ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:363/497)

Kurczak pieczony na warzywach 234

dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka(...)minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.  Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut. Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem

Gotuj z Mąką
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 165

pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej(...)przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.   Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut.  Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie

Krylowa Kuchnia
UDKA PIECZONE 141

Pieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw(...)układam do naczynia żaroodpornego, przyprawiam i polewam niewielką ilością oleju, nacieram mięso. Naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia ustawiam piekarnik grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami

Zasmakuj Kuchni
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 147

ugotowane sos ukręcony z 2 łyżek octu jabłkowego, 2 łyżek sosu sojowego, łyżki tahini i łyżki oliwy Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta(...)dużym garnku rozpuścić masło, dodać mokre składniki, dokładnie wymieszać i połączyć z suchymi dokładnie mieszając. Uzyskane gęste ciasto przełożyć do keksówki i piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra, dół). Dla czytelników bloga mam kod rabatowy na 15zł na zakupy na delikatesyznatury.pl – na hasło “ugotowanepozamiatane” ważny przez 30dni – przy zakupie od 100zł. Artykuł Jesienne

Ugotowane pozamiatane
Polędwiczki wieprzowe w boczku 206

Dzisiaj mam dla Was fajny sposób na polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Podałam je z ziemniakami puree i surówką z pora . Smaczny obiad, który Wam polecam. Na blogu w zakładce MIĘSA zajdziecie mnóstwo przepisów na różne rodzaje mięs takich jak wieprzowina, drób, dziczyzna,wołowina, jagnięcina. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie(...)zawiniętą częścią mięsa do dołu, a następnie posmarować górę polędwiczek. Pomiędzy kawałkami roladek ułożyć pokrojoną cebulę w kawałkach. Całość oprószyć solą i pieprzem oraz polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie rumiane i miękkie. (piekłam około 20-25 min) polędwiczki wieprzowe w boczku

O kuchni z uczuciem
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 280

kilka łyżek ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (można użyć również białej komosy, ryżu lub np. kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej(...)łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry. Polać niepełną łyżką oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron), wymieszać (najlepiej palcami) tak, by kawałki batata były równo pokryte przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 15 – 20 minut, do miękkości. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miseczki, odrobinę posolić i krótko powygniatać tak, aby nieco zmiękła. Pomidora pokroić w kostkę

Even Better Food
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 222

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Pieczona wołowina 198

Udało mi się kupić ładny kawałek wołowiny, wiem że jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata(...)Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny

O kuchni z uczuciem
Ciastka z serem camembert i gruszką 345

Jak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu

Kuchnia Pełna Pasji
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 248

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w

kuchnia doski
Ciasto z masą cytrynową 238

Dziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie.  Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na

kuchnia doski
Na św. Marcina pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 191

przez większość czasu w ogóle nie musicie do niej zaglądać (choć pewnie będziecie chcieli, bo niesamowity aromat rozchodzący się po domu sprawi, że będziecie krążyć wokół piekarnika ;-)). Pieczona gęś to uczta w każdym wymiarze. Drażni wszystkie zamysły: powonienia, smaku i wzroku:) Czas : 5 i pół godziny w tym 5 godzin pieczenia Poziom trudności : Łatwe Pieczona gęś nie tylko od święta(...)jest łatwo przyswajalny. Pieczona gęś to danie, dla którego warto poświęcić czas, bo pięknie odwdzięczy się za włożony w przygotowania wysiłek. Do pieczonej gęsi bardzo dobrze pasują kopytka , pieczone ziemniaki , kluski śląskie . Można podać też z kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza

Niedzielny kucharz
Dorsz w płatkach migdałowych 116

grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość kaloryczna zatem warto zestawić go z czymś lżejszym. Moja propozycja to trzy rodzaje pieczonych warzyw: cukinia, papryka oraz ziemniak. Taki zestaw obiadowy w ostatecznym podsumowaniu wyszedł całkiem nieźle pod względem bilansu energetycznego Zapraszam Was po super przepis na dorsza w płatkach migdałowych. Dorsz w płatkach migdałowych – składniki(...)cytrynowy, pieprz czarny, sok z cytryny, olej rzepakowy do smażenia. Panierka: 1 jajko, 1/3 szklanki płatków migdałowych, 1/3 szklanki otrębów owsianych, 2 łyżki mąki kukurydzianej. Pieczone warzywa: 1 cukinia, ziemniak, czerwona papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Następnie kroję ją w mniejsze części. Rybę doprawiam pieprzem zwykłym, pieprzem cytrynowym

Natka Pietruszki