pyszną zapiekankę albo omlet z dodatkiem jajka. Ser świetnie się komponuje z gruszką, orzechami i rukolą – z tych składników można wyczarować szybką i pyszną sałatkę. Z pozostałych po obiedzie ziemniaków warto zrobić kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami(...)paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić bagietki, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut w temp. 180stC, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem pokroić na kawałki. Smacznego! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Obiad gotowyobłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach Mięso po upieczeniu i rozdzieleniu(...)którym będzie pieczona karkówka ułożyć obrane cebule , pokrojone w ćwiartki (nie kroić na mniejsze kawałki, bo łatwo się przypalą). Karkówkę ułożyć na cebulach, skropić olejem i wstawić do piekarnika, zakrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Mięso piec minimum 6 godzin w temp. 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, podlałam mięso 0,5 szklanki wody , ponieważ cebule bardzo się przyrumieniły
Codziennik Kuchennymiksowało) Zmiksowane zioła dodać razem z miękkim masłem i lekko podgrzanym mlekiem do gorących ziemniaków energicznie całość mieszając. Mleko dodawać na końcu po trochu, bo w zależności od rodzaju ziemniaków, nie będzie nam całe potrzebne, bo nie chcemy, żeby puree było za rzadkie. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Wołowinę podsmażyć na patelni. Po usmażeniu przełożyć do rondelka. Cebulę drobno posiekać(...)wcześniej.6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu. Jeśli wkładamy do naczynia mięso gorące to nie trzeba się martwić czy będzie ciepłe po zapiekaniu… Jeśli przygotujemy mięso
UgotujmyTo.plSkładniki: – 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) – 100 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) – 2 duże garście świeżego szpinaku – 150 g gotowanej ciecierzycy – 1 ząbek czosnku – sól i pieprz, – 1 łyżeczka kminu rzymskiego, – 1/2 łyżeczki suszonego oregano, – 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, – 1/3 łyżeczki – ostrej – 1/3 wędzonej Przygotowanie(...)środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Artykuł Pieczone bataty z fetą i ciecierzycą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEprzepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetnie smakują jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 1 duża cebula 1 łyżka soli niejodowanej ZALEWA: 1/2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki oleju(...)około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy: - w garnku z wodą 15 minut od chwili zawrzenia wody; - w piekarniku 25 minut w 120 stopniach (nie wkładamy słoików do gorącego piekarnika, ponieważ mogą popękać). Czas pasteryzacji liczymy od chwili uzyskania w piekarniku pożądanej temperatury. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy, układamy
Moja Książka Kucharskaprowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa
Kulinarne Fantazje Marioliubitą śmietanką lub też zastępuję część sera twarogowego serem mascarpone. W starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu(...)Innym sposobem jest tzw. „rzucanie biszkoptem” z wysokości około 20 cm na blat czy stół. Jedną z przyczyn dlaczego biszkopt czasami nie wychodzi jest zwlekanie z wstawieniem ciasta do piekarnika. Biszkopt jak komunikacja miejska nie lubi czekać. Jeśli pieczemy biszkopt z przeznaczeniem na tort, możemy z czystym sumieniem zrobić to dzień wcześniej... będzie się łatwiej rozkrawać na blaty i przekładać
Pyry na Gazwywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem(...)Zapachy, jakie towarzyszą przy szykowaniu nadzienia są absolutnie cudowne i zapowiadają prawdziwą rozkosz, jaką jest zajadanie jeszcze ciepłych Hamantaschen. Ciepłych, bo zjedzonych co do sztuki niemal zaraz po wyjęciu piekarnika - nie licząc kilku chwil, jakie udało mi się wynegocjować na zrobienie zdjęć:) Dwa tuziny kapeluszy zniknęły w niecałe 30 minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając
KUCHARNIAjeszcze dwa kilo mąki, jajka, mleko, masło i parę innych rzeczy, więc ledwo dokulałam się do domu. Nie ma tego złego - dynia raz dwa została rozkrojona i umieszczona w piekarniku, a ja zaczęłam się zastanawiać, co by tu z niej przygotować. Miałam już pewne zamysły, ale nie byłam pewna, co pójdzie na pierwszy ogień. W końcu jednak zdecydowałam się(...)dołu.Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut.Zdjąć z ognia, zmiksować na krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru (0,7 kg do wiśni) 50 – 100 ml wody Przygotowanie konfitury z czereśni: Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Czereśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce pozbawiamy pestek przy użyciu drylownicy i wyciskamy z nich sok. Do soku dodajemy(...)kroku przepis na konfiturę z czereśni: 1. Obrać z ogonków i umyć 1 kilogram czereśni 2. Owoce pozbawić pestek 3. Zmiażdzyć czereśnie za pomocą tłuczka do ziemniaków 4. Wygnieść sok z owoców 5. Do soku dolać wody 6. Dodać cukier 7. Syrop zagotować 8. Do syropu dodać owoce 10. Po 4 godzinach ponownie smażyć całość przez 10 minut
KuchniaWeDwoje.plU dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam
Kuchnia Pełna PasjiDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskiMenu na tydzień dla początkujących. Moglibyśmy pójść na skróty i gotować zgodnie z założeniami popularnej w Stanach metody meal prep, polegającej na tym, że na jedną tackę do piekarnika kładziesz np. brokuła, marchew, papryki, filety z kurczaka, doprawiasz wszystko, pieczesz, a potem pakujesz do pudełek wypełnionych kaszą, czy ryżem i masz cztery obiady do pracy. Na stronach amerykańskiego serwisu Goodful(...)użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega na zasmażce, w której duszona jest ryba, a zrobionej na bazie cydru. Coś pysznego. Przepisy na kolejne dni będziemy dodawać codziennie rano
Niedzielny kucharz