puszki. Wszystko mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Na sosie układać pozawijane naleśniki. Wierzch posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20-35 minut. Ser powinien się lekko zrumienić. Podawać posypane świeżą bazylią. Przygotowane w taki sposób naleśniki są bardzo delikatne i miękkie w środku(...)jestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych
Codzienna kuchnia niecodziennasię na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście mają wpaść na herbatę. Jak ja się pozbędę z domu tej suszonej ryby! Po 30 minutach, piekarnik zadzwonił. Razem z Mężem pochyliliśmy się nad blachą, wąchając solną bryłę*, o dziwo sama w sobie niczym nie pachniała. Pomyślałam: Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu do środka(...)osób) 2 dorady kilka kawałków suszonych pomidorów pieprz 1 kg soli Postępować jak wyżej. Piec 30-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Podawać z pieczonymi batatami, ziemniakami lub brązowym ryżem. Smacznego
Zapiski Młodej Żonypikantnych przyprawach. Tylko wtedy będzie to niezapomniane danie! Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie(...)dodatkowo urozmaicić szakszukę przygotuj grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące. Smacznego! Artykuł Szakszuka z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plbiała) – 3 g (3 x Szczypta) Makaron lasagne – 68 g (4 x Płat) Bazylia (suszona) – 4 g (1 x Łyżeczka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Przygotuj sos pomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje(...)Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta
Powiedz dietom nieforma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona(...)Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! The post Ryba smażona z patelni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, miodem, startą skórką i sokiem z limonki. Całość dokładnie miksujemy, aby uzyskać konsystencję kremu. Salsa z jabłek: umyte jabłka ze skórką kroimy w drobną kosteczkę(...)otrzewną kiełbaski obsmażamy na patelni z rozgrzanym łojem wołowym na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone kiełbaski przekładamy wraz z tłuszczem z patelni do żaroodpornego naczynia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 – 15 minut. Sos z buraczków: w misce łączymy żółtka, posiekany ząbek czosnku, musztardę, posiekaną drobno cebulę, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy trzepaczką
WojnaNaSmaki.plPomysł na to danie poddała mi znajoma. Jeżeli lubicie kalafiora to jest to propozycja dla Was:) Klasyczny kalafior w nowej wersji, smakuje pysznie i też ciekawie
Krakowskie smaki AniKapsalon – zapiekanka holenderska to tradycyjny holenderski fast food. Jest jednym z prostszych i szybszych dań obiadowych dla całej robimy. Czas: 1h Ilość
KuchniaWeDwoje.pldrób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka(...)warzywa wrzuć do dużej miski wraz z kilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polej je oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i solą. Wymieszaj dokładnie. Cytrynę przekrój na ćwiartki. Pieczenie Piekarnik nagrzej do 220°C. Duży rondel wysmaruj oliwą. Na spód wysyp cienką warstwę warzyw. Ptaka po „zabiegu w SPA” umieść w rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie
Food Squareniektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku. wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów . My z Piotrem pijemy też zimny zakwas prosto z lodówki, czasami też z dodatkiem soku z jabłek. Dlatego zakwas(...)kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp. ok. 25 stopni z termo obiegiem. Zawartość słoja mieszamy raz dziennie, najlepiej drewnianą łyżką, po ok. 5 dniach możemy spróbować, czy smak zakwasu nam odpowiada. Około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa(...)więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego
Stare Garypokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić(...)spód naszego naczynia i lekko obsypujemy parmezanem. Na wierzchu układamy nasze wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.Smacznego źródło: Italian CookbookPost Przepis na rzymskie gnocchi pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plPolędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę
Cookery.plPolędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę
Cookery.plwrażenie, że świeże powietrze i aromat węgla pozbawiają nas resztek zdrowego rozsądku :) U mnie w domu na szczęście poza (powiedzmy szczerze) górą mięsa, zawsze była jakaś sałatka, pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege(...)aluminiowej tacce i grilluj z dwóch stron na grillu ogrodowym, aż ser i warzywa lekko się przyrumienią (ok. 10 minut). Szaszłyki możesz też przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwawołowy, w takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy(...)kupić małe cebulki to wówczas dodajemy je zdecydowanie w całości. Gotujemy wszystko razem około 5 minut, aby smaki się połączyły. Danie jest gotowe. Możemy podać je z gorącą bagietkę, ziemniakami, ryżem lub jak my z pyzami. Smacznego
Kolizje Smaków