ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:377/497)

Kurczak zapiekany z ananasem 477

dzisiaj mam dla was pysznego kurczaka zapiekanego w piekarniku z ananasem w sosie barbecue podanego z pure ziemniaczanym. Użyłam świeżego ananasa, ponieważ nie lubię ananasa z puszki, gdyż zawsze są z dodatkiem cukru i konserwantów a świeżo kupiony dojrzały ananasa smakuje o niebo lepiej niż ten puszkowany. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek jak należy obrać ananas zapraszam tutaj - - - > Ananas Polecam(...)mojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue

Delusional Trine
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 157

jednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)masła 1 jajko ½ szkl. jogurtu naturalnego (lub kefiru, zsiadłego mleka, maślanki lub kwaśnej chudej śmietany) oraz 10 truskawek pokrojonych w ćwiartki pół tabliczki białej czekolady pokrojonej na drobne kawałki Piekarnik nagrzać do 180°C . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki wymieszać w misce, dodać masło i jogurt i wymieszać trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać

Posadzone i zjedzone
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 253

obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko(...)środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni.  Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona

W kuchni Karmel-itki
Babeczki z ciasta francuskiego 403

Babeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć

Kuchnia Pełna Pasji
Roladki schabowe ze śliwkami 122

przepis na soczyste roladki z serem blue, świeżymi ziołami i śliwkami. Są pyszne w smaku i nie wymagają zbyt wiele pracy, mogą być podane na ciepło z kaszą, ziemniakami lub na zimno jako wędlina do kanapek. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe ze śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur(...)układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła roladek układamy dość gęsto śliwki pokrojone w plasterki, resztę pokruszonego sera, czosnek i tymianek. Całość zalewamy bulionem, a wierzch roladek polewamy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie.) Artykuł Roladki schabowe ze śliwkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Spaghetti z cukinii z pieczoną cieciorką i batatem 132

swej natury cukinii prawdziwego kopa, a cieciorka i batat – ognia. Warto dodać do nich trochę pieprzu kajeńskiego, żeby podkręcić danie. Tu uwaga: cieciorkę i batata możesz upiec w piekarniku. Nastaw temperaturę na 220 stopni i piecz warzywa przez 15 minut. Kup składniki bez wychodzenia z domu Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań(...)patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cieciorkę i batata, wsyp łyżkę papryki, łyżeczkę czosnku i pieprz kajeński. Dobrze wymieszaj. Smaż na dość intensywnym ogniu 10-12 minut, aż ziemniak będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie Umyj cukinie, wytnij obieraczką do warzyw „spaghetti” lub pokrój w cienkie paski. Krok 3 Zrób pesto: przełóż do miksera suszone

Niedzielny kucharz
Czwartek: Nuggetsy z frytkami z różnych warzyw i surówką 157

kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być: smażone z ziemniaków Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest je upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko 200 g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry

Niedzielny kucharz
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 222

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego

kuchnia doski
Pikantne serowe paluchy 211

likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości(...)informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście

My simple kitchen
Wykwintny gulasz - Quiche 342

Jest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. -  czas(...)szybko wyrobić, uformować kulę, schłodzić w lodówce co najmniej godzinę.- między czasie obrać marchew pokroić w kawałki i ułożyć na blaszce posypać solą morska i polać oliwą, wstawić do piekarnika na 180 stopni aby się  upiekła. - gdy ciasto się schłodzi odcinamy mała kulkę i wkładamy ja z powrotem do lodówki- resztę ciasta rozwałkujemy najlepiej zrobić to pomiędzy folię

Basia w kuchni
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 249

kilka godzin, której aromat nie daje przejść obojętnie i wywołuje najśmielsze kulinarne fantazje... Chrupiąca bułka, ogórek, soczysta sałata, pomidor, może jeszcze pieczarki albo grillowana papryka... Albo puszyste puree z ziemniaków, ulubiona surówka... i pulled pork.  Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu pieczenia robi się praktycznie sama, a po odgrzaniu nie traci na smaku, więc piekąc(...)marnowania kilka razy obrócić i wymasować mięso. Cebulę obrać, pokroić w ósemki lub grube plastry. Czosnek obrać. Cebulę i czosnek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na cebuli położyć mięso. Piekarnik nagrzać do 200st C, wstawić mięso, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć

Obiad gotowy
Schab ze śliwką i purée z selera 172

układamy na reszcie śliwek w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą wina, wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki czerwone cebulki, czosnek i liście laurowe. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika bez przykrycia na 30 min. i 150 stopni z termoobiegiem, po tym czasie obracamy mięso do góry nogami, polewamy powstającym sosem i pieczemy kolejne 30 min. Po upływie tego czasu przykrywamy(...)seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie.  Tak przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego

Kuba Gotuje
Buraczki na ciepło 252

Pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki zrobione na ciepło. Ich podsmażanie sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet(...)pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cukru pieprz naturalny i sól do smaku rzepakowy do smażenia Jak zrobić buraczki na ciepło? Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum

Gotuj w domu
Pieczeń w marynacie czosnkowej 195

sposób przygotowaną pieczeń można podać na wiele sposobów. U mnie z kaszą i burakami, ale równie dobrym połączeniem będzie sałatka i ziemniaki. Pieczeń tak na prawdę jest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 3/4 szklanki octu balsamicznego 1/2 główki czosnku 1/2 szklanki wody 3 gałązki selera naciowego 1 duża cebula(...)laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć mięso na całą noc do lodówki. Na następny dzień wlać do mięsa wino, nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć na temperaturę 200 ° C. Mięso piec od momentu rozgrzania się piekarnika około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę, aby mięso się przypiekło

Passions hobbies life
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 212

kilku sztuk. A muszę powiedzieć, że sztuki te wcale nie były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami.  A u was jak się jada gołąbki?  Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu(...)cebulę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Mięso zmielić. Dodać ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posolić do smaku. Farsz wymieszać. Na liście kapusty nakładać nadzienie, zwijać gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem, położyć liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią

Obiad gotowy