ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:374/497)

KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 177

mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie(...)wymieszanymi z oliwą (na zewnątrz i wewnątrz) i napełniamy farszem. Kaczkę zamykamy wykałaczkami lub lepiej zszywamy, aby farsz nie wypadł. na dno gara wlewamy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. Gdy kaczka osiągnie temperaturę, zwiększamy do 220. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, znów zmniejszyć do 180 st.Piec tyle ile waży ptak, bardzo często podlewając wytworzonym sosem.Nadzienie

Wypisz Wymaluj
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 193

lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno(...)jednym jajku cały czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę

moj przepis na
Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem 175

drobno pokrojoną cebulę i czosnek, jeżeli boczek nie był zbyt tłusty, należy dodać trochę oleju. Cebulę smażyć aż lekko się zrumieni.  W międzyczasie obrać i pokroić marchewkę i ziemniaki. Dodać do smażącej się cebuli i również chwilę przesmażyć.  Ziarna kukurydzy obkroić z kolb. Najlepiej zrobić to do dużej miski. Kolbę trzymać w pionie i skrawać ziarenka przeciągając nożem(...)kukurydzy. Przed zmiksowaniem można odłowić kilka łyżek kukurydzy do przybrania zupy na talerzach.  Gdy zupa się gotuje można przygotować chipsy z boczku. Plastry boczku zgrillować lub upiec w piekarniku. Boczek musi być  mocno przypieczony, aby był twardy i chrupiący, wtedy dobrze się kruszy. Zgrillowany boczek odłożyć na ręcznik papierowy, aby ostygł, gdy będzie zimny, pokruszyć go na drobne

Codzienne Gotowanie
Pieczeń Pork Wellington 218

restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach.  Pieczeń Pork Wellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz(...)schab obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiany kolor (także po brzegach). Zamykamy w ten sposób mięso, dzięki czemu pieczeń nie będzie sucha. Tak podsmażony schab wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 60 minut (180 stopni, termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy i pozwalamy mu odpocząć.  W czasie pieczenia przygotowujemy ciasto.  Jajko roztrzepujemy widelcem. Połowę jajka zostawiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Królik w sosie musztardowym 174

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak!  Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna). Polecam(...)miejsce na około 2 godziny. Mięso przełożyć do rondla i lekko obsmażyć na lekko rumiany kolor, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżka oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. Do rondla, w którym smażyliśmy mięso wlać wino i zagotować, a następnie lekko je odparować, a następnie dodać musztardę

O kuchni z uczuciem
Nuggetsy pieczone 181

Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław. Na moim blogu pojawiły się już nuggetsy w nieco innej wersji, polecam Oto przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych i migdałach Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka(...)pędzelkiem. Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, najlepiej przed końcem wyjąć mały kąsek, przekroić i spróbować, zobaczyć czy jest gotowy. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Babka z batatem 167

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna. 125 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukier puder 250 g batata 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3 jajka 50 ml wody Batata obieram(...)dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika

wesoła kuchnia
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 258

ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina(...)świeżych żurawin ( podzielonych na dwie porcje) sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. Dynię obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 0.5 cm, przeciać każdy plaster na krzyż. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni celsjusza . Rozłożyć plastry dyni na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem . W misce połączyć oliwę , miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki

Jem więc Jestem
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 207

lekko innej formie, spróbowałam z ciasta ptysiowego zrobić łabędzie i nadziałam je kremem lekko adwokatowym. Krem jest wam już znany bo bardzo podobny używałam do nadziewania pączków z ziemniakami . Krem na ptysie jest trochę lżejszy, zawiera ubitą śmietanę kremówkę, jest mniej stabilny niż krem do nadziewania pączków. Łabędzie robiłam pierwszy raz, więc proszę się ze mnie nie śmiać za głośno(...)jednym jajku cały czas miksując, ma powstać gęste , jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko w kształcie wciętej, dużej gwiazdki (Wilton 1 M). Dwie blachy od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszą blachę wycisnąć szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę

moj przepis na
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 232

ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki z koprem w Polsce. Według mnie dynia sama w sobie jest dość mdła i nijakiej tekstury. Moim zdaniem wymaga składników, które dodadzą jej kwaśności i chrupkości. Jak właśnie żurawina(...)świeżych żurawin ( podzielonych na dwie porcje) sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. Dynię obrać i pokroić w plasterki o grubości ok. 0.5 cm, przeciać każdy plaster na krzyż. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni celsjusza . Rozłożyć plastry dyni na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową albo pergaminem . W misce połączyć oliwę , miód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki

Jem więc Jestem
Sernik z galaretką 196

Jest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje

kuchnia doski
Cukinia zapiekana z jajkiem i serem 327

obiadu. Zapewniam, że doskonale smakuje w towarzystwie świeżych pomidorków oraz bazylii. Uważam, że dobrze będzie się komponować także z grillowanym kurczakiem – tak zapieczoną cukinią z pewnością możecie zastąpić ziemniaki. Na pewno moja propozycja będzie miała mniej kalorii, a będzie równie sycąca. Zapraszam Was serdecznie na przepis. Jeżeli poszukujecie innych dań z użyciem cukinii, koniecznie sprawdźcie ten wpis: 9 pomysłów(...)nich sól i ubijamy delikatnie do momentu wytworzenia piany. Następnie dodajemy żółtka, zioła oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. 3 Powstałą masą zalewamy cukinię. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem w 160 stopniach około 25 minut. Do momentu, aż masa stężeje i się lekko zapiecze.   Artykuł Cukinia zapiekana z jajkiem i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ I SEREM 558

macie ochotę na coś innego niż tradycyjny kotlet schabowy. Dziś polecam roladki ze schabu z szynką i serem. Proste a zarazem pyszne danie, do tego ulubiona surówka i ziemniaki, kasza, ryż, makaron... wszystko to na co tylko macie ochotę. Takie roladki można przygotować na niedzielny lub świąteczny obiad, ale również w każdy inny dzień :) Składniki na 4 roladki: * 4 plastry(...)potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym (w razie potrzeby roladki podpiec jeszcze chwilę w piekarniku

Zrób to smacznie
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym. 148

zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło. Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór. Składniki: 0,7 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1 utarta marchewka 1 utarta(...)minut, aby lekko stężała. Zwilżyć wodą dłonie, uformować niewielkie klopsiki. Obsmażyć klopsiki na patelni, aż się zrumienią. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu wymieszać i polać klopsiki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni i piec klopsiki 30 minut. Smacznego

Codziennik Kuchenny