ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:364/497)

Schab pieczony w mleku 197

Schab, który się marynuje i piecze w mleku. Polecam wypróbować przepis, ponieważ mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni 😃Podałam go z ziemniakami i warzywami. Zapraszam 😚 Składniki: schab 1 kg, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, sól i pieprz, majeranek, mleko, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy(...)mleku przez 1 h. Następnie, schab wyciągamy z mleka i obsmażamy z każdej ze stron na rozgrzanej patelni. Mięso z powrotem wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem w 200 st. C przez 1h. Sos z upieczonego schabu zlewamy do garnka, miksujemy blenderem i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Podajemy z mięsem

kulinarne odsłony pati
Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem 181

jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyły pestki granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta . Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki(...)marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne paski. Podziel kalafior na różyczki. Ułóż warzywa na brytfance. Posyp solą i przyprawami, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj brukselkę. Usuń pierwsze liście jeśli jest taka potrzeba. Włóż brukselkę do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną

codojedzenia
Pieczeń z mięsa mielonego z sosem koperkowym 246

Przepis na pyszną pieczeń z mięsa mielonego ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, polaną sosem koperkowym to pomysł na wyśmienity obiad. Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mielonej wieprzowiny jajko duża cebula 250 g boczku pól szklanki mleka bułka pszenna 100 g kaszy manny łyżka masła sól(...)długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia, moja jest sylikonowa, więc nie było takiej potrzeby. Wierzch pasztetu wyrównujemy i układamy na nim wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę, aż wierzch pasztetu lekko zbrązowieje. Sos koperkowy: ok 3 łyżki masła 2/3 szklanki bulionu ok 2 łyżki mąki pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Bułki z kiełbaską... 171

bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru,  łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy na 10 min. pod  przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Następnie(...)wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min w 200 st.C -góra/dół  Po upieczeniu studzimy minimum 15 min. i serwujemy, bardzo dobre na zimno i na gorąco. Smacznego

chleba naszego
Szparagi zapiekane z boczkiem, parmezanem i tymiankiem 232

plastrami boczku, posypać parmezanem i tymiankiem i reszta robi się sama! Tak przygotowane szparagi wraz z jajkiej w koszulce stanowią świetną propozycję śniadaniową. Idealnie komponują się z młodymi ziemniakami i pomidorkami w wersji obiadowej, a ułożone na listkach rukoli i skropione octem balsamicznym będą przepyszną kolacją. Brzmi świetnie? :) A do tego do ich przygotowania wystarcza jedyne 15 min! :) SKŁADNIKI(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gałązkami tymianku i układamy na nich rozgniecione ząbki czosnku. Na koniec delikatnie skprapiamy oliwą (użyłam aromatyzowanej skórką cytrynową) i posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-12 minut. Upieczone szparagi doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pełnoziarniste muffinki bananowo-czekoladowe 163

szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml   Sposób przygotowania: Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy(...)przygotowanej formy nakładać łyżką (najlepiej do lodów) porcje ciasta (ja wypełniam do pełna każdą papilotkę) i  posypać po wierzchu resztą posiekanej, gorzkiej czekolady. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni (grzałka górna i dolna) i piec przez kolejne 13 - 15 minut

Gospodyni Miejska
Łopatka wieprzowa pieczona 529

cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu(...)godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość podlać wodą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 h . łopatka wieprzowa pieczona

O kuchni z uczuciem
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 162

obiad lub kolację wytrawna tarta. Przy braku czasu jest to szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko(...)wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut, następnie zmniejszyć tempetarurę do 160 st.C i piec jeszcze 20 minut

To co kocham
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 196

Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy w kształcie(...)cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około 8 minut przed końcem pieczenia blaszkę przestawiamy na górną półkę piekarnika. Smacznego

Oryginalny smak
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 233

Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki .   Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki(...)dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół

Ugotować
Pora przeddeszczowa 155

średnie pory (nasze własne!!!) 1 cebula (też nasza:)) 40 g masła 800 ml wody  3 łyżki oliwy  sól wędzony ser do posypania opakowanie ciasta francuskiego XXL Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obcinamy i wyrzucamy zielone liście pora, jasną część kroimy w krążki. Cebulę kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa- podsmażamy kilka minut(...)pół opakowania na miskę, tak żeby można było zawinąć brzegi). Wlewamy zupę do wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy

les mirabelles
Kurczak pieczony na butelce z piwem 395

butelkę i upiekłam. I rzeczywiście było smacznie. Podczas pieczenia piwo wypływa z butelki (jeśli stawia opór, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, wtedy na pewno wypłynie). Na blaszce rozłożyłam również ziemniaki i marchew wymieszane z olejem i przyprawami, one również idealnie się upiekły. Swoją drogą, obciąć kurczakowi głowę, obedrzeć z piór i godności, nadziać na butelkę i nazwać generałem - nie wiem(...)kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. 3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.  4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien

