sezonie szparagowym, który trwa już od połowy kwietnia, możemy kupić zielone, białe i fioletowe szparagi. Fioletowe bywają rzadko, bo są trudne w uprawie. Białe o delikatnym miąższu są włókniste(...)trudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak. Składniki: • pęczek zielonych szparagów • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 1 żółtko • 3 łyżki mleka Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą
To co kochamkolejną porcję. Po około 12 minutach od zagotowania dodaj szparagi (wcześniej obrane), ale dodaj tylko tą dolną cześć szparaga jakieś 3/4 długości, same czubeczki odłóż na talerzyk z boku, są one najdelikatniejszą częścią i wymagają krótkiej i delikatnej obróbki. Podlej całość winem i dodaj przyprawy. Jeśli nigdy nie obierałaś szparagów to pamiętaj odciąć końce- tzw. zdrewniałe końcówki, około(...)obieraczką skórkę do około połowy szparaga. Teraz szparagi są młode i część zdrewniała nie jest zbyt duża. Po dodaniu szparagów do kaszy ciągle mieszamy, dodajemy wodę i czekamy aż kasza wchłonie. Całą potrawę przygotowujemy bez pokrywki, chcemy aby szparagi zachowały swój piękny kolor! Ponadto alkohol z wina musi odparować. Po 10 minutach dodaj górne części szparagów i serek o smaku czosnkowym
SMYKWKUCHNIzielonych szparagów, 6 plasterków boczku wędzonego surowego, 5 jajek, masło/oliwa Szparagi umyć, odłamać końcówki, Połowę szparagów zawinąć w boczek. Patelnię posmarować tłuszczem, ułożyć na niej szparagi w boczku i smażyć, aż boczek się przyrumieni ze wszystkich stron. Dodać pozostałe szparagi. Smażyć aż się przyrumienią z jednej strony, odwrócić i wlać roztrzepane jajka. Przykryć pokrywką. Gdy jajka(...)omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu. Smażyć chwilę (około pół minuty), zsunąć omlet na talerz. Podawać. To