ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:384/497)

Roladki z piersi indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 153

oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Podawać roladki z indyka z serem mozzarella bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem ziemniaków i wybranych gotowanych warzyw. Roladki z indyka pieczone z serem mozzarella podawane na zimno Smakowite roladki z indyka idealne na przystawkę przed daniem głównym lub na imprezę jako zimna płyta. Łatwe(...)potrzeby spiąć wykałaczkami. 5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim rolady i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. 6. Wyjąć roladki z piekarnika, odczekać kilka minut i pokroić każdą roladę na 5-6 plastrów. Ułożyć je na talerzu do podawania zimnej płyty, schłodzić. Przygotowanie smacznych roladek z indyka z pesto, serem, suszonymi pomidorami

Kuchcik gotuje
Czwartek: Focaccia z kaszanką 122

ilością wody. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i ubijamy na gładką masę. Krok 2 Przygotowujemy ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno(...)rozwalkujcie tylko z grubsza w kształt formy i przełóżcie na blaszkę, rozciagajac ciasto palcami i dociskając do brzegów formy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Krok 4 Rozpalamy piekarnik do 210 stopni. Bierzemy foremkę z ciastem, sciagamy przykrycie i palcami obydwu rąk naciskamy na wierzch ciasta uwalniając powietrze i robiąc w nim dziury. Kroimy kaszankę w krążki i wykładamy

Niedzielny kucharz
Gnocchi z sosem pomidorowym i serem 234

Gnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane są kawałki(...)sosu pomidorowego* 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 op. gnocchi Hilcona (250g) 3 łyżki tartego sera (mozzarella albo żółty) 1 łyżka oliwy opcjonalnie: kilka pomidorków cherry Piekarnik nagrzać do 180stC. Na patelni z żaroodporną (albo zdejmowaną) rączką rozgrzać oliwę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, wlać sos pomidorowy, zagotować. Dodać gnocchi, podgotować

Obiad gotowy
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 133

Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi(...)lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy

Kuchnia Paulettes
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 175

wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego nauczyłam się w poprzedniej pracy od koleżanki. Jeśli macie mięso, które powiedźmy, że było kupione kilka dni temu i z jakiś względów nie zajęliście się nim jeszcze(...)który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy dbają o linię, proponuję wstępnie obsmażyć filet na patelni i dopiec go w piekarniku. Dla tych, co zwracają uwagą na to co jedzą, ale są przywiązani do tradycji, wariant z panierowanym filetem, na który kładziemy kawałeczki masła i zapiekamy w piekarniku, podlewając filet

Mieszam w Garnku
Zupa krem z ogórków kiszonych i warzyw 148

sobie pomyślałam że zaproponuję zupę krem , właśnie z tym pysznym warzywem , smak jest bardzo zaskakujący , i uzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki  3 średnie ziemniaki  4 średnie ogórki kiszone  3 marchewki  2 pietruszki  1 mały seler   por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula  natka pietruszki  sól  1 łyżeczka(...)gorąca , jak już mamy zmiksowaną zupkę na bardzo gładką masę , doprawiam do smaku , oraz dodaję pieprz ziołowy , i gałkę muszkatołową , i gotowe do podania . Super smakuję z grzankami z piekarnika

Mój Smak
Burgery z czerwonej fasoli 161

Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami. Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów ze słodkich ziemniaków, ale nie chce mi się robić samemu tahini , tak więc skoczę na szybko do sklepu (mam sprawdzony sklepik przy krakowskim Starym Kleparzu) i biorę się do roboty Burgery z czerwonej(...)malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie. 4 Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu. Artykuł Burgery z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru 153

poczekać 5 godzin  i gotowe. Mięso bardzo miękkie ( uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej  ),   sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki i na parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!  Oryginalny przepis(...)godzinach można polędwiczki odwrócić ale nie jest to konieczne. Po wyjęciu pokroić ostrym nożem w grube plastry. Polać sosem i podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Babeczki piernikowe - renifery (bez glutenu, mleka i jaj) 273

upiłować" za pomocą noża z ząbkami (ewentualne uszkodzenia rogów można w razie czego skleić na lukier).Warto spróbować, bo z takimi reniferami święta będą jeszcze weselsze :)Składniki:batat (słodki ziemniak)400 gjabłko1 duża sztmąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 golej4 łyżkisoda1 łyżeczkacukier puder2/3 szklankicukier waniliowy2 łyżeczkicynamon 1/2 łyżeczkikolendra, goździki, kardamonpo 1/4 łyzeczkikarob lub kakaożurawina suszona2 łyżeczki1/4 szklankido dekoracji: lukier(...)jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Frytki z cukinii & pieczony camembert 229

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego

upichcona
Kurczak zapiekany z ananasem 444

dzisiaj mam dla was pysznego kurczaka zapiekanego w piekarniku z ananasem w sosie barbecue podanego z pure ziemniaczanym. Użyłam świeżego ananasa, ponieważ nie lubię ananasa z puszki, gdyż zawsze są z dodatkiem cukru i konserwantów a świeżo kupiony dojrzały ananasa smakuje o niebo lepiej niż ten puszkowany. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek jak należy obrać ananas zapraszam tutaj - - - > Ananas Polecam(...)mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue

Delusional Trine
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 110

jednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)masła 1 jajko ½ szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub kwaśnej chudej śmietany) oraz 10 truskawek pokrojonych w ćwiartki pół tabliczki białej czekolady pokrojonej na drobne kawałki Piekarnik nagrzać do 180°C . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wymieszać w misce, dodać masło i jogurt i wymieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać

Posadzone i zjedzone
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 214

obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko(...)środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni.  Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona

W kuchni Karmel-itki
Babeczki z ciasta francuskiego 346

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć

Kuchnia Pełna Pasji
Roladki schabowe ze śliwkami 82

przepis na soczyste roladki z serem blue, świeżymi ziołami i śliwkami. Są pyszne w smaku i nie wymagają zbyt wiele pracy, mogą być podane na ciepło z kaszą, ziemniakami lub na zimno jako wędlina do kanapek. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe ze śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła roladek układamy dość gęsto śliwki pokrojone w plasterki, resztę pokruszonego sera, czosnek i tymianek. Całość zalewamy bulionem, a wierzch roladek polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie.) Artykuł Roladki schabowe ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 81

swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez 15 minut. Kup składniki bez wychodzenia z domu Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań(...)patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cieciorkę i batata, wsyp łyżkę papryki, łyżeczkę czosnku i pieprz kajeński. Dobrze wymieszaj. Smaż na dość intensywnym ogniu 10-12 minut, aż ziemniak będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie Umyj cukinie, wytnij obieraczką do warzyw „spaghetti” lub pokrój w cienkie paski. Krok 3 Zrób pesto: przełóż do miksera suszone

Niedzielny kucharz
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 111

kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest je upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak pieczony 193

dodaję cytrynę i wcześniej marynuję mięso przez kilka godzin, a nawet całą noc w przyprawach i oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo(...)sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym się z niego sosem / wodą, którą

Zasmakuj Kuchni
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 184

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego

kuchnia doski
Pikantne serowe paluchy 167

likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości(...)informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania