ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:370/497)

Indyk zapiekany z warzywami 98

gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Bataty i marchewki obrać, pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. 4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć

Danka Pichci
Sos pomidorowo - paprykowy 152

Letnio - jesienne zbiory ciąg dalszy. Tym razem pomidory i papryka <3 Gotując sos mięsny lub warzywny do makaronu czy ziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji(...)papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki octu 10% 2 łyżki cukru Przygotowanie: Pomidory myjemy, układamy na blaszce piekarnika, wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, ustawiając piekarnik góra - dół. Wyjmujemy blachę z pomidorami i pozostawiamy do wystudzenia. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak pieczony w folii 166

ochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.  Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi) wagowo około(...)wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 1,50 godziny. Po upływie czasu, rozciąć folię, wyjąć ją, a kurczaka ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut (skórka musi się zarumienić). Po upieczeniu kurczaka podzielić

Ugotować
Udka pieczone w pomidorach 158

pomidorach. Tak, tak kolejny raz mięso, ale wspominałam, że moja rodzinka je lubi, a jak na niedzielny obiad przystało to i pojawiło się na naszym stole. Do obiadu podałam ziemniaki puree i surówkę z kapusty pekińskiej . Kurczak jest soczysty, mięciutki  i bardzo smaczny, dlatego polecam. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam tutaj , gdzie znajdziecie dużo(...)cebulę pokrojoną w plastry, a następnie podsmażone mięso wraz z tłuszczem ze smażenia. Pomidory z puszki wymieszać z wodą, doprawić solą, pieprzem, paprykami i wlać na mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. U mnie trwało to około 1,15 h. Po wyjęciu z piekarnika posypać natką pietruszki. Udka pieczone w pomidorach

O kuchni z uczuciem
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 108

sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć(...)pieprzem, solą i chilli. Przed podaniem posypać prażonymi nasionami słonecznika, lub/oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką dymką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni, bądź w piekarniku grzanki nasmarowane uprzednio czosnkiem. Smacznego

Calzonella.com
Galaretka z czerwonych porzeczek 166

proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy z gron, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy 1/3 cukru i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane. Przygotowujemy drugi garnek i sito o gęstym splocie wielkości(...)gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Zakręcamy, gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa.   The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos ciemny pieczeniowy domowy 192

Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości(...)użyłam bulionetki mięsnej (klik)jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- kości myjemy osuszamy i solimy- smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni- jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe to ciemniejszy sos)- gdy kości

Basia w kuchni
Rozgrzewająca zupa-krem 179

sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula(...)minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę w piekarniku. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem w garnku, po czym doprawiamy i zagotowujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy na talerz z kleksem śmietanki bądź jogurtu naturalnego, obsypane świeżą natką pietruszki, z dodatkiem chipsa selerowego

Sajkofanka smaku
Muffinki z jagodami 235

Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze

Kuchnia Pełna Pasji
Puree ziemniaczano-kalafiorowe 213

super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco  selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe.  Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam  z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍.   Parę(...)godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto przygotowywać go w inny sposób; na przykład gotować na parze, smażyć lub piec w piekarniku. Kalafior także doskonale smakuje na surowo. Często dodaję go  w takiej postaci do  różnych  sałatek. Wartości   odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna) 25 kcal

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami 92

schabowe. Ja dzisiaj zamiast typowego schaboszczaka zrobiłam na obiad pyszne roladki. Robi się je szybko, nie potrzeba dużej ilości składników. Nadzienie możemy zmieniać według własnego uznania, a z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki mogą być wyśmienitym obiadem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g schabu bez kości 1 kulka mozzarelli 5 suszonych pomidorów w oliwie kilka listków świeżej bazylii sól(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3. Zrumienione roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, podgrzać i przelać do roladek. Naczynie z roladkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 96

wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 134

wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, pół szklanki mleka, szczyptę gałki muszkatołowej, ubij tłuczkiem co ziemniaków na dość gładką masę. Posól do smaku. Krok 2 Roztop w rondlu 2 łyżki masła, kiedy się zapieni wsyp 2 łyżki mąki, rozprowadź w maśle i smaż razem chwilę, mieszając(...)rondla z zasmażką. Jeśli zasmażka będzie zbyt gęsta rozrzedź ją dodając mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony na warzywach 150

dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem

Gotuj z Mąką
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 126

pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej(...)przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.   Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut.  Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie

Krylowa Kuchnia
UDKA PIECZONE 110

Pieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw(...)układam do naczynia żaroodpornego, przyprawiam i polewam niewielką ilością oleju, nacieram mięso. Naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia ustawiam piekarnik grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami

Zasmakuj Kuchni
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 109

ugotowane sos ukręcony z 2 łyżek octu jabłkowego, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki tahini i łyżki oliwy Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta(...)dużym garnku rozpuścić masło, dodać mokre składniki, dokładnie wymieszać i połączyć z suchymi dokładnie mieszając. Uzyskane gęste ciasto przełożyć do keksówki i piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra, dół). Dla czytelników bloga mam kod rabatowy na 15zł na zakupy na delikatesyznatury.pl – na hasło “ugotowanepozamiatane” ważny przez 30dni – przy zakupie od 100zł. Artykuł Jesienne

Ugotowane pozamiatane
Polędwiczki wieprzowe w boczku 162

Dzisiaj mam dla Was fajny sposób na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie(...)zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie rumiane i miękkie. (piekłam około 20-25 min) polędwiczki wieprzowe w boczku

O kuchni z uczuciem
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 231

kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej(...)łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę

Even Better Food
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 183

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Pieczona wołowina 156

Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata(...)Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny

O kuchni z uczuciem
Ciastka z serem camembert i gruszką 297

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania