Polecam te pyszne danie na obiad, ale równie dobrze będzie smakować na kolację. Inspiracją do zrobienia takiej potrawy była wizyta na blogu Adrianny i to tam
chleba naszegoBoeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g(...)pomidorowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy liść laurowy, posiekane listki tymianku oraz natki pietruszki, wkładamy podsmażone mięso oraz boczek. Wszystkie składniki powinny być zakryte zalewą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 2,5-3h (u mnie termoobieg). Na reszcie masła podsmażamy obrane szalotki oraz całe pieczarki. Dodajemy do mięsa i podsmażamy jeszcze
Smaczne Zdrowejeszcze został kawałek na kanapki). Farsz nie jest skomplikowany ani zbyt wyszukany dlatego każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)nici tak jak sznurówki w bucie, mocno je ściskając. Gotowego kurczaka przekładamy do formy do pieczenia, na którą wykładamy kilka wiórek margaryny i kilka łyżek wody. Wkładamy ptaka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy go aż ładnie się zrumieni (u mnie trwało to około 1 godziny i 10 minut). W czasie pieczenia co jakiś czas podlewamy kurczaka jego
My simple kitchenPieczone nuggetsy czyli pyszny domowy fast-food. Delikatne mięso drobiowe w chrupiącej panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu
Kuchnia Elliepracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać(...)oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić
pieprzny smaczekstołach. Podobnie jest i u mnie. Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zeszkliłam ją, a następnie przyprawiłam ją delikatnie solą i pieprzem, oraz papryką i majerankiem. Wszystko wymieszałam i chwilę razem podsmażyłam. Zestawiłam z ognia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej kotlety. Każdy kotlet posmarowałam cienko majonezem i wyłożyłam na każdy porcję usmażonej cebuli. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Startym serem
Waniliowe Improwizacjechłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku(...)wałki i pokroić je na małe porcje jak kopytka na blacie podsypanym mąką. Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej blasze (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) i piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra – dół). Artykuł Niedzielny obiad kurpiowski pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatanechłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku(...)wałki i pokroić je na małe porcje jak kopytka na blacie podsypanym mąką. Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej blasze (lub wyłożyć ją papierem do pieczenia) i piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (góra – dół). Artykuł Niedzielny obiad kurpiowski pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatanepietruszką, czosnkiem i grubo posypane parmezanem, miękkie i niesamowicie pyszne. Delikatnie się rozpływały w ustach. Poezja, warto było czekać! BUM dostałem wózkiem, znowu jestem u nas, obok ktoś bierze ziemniaki i użył mnie jako hamulca dla swojego pojazdu. Farciarz miał złotówkę… Nie wahałem się ani chwili, biorę wszystkie, raz że będzie pyszny obiad, a dwa Sylwia dostanie zamiast kwiatków(...)albo jeszcze lepiej rosołem do około połowy wysokości karczocha (tak żeby nie pływał). Z góry posypujemy parmezanem lub suszonymi drożdżami. Przykrywamy naczynie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut, ściągamy przykrycie i pozwalamy im jeszcze przypiec się od góry przez krótka chwilę. Smacznego! Artykuł Karczochy danie jak z 5 gwiazdkowej restauracji pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifegodzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go w takiej postaci do różnych sałatek. Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal(...)kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki domowej vegety 1 łodyżka świeżego lubczyku sól pieprz 200 ml śmietany 18% posiekany koperek Wykonanie: W sporym garnku skrzydełka
Kulinarne przygody Gatitysmaż najpierw dwie minuty na jednej stronie, potem dwie minuty na drugiej stronie. Po zakończeniu smażenia przełóż piersi do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wstawiłeś do piekarnika i piecz w piekarniku jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina(...)rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek. W tym czasie przykryj je sosem z pieczarek, nałóż ziemniaki – ja podałem puree z tymiankiem (patrz tutaj ), nakryj do stołu czy coś. Na zdjęciu możesz zobaczyć, że podałem też marchewki. Tak, były. Duszone z miodem. Totalny niewypał, dlatego nie opiszę
manslogblogPrzedstawiłam Wam już nasz ulubiony rodzinny chleb ( Tu ) i bułki, nasze najulubieńsze z ziemniakami i z siemieniem lnianym, a teraz przedstawię Wam nasze bułeczki emergency. Znacie to uczucie, kiedy to okazuje się że pieczywo po prostu ...wyszło? Zamiast ubierać się i biec, w moim wypadku po lokalny chleb, który z chlebem nie ma nic wspólnego, zabieram(...)przykryć zostawiając do napuszenia (około 20 minut). Napuszone bułeczki posmarujcie roztrzepanym jajkiem i natnijcie. Pieczcie w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Spryskajcie bułeczki wodą po włożeniu do piekarnika, następnie po 5 minutach zróbcie to samo. Wystudzić na kratce. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBataty to słodkie ziemniaki, które są źródłem wielu minerałów potrzebnych dla naszego organizmu (wapń, potas, sód, magnez, żelazo) oraz witamin (A, B6, C, E). Do Europy przywiózł je Krzysztof Kolumb z Ameryki Środkowej, a obecnie głównymi producentami są Chiny, Nigeria, Uganda, Indonezja, Wietnam, Indie, Japonia. Bataty w zależności od odmiany mogą mieć biały, różowy lub fioletowy miąższ. Bataty wykorzystuje się(...)dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. Wszystko wymieszać tak, aby każda frytka była pokryta oliwą i przyprawami. Tak przyprawione bataty wyłożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Piec w nagrzanym do 200 stopni
Kuchcik gotuje