Jeśli może być z marchewką , fasolą czy ziemniakami , to może być też z kukurydzą Babka z kukurydzą jest wilgotna, długo zachowuje świeżość, smakuje wybornie, a do tego jest naprawdę łatwa i szybka. Składniki: 1 puszka kukurydzy 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki proszku(...)pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta. Ciasto wylewam do foremki na babkę o średnicy 22 cm (szersza część) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 40-45 minut do suchego patyczka. Śmietankę doprowadzam do wrzenia i ściągam z ognia. Dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści. Kiedy
Słodki sentymentGęsta,pożywana i rozgrzewająca zupka - w sam raz na jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy. Składniki: 1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej ok 800 g pieczarek 2 średnie cebule 2-3 papryki 3-4 liście laurowe kilka ziaren angielskich 3 łyżki majeranku sól,pieprz,kminek papryka ostra i słodka ( najlepiej(...)Pieczarki oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać passatę bądź pomidory z puszki,doprawić do smaku papryką,majerankiem
Niespełnione zdolności kulinarneszpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane 1 łyżeczka soli płaska Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze(...)kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze
wesoła kuchniaSchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach
O kuchni z uczuciemDzisiaj mam dla Was kochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek(...)Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku
O kuchni z uczuciemtakiej jaskini krzesając ogień bym swoje chlebki robił? No jak? No nie robiłbym. Dlatego na szczęście dzięki odwadze jednostek wydostaliśmy się z jaskiń i mogłem zamienić krzemienie na elektryczny piekarnik :) A teraz dzięki pomysłowi i odwadze Madzi mogłem zrobić maślankową zupę, na którą w normalnych okolicznościach bałbym się spojrzeć. Ale siła wyższa była, bo mieliśmy w lodówce 3 litry maślanki(...)jadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna! Zatem przepis: 1 litr maślanki 200 ml śmietany 400 ml wody 6 ziemniaków (700-750 g) 2 łyżki mąki 1 kostka jarzynowa natka pietruszki (lub koperek) sól, pieprz jajka (tyle jajek ile osób chętnych do jedzenia) Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę
Marder&Marder ManufactureDanie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale
kuchnia doskiDawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam sprawdzić jak
kuchnia doskiBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami
kuchnia doskiDziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po
kuchnia doskiSKŁ ADNIKI Sa ł atka 2-3 bataty 200 g rukoli 1 granat sól, pieprz Dressing 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 2 łyżki octu balsamicznego
La grande e la piccola cuocajesienne owoce, nasze polskie, czyli jabłka, gruszki i śliwki. O tej porze roku to skarbnica witamin. Do tego odrobina soku z cytryny, miodu i mamy super danie! Zamiast tradycyjnych ziemniaków ugotowałam kaszę pęczak. Ta z kolei posiada dużo błonnika, jest sycąca i daje energię w chłodne dni. Tym, którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował(...)dobrze rozgrzanym oleju. Przewracamy na drugą stronę jak dobrze się przyrumieni. Nie mieszamy wątróbki, aby nie puściła soku, bo wtedy będzie się dusić, a nie smażyć. W lekko nagrzanym piekarniku ( 70 stopni ) ogrzewamy żaroodporny garnek.Wkładamy do niego usmażoną wątróbkę. Tłuszcz ze smażenia wątróbki odlewamy. Na świeżym oleju podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w kostkę, bardzo delikatnie solimy. Dodajemy do garnka
Kulinarne przemysleniaOstatnio były tylko przetwory, więc dzisiaj dla odmiany chcialam zaproponować pyszną rybkę w warzywach. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Składniki: 4 filety
kuchnia doskijego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą stroną noża. Kofty są mistrzowskie, smak jest bardzo intensywny i ciekawy, ja podałam je z soczewicą z ziemniakami Frosty oraz pitą i sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej(...)cieńsze placki, tym cieńszy i bardziej chrupiący chleb). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny
Cooking MonsterDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki(...)wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkową masę i bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na średnim ogniu i cały
My Culinary ArtPierwszy przepis w nowym roku. Wczorajszy obiad :) Po tych świętach, to nie wiadomo, co jeść. Zachciało mi się warzyw, więc zrobiłam pyszną zapiekankę. Kiedyś, robiłam już podobną, ale z ziemniakami. Tym razem z makaronem i to był świetny pomysł. Spróbujcie koniecznie. Podaję składniki na dwie porcje. Zapiekankę, podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 150 g. makaronu 1 duża pierś z kurczaka(...)papryką. Wymieszać i wylać na makaron. Dodać garść sera. Wymieszać. Następnie wyłożyć podsmażoną pierś, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut
Agusiowe smakołykiCiasto z cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu Aromat , kto jeszcze nie widział to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda? A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii(...)miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce a już na pewno należy wyjąc z formy
Życie zaczyna się w kuchniSzwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem . Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami . Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej. Tarta(...)włóż do lodówki na godzinę. Możesz również od razu wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj
codojedzeniaKawałki kurczaka czyli ćwiartki czy udka/pałki najczęściej piekę w piekarniku. Tym razem dla odmiany postanowiłam zrobić mięsko duszone. Dodałam dużo majeranku i cebulki, które nadały mięsku fajny aromat. składniki: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1 kg) 2 duże cebule 1 czubata łyżka majeranku sól 2 listki laurowe olej kokosowy 1 l gorącej wody 2 łyżki mąki pszennej Ćwiartki(...)talerz. Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć mięso. Gotowego kurczaka podałam z ziemniakami i buraczkami
Monia miesza i gotujemnie mozzarella) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę(...)około 5 minut), wyłożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć pieprzem i przykryć pure ziemniaczanym. Na wierzchu położyć cienkie plastry mozzarelli lub posypać innym tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 - 25 minut
Kuchcik gotuje