, jak zwykle w przypadku dań z wolnowaru, jest(...)misy wolnowaru, dodać grzyby, posolić popieprzyć, lekko przemieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 7 - 8 godzin. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z bułką lub ziemniakami. Smacznego
Stare Garysosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki(...)odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie od czasu do czasu do mięsa i podlewajcie
Zasmakuj KuchniPrzygotowanie nadzienia: zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży(...)złożenie było równolegle do blatu. Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia. Rozłóż tak aby utworzyło się serce. Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Smacznego
greenscarfPrzepis z 3 kg. truskawek Składniki: 3 kg. truskawek 600 g. cukru zwykłego 1 laska wanilii 1 cytryna Truskawki umyć przynajmniej trzykrotnie i usunąć szypułki, następnie pokrychać krychaczką do ziemniaków ( ja nie lubię dużych kawałków w dżemie). Przerzucić całość na sitko i zasypać cukrem. Odstawić na ok. 3 godziny mieszając co jakiś czas. W ten sposób wytworzy się samoczynnie(...)już w naturalny sposób się zagęści. Wyłączyć, gorący przekładać do słoików- ja użyłam 330 ml. takich od ketchupu ( z 3 kg. wyszło 5 słoików). Dokładnie zakręcić i wstawić do piekarnika na 30 min. 130 st. Po pasteryzacji odczekać 10 min. przy otwartych drzwiach piekarnika - słoiki powinny się zamknąć ostatecznie-następnie wyjąć i odstawić słoiki do góry dnem na kilka godzin
Kubki smakuDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskiKotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach. Do przygotowania kotlecików rybnych poza rybą wykorzystałam(...)ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kotleciki z rybą Składniki na kotleciki rybne. 10 dkg świeżej lub mrożonej ryby (np. dorsz) 25 dkg świeżych lub mrożonych krewetek 40 dkg ugotowanych ziemniaków
MeCooksparmigiano grattugiato 2 spicchi d'aglio un pizzico di peperoncino sale, pepe 2-3 cucchiai di olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki na parze do miękkości ok 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i podsmażamy drobno posiekane cebulki oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku przez(...)uova con la panna. Aggiungete il parmigiano grattugiato e un pizzico di peperoncino. Aggiustate di sale e di pepe. Per ultimo aggiungete i cipollotti, mescolando bene il tutto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie formy układamy plasterki batatów, całość zalewamy mas ą jajeczną
La grande e la piccola cuocamąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków (użyłam ziemniaków które zostały z obiadu) 7 g suchych drożdży ( jeśli jest zimno możecie użyć troszkę więcej drożdży- 10g) 2 łyżeczki cukru 1 roztrzepane jajko 125 g letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie(...)wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek. Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane i opukane od spodu wydawać głuchy dźwięk . Studzić na kratce. Powodzenia. Zainspirowana przepisem z bloga
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskiryż - jeśli nie są one odpowiednio sprzątanie w żywności mogą zalęgnąć się mole spożywcze! Kosz - pod zlewem trzymam kosz na bio odpady oraz 2 wentylowane wiaderka na cebulę i ziemniaki (choć te warzywa nie powinny być przechowywane obok siebie, gdyż szybciej się psują), ale tak już jest. Zbiera się tam sporo brudów, dlatego warto odkurzyć i umyć nie tylko wiaderka(...)płynem do naczyń) i dokładnie wycieram ściereczkami Mr. Magic gumki zabezpieczające. Na koniec wieszam zapach do zmywarki i et voila - gotowe! Zmywarka jest czysta, pachnąca i gotowa do działania. :) Piekarnik - jeśli chcecie, by był czysty i nie osadzała się na nim ogromna ilość tłuszczu, to zafundujcie mu chociaż raz na miesiąc takie czyszczenie. Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blachy wlewamy
Cooking MonsterDziś propozycja dla zabieganych na super szybki i zdrowy obiad. Łosoś w formie basic, przyprawiony tylko solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nie trzymajcie go zbyt długo w piekarniku bo się wysuszy. Z sosem na bazie jogurtu naturalnego ze świeżymi ziołami będzie pysznym, dietetycznym posiłkiem, dla tych liczących kalorie;) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki filetu z łososia(...)zbyt długo żeby jej nie przesuszyć. Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyLubicie szpinak? My bardzo;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego(...)szpinaku jogurt, wymieszać i podgrzewać do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Wystudzony szpinak rozłożyć na mięsie i wraz z papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Ani