Szefowa kuchni
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 131

zmienia się w prawdziwy specjał. Chleb nasiąka sokami z kurczaka, pęcznieje dzięki dodatkowi jajka i zmienia się w pyszny dodatek do upieczonego kurczaka, który może zastąpić inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp. Wypróbujcie tą metodę. Jeśli nigdy wcześniej nie faszerowaliście kurczaka, to nadzienie z chleba będzie dla Was doskonałą wprawką do przygotowania trudniejszych farszy. Jak dobrze upiec kurczaka Tu istotna(...)nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie niedopieczonego kurczaka! Upieczony, faszerowany kurczak musi też dłużej odstać po wyciągnięciu z piekarnika zanim zostanie podany do stołu. Przepis pochodzi z serwisu thespurceeat.com Składniki: Kurczak 1,7-1,8 kg 2 łyżki masła Sól około 2 łyżek Pieprz według uznania Nadzienie 3 łyżki

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 132

zmienia się w prawdziwy specjał. Chleb nasiąka sokami z kurczaka, pęcznieje dzięki dodatkowi jajka i zmienia się w pyszny dodatek do upieczonego kurczaka, który może zastąpić inne dodatki jak ziemniaki, ryż itp. Wypróbujcie tą metodę. Jeśli nigdy wcześniej nie faszerowaliście kurczaka, to nadzienie z chleba będzie dla Was doskonałą wprawką do przygotowania trudniejszych farszy. Jak dobrze upiec kurczaka Tu istotna(...)nadzienia. Wysoka temperatura potrzebuje czasu, żeby dotrzeć w głąb kurczaka. Nie ma większego grzechu kulinarnego niż podanie niedopieczonego kurczaka! Upieczony, faszerowany kurczak musi też dłużej odstać po wyciągnięciu z piekarnika zanim zostanie podany do stołu. Przepis pochodzi z serwisu thespurceeat.com Składniki: Kurczak 1,7-1,8 kg 2 łyżki masła Sól około 2 łyżek Pieprz według uznania Nadzienie 3 łyżki

Niedzielny kucharz
Przepis na chleb na drożdżach – łatwy w zrobieniu 163

krakowskiego Zaczynu z ziemniakami i rozmarynem i tym tropem szłam.   Przepis na chleb na drożdżach 850 gram mąki pszennej 1 i 1/2 opakowanie drożdży suszonych 200 gram ziemniaków ( ugotowanych i rozgniecionych widelcem ) 450 ml wody ( chłodnej ) łyżeczka soli łyżka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku ( obrane i pokrojone w plasterki )   Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam wszystkie pozostałe składniki(...)bochenek, ponacinałam go ostrym nożem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej bochenek przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne ok. 30 minut do wyrośnięcia aż nagrzał mi się piekarnik ( tylko od dołu ) do 200 C. Wtedy wstawiłam chleb i piekłam go przez godzinę. Po tym czasie otworzyłam piekarnik, przez czystą ściereczkę chwyciłam chleb i wyjęłam go z piekarnika

Kuchnia na wzgórzu
Zupa brokułowa z serem Stilton 151

brokuła najczęściej wykorzystuję do zup. Od czasu do czasu zdarza mi sie go przygotować także jako dodatek do dania obiadowego. Jest wtedy albo gotowany na wodzie albo zapiekany w piekarniku. Zupa brokułowa ugotowana tylko z brokuła smakuje nijako. Bądźmy szczerzy. Dlatego też aby wydobyć z tegoż to warzywa intensywny i oryginalny smak sięgnąć musimy po dodatki, które(...)Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na zupę brokułową. 1 duży brokuł 10 dkg sera Stilton 1,5 l wody 1 duży ziemniak 1 łyżka soli 100 ml śmietanki do zup Zupa brokułowa z serem Stilton Jak przygotować zupę brokułową z serem pleśniowym. Brokuła umyć, podzielić na różyczki po czym przełożyć do garnka

mecooks
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami 167

masła Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption] Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej  oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy(...)bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut.       Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze 158

lasek 100 g cukru pudru (ewentualnie zwykłego) 50 g mąki ziemniaczanej (od biedy może być ryżowa, lub kukurydziana) 1 banan (pełni on tu bardziej rolę dosładzającą, niż sklejacza) Przygotowanie: Ziemniaki obierz, ugotuj i schłodź. Międzyczas przygotowywania spodu będzie wystarczający. Przygotowanie spodu: przesiej mąkę, kakao i cukier do dużej miski. Zblenduj banana z olejem i dodaj do maki. Zagnieć miękkie ciasto(...)zblenduj wszystkie składniki na masę serową, które przełóż na podpieczony i lekko wystudzony spód. Piecz wszystko razem przez 25-30 minut w temp. 170-180 c. na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Prawie sernik na kruchym czekoladowym spodze pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 167

pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu(...)naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej     Ziemniaki obrać ugotować do miękkości, udusić

Jadło i czytadło
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 155

Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 kg miruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa

Bea(u)ty kitchen
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 106

około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut. 4. Dodać zawartość większej saszetki, dobrze wymieszać i wlać 1 litr zimnej wody oraz ziemniaki, paprykę i pieczarki. 5. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, od czasu do czas mieszając. 6. Na pięć minut prz ed końcem dodać zawartość mniejszej saszetki oraz ugotowaną fasolę(...)serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy z cienką końcówką i na bułeczkach wycisnąć kształt serduszka. 10. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia przez ok 20 minut, a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut. 11. Przed podaniem z zupą gulaszową bułeczki można nadziać jak szaszłyk na patyk

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania