cydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki(...)jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Wystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:) Dodawałam go i do ziemniaków ( Klik ), do marchewki ( Klik ), do mięsa ( Klik , Klik ), do różnych dań ( Klik , Klik ) i oczywiście do wypieków ( Klik , Klik , Klik , Klik , Klik i Klik ) . Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno(...)mąkę przesianą z sodą. Po chwili dodajemy odrobinę wody oraz olej, miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto wylewamy na warstwę schłodzonego sera, wyrównujemy. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto od razu wyciągamy z blaszki i odwracamy tak by papier był na górze. Delikatnie go zdejmujemy. Ciasto kroimy na 4-5 pasów tej samej
Smaki Na Talerzuznaleźć potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem i podzielić na większa liczbę biesiadników. Tak jest w przypadku pieczonego drobiu, wcześniej odkoszczonego i nadzianego dowolnym farszem. Może być mięsny, z kaszy, ziemniaków lub, jak u mnie dzisiaj, z ryżem i dodatkami czyniącymi z niego egzemplarz nieco włoski. Dzisiejszy wymaga przygotowania: - 1 sporego kurczaka(...)być wciąż dosyć luźno, podczas pieczenia farsz powiększa swoją objętość i zaokrągli ładnie ptaszka, nadmiar nadzienia powoduje pękanie. Nacieram jeszcze gotowego do pieczenia kurczaka i przykrywam. Wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 190 stopni i czas na 90 minut. Po godzinie można lekko podlać wierzch płynem powstającym podczas pieczenia. Dla pewności, że jest gotowy można sprawdzić nakłuwając dosyć
I tu będę miała takie tejako dziecko często towarzyszyłam mamie w kuchni podczas robienia ciast. I nie mogłam zrozumieć, jak to, do ciasta daje się kaszę manną, budyń w proszku albo o zgrozo ugotowany ziemniak. Dopiero po latach zrozumiałam, że wszystkie te rzeczy stosujemy po to, aby sernik nie opadał i chodzi o dobre źródło skrobi. Dla zwolenników ciast z posypkami, proponuję zwykły cukier puder(...)mąkę z kaszą. Mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w 170 stopniach ok 1,15 h - do całkowitego ścięcia się masy na środku i lekkiego zezłocenia. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w piekarniku. Polewa Składniki polewy rozpuścić w garnuszku, posmarować polewą ostudzony sernik. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/serniki/klasyczny-prosty-sernik/ MieszamWGarnku A Wy jakie serniki lubicie najbardziej? Robicie zawsze
Mieszam w GarnkuMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch(...)usmażyć jajecznicę, w taki sposób, aby się nie rozlewała, ale i nie była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię łyżką i układać w naczyniu. Zalać sosem i posypać startym parmezanem
Kuchnia Prezydentowejkalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję kolorową sałatkę inspirowaną tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur, używam komosy(...)nagrzanej patelni z nieprzywierającą powierzchnią – chodzi o to, żeby sezam się podprażył. Zrumienione na wierzchu, ale surowe w środku kawałki ryby, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W czasie, kiedy ryba się piecze, pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa do sałatki – kolorową paprykę, obrane ze skórki ogórki, czerwoną
DietologDynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam, na krem zmiksowałam i z prażonymi pestkami dyni podałam(...)kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy z pestek i ogonka. W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa. Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w , ziemniaka w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej ( z papryką ostrą pomidorami i bazylią) , dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy
Moniki Smakołykiprzez co łatwiej poprzestać na jednym czy dwóch. Po trzecie są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu, za co Wasz układ pokarmowy na pewno podziękuje. A dodatek słodkiego ziemniaka zapewnia ładny kolor i odpowiednią konsystencję oraz pozwala na zmniejszenie ilości dodanego cukru. Pamiętajcie, żeby użyć polewy czekoladowej lub ewentualnie lukru, np. z ksylitolu – podbijecie w ten sposób walory(...)pieczenia. Pamiętaj, że jeszcze wyrosną, dlatego zostaw wolne przestrzenie. Odstaw pączki na 30 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto
Powiedz dietom nieSchab w migdałowej skorupce to pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso robi się w piekarniki, bez tłuszczu, więc jest ono smaczne i zdrowe. N atomiast s korupka migdałowa jest lekko słodkawa, co przełamuje smak mięsa. Czas wykonania: 2 h (+ 12 h marynowania) Ilość porcji: 8 – 10 kawałków Składniki: 1 kg schabu(...)masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce
KuchniaWeDwoje.plPo świątecznych szaleństwach żywieniowych czas powrócić pomału na te "właściwe" tory. Mi zdecydowanie się to przyda, ale jak znam życie, na pewno nie jestem osamotniona w
Kuchnia w czekoladziesię z muffinach. Muffiny kefirowe z owocami Kefir to produkt mleczny przygotowany z fermentowanego mleka. Jest naturalnym probiotykiem . Pamiętam z dzieciństwa jak czasami w domu na obiad były młode ziemniaki z masłem, koperkiem i kefirem. Dzisiaj tego typu obiad to rzadkość. A szkoda bo w upalne dni ten właśnie obiad sprawdza się doskonale. Sama po kefir nie sięgam za często(...)jednak zbyt długo. Do masy włożyć wypestkowane czereśnie i maliny. Delikatnie wymieszać. Metalową formę na muffiny wyłożyć foremkami papierowymi lub sylikonowymi. Każdą foremkę dokładnie wypełnić ciastem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 do 30 minut. Upieczone muffiny posypać cukrem pudrem. Muffiny kefirowe z owocami Smacznego! O czym warto pamiętać piekąc muffiny owocowe na bazie kefiru
mecooksbardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „ wolnym ogniu ”. Obecnie slow cooking przeżywa(...)odlewanego ze stopu metali i pokrytego powłoką nieprzywierającą. W przypadku niektórych modeli np. Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute zastosowano naczynia termoodporne, które mogą być wykorzystywane nie tylko w piekarniku, ale też na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, elektrycznych, indukcyjnych) oraz umieszczane w lodówce lub zamrażarce ● szklanej pokrywy z uchwytem Na zdjęciu obok: Na górze wolnowar Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażyta nieprzetworzonego. Dawniej pieczony tradycyjnie chleb uzyskiwał bardzo ciemny kolor poprzez karmelizację zawartej z w życie skrobi. Pumpernikiel pochodzi z Niemiec (z Westfalii) i dawniej chleb ten był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich(...)uzyskując okrągłe kromki. Wtedy umieścić ciasto w prostokątnej keksówce wyłożonej nasmarowanym olejem papierem i od góry przykryć arkuszem folii by ciasto nie obeschło. Tak pieczony da kwadratowe kromki. Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 150*C. Zwykły piekarnik do 165-170*C. Piec przez 3 godziny nie usuwając folii. Jeśli wolisz by chleb był nieco bardziej wilgotny, skróć czas pieczenia
Sztuka gotowania w/g Samiryśródziemnomorskiej. Zapiekamy je wtedy z bakłażanem, pomidorami i w zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie(...)pulpeciki. Obtaczamy je w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pulpeciki przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego, wlewamy przecier pomidorowy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatity