zobaczyć czy będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże. Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw obrać (w przeciwieństwie do zielonych). Zabierałam się za zrobienie lodów ze szparagów. Zawsze jednak stawiałam na klasykę(...)było czasu. Po przygotowaniu muszę stwierdzić, że lody są mega. Z dodatkiem białej czekolady i cukrem waniliowym lody wyszły słodkie, kremowe i pyszne. Składniki: 500 g zielonych szparagów szczypta soli 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 tabliczki białej czekolady Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę
Kuchnia w oparachzielona część), dorzucamy łyżkę masła, solimy i porządnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wyłączamy gaz, dorzucamy wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy główkami szparagów. Teraz szukamy na straganach zielonych szparagów
Right Behind The Kitchenostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml kwaśnej śmietany 18% sól
Posadzone i zjedzonedodatkiem zielonych warzyw, jest doskonałym daniem na lekki lunch. Doskonale pasuje także do grillowanego lub pieczonego mięsa . Jest chrupiąca, soczysta. Mięta i pomarańcza świetnie pasują do zielonych szparagów i groszku, dodając sałatce dodatkowej lekkości i świeżości. Sałatka jest po prostu pyszna! Tę sałatkę zrobiłam właściwie tylko dla siebie , komponując ją wedle własnych upodobań. Miałam nadzieję, że cała miseczka(...)moja, bo Żarłoczek za zielonym przecież nie przepada, szparagi w ogóle omija. Ale tu nastąpiła bardzo dziwna sytuacja, która skłania mnie do stwierdzenia, że mój mąż chyba się starzeje i smak mu się wyraźnie zmienia. Najpierw zajrzał do miski i spytał podejrzliwie co to. Odpowiedziałam, że to moja sałatka i wymieniłam składniki zaczynając od ryżu i ogórka czyli składników
Smaczna PyzaOstatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują(...)pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba - olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło) - trochę parmezanu lub startego
Smaczne ZdroweAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów(...)dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g • 8 jajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy
To co kochamszparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski. ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu greckiego - 1 łyżka Śmietany(...)łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne! Na środku
SMYKWKUCHNImożna wpasować je do diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych(...)gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego groszku (może być rozmrożony) 2 łyżki zimnego masła 150 g kremowego sera koziego (może być inny np.Brie) 1/2 pęczka listków mięty pokrojonych w paseczki sól i pieprz
Sztuka gotowania w/g Samirysuper zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą(...)patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą
Plate of Joydanie ze szparagami. Sezon w pełni. Składniki Knedelki :200 g łopatki cielęcej 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy Przygotowanie(...)wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem
R'n'G Kitchenstartego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego groszku 200 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 2-3 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego(...)ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym
karmelowyLubicie szparagi? Jeśli tak, może skusicie się na omleta ze szparagami? Składniki: pół pęczka zielonych szparagów 2 jajka łyżeczka masła 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę. Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem
Smak mojego domupieczarki ze szparagami, ponieważ to błyskawiczna do zrobienia i bardzo prosta potrawa, która z pewnością zasmakuje każdemu! Stir-fry z pieczarek i szparagów Składniki: nieduży pęczek zielonych szparagów kilka pieczarek (użyłam brązowych, ale mogą być zwykłe białe) 1 duży ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 1 łyżka sosu sojowego
Codzienne Gotowaniejednak podałam je w towarzystwie jajka i pomidorów. Ot taki klasyk można rzec. Moja propozycje jest doskonałe na weekendowe śniadanie. Sami wypróbujcie. Frittata ze szparagami składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 dymki 4-5 jaj 1 pomidor średniej wielkości 50 g startego parmezanu sól, pieprz szczypta chili wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez
Przysmaki KarolkiTarta ze szparagami to jedna z moich ulubionych tart. Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone. Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i jędrne. Tarta ze szparagami to idealna propozycja na obiad, polecam. Tarta ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie