ryby, zamieńcie ją na tuńczyka z puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie(...)Cebulę pokrój na ćwiartki. Przełóż warzywa do dużej blachy lub naczynia żaroodpornego, posyp solą i pieprzem, polej oliwą. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C nastawionego na górną grzałkę i piecz przez ok. 30 min., aż cebula i bakłażan będą miękkie, a skórka na papryce zrobi się czarna. Warzywa możesz
Chilli Czosnek i OliwaJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiSmaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Cały czas ktoś(...)oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich jest cukinia faszerowana mięsem mielonym . Dowolna dusza Cukinie można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem
kuron.com.plTo są chyba najbardziej udane muffinki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Chciałam sprawdzić jakie wyjdą jeśli zamiast mleka lub jogurtu dodam coś gazowanego. Wyszły rewelacyjne i dzieci po
kuchnia doskiserem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :> ~~SKŁADNIKI~~ schab bez kości 6 średnich plastrów pomidorki suszone z zalewy ok. 12 szt. ser mozzarella w kulce 1 szt. bazylia suszona do oprószenia(...)przy pomocy pędzelka. Wierzch roladki ponownie oprószamy solą, pieprzem i papryką. Umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy dookoła roladek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kuchnia Pauletteschleba ( ilość wedle uznania) Wykonanie: Wywar: Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy go zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę(...)miksujemy ( Dokładne miksowanie nie jest koniecznie, można zostawić niezmiksowane kawałki warzyw ). Doprawiamy krem według smaku podanymi powyżej przyprawami. Szybkie grzanki: Są dwa sposoby na grzanki, można je wysuszyć w piekarniku ale też można wrzucić je do tostera na 4 minuty, wyciągnąć , pokroić w kostkę i gotowe grzanki gotowe do podania. Smacznego
W Moim Magicznym DomuNie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a
bastalenacebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba, jajka 4 sztuki, rosół 2 szklanki, bułka moczona w wodzie 1 duża, marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże, kasza manna 10 łyżek, kucharek 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, cząber 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej(...)blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe
W Mojej Kuchni LubięPyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej(...)śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut
e-PrzepisyKulinarnecebulę , rozgrzewamy patelnie , dodajemy 2 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i szynkę tak około 10 minut , często mieszając , kiedy nasza szynka i cebulka się przesmażyła , dodajemy do naszych ziemniaków , oraz resztę składników , serek z ziołowy , oraz doprawiamy do smaku według własnego uznania , następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy , aby nasze składniki się bardzo dobrze połączyły . Kiedy mamy przygotowany farsz(...)się kleją do siebie . Kiedy mamy już przygotowane sajgonki , możemy je usmażyć we frytkownicy , ale ja wszystkie odsmażyłam na patelni , a kiedy chce je odgrzać to do rozgrzanego piekarnika wstawiam na 10 minut i gotowe
Mój Smakmięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie(...)żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czynikasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne(...)krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kasztany i gotujemy 20 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni. Podgotowane kasztany odcedzamy, osuszamy i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (płaską stroną do dołu). Pieczemy 20 minut. Wyciągamy, chwilę studzimy, obieramy ze skórki i zajadamy
Be Fit Be StrongPomyślałam, że mielone z fasoli będą świetną alternatywą dla zwykłych, tradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków(...)można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy(...)batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia. Największym powodzeniem cieszyły się babeczki w wersji mini: Testowo upiekłyśmy część babeczek w papierowych foremkach a część w silikonowych - zdecydowanie lepiej urosły te w papierowych. Sami
głodny alergikHmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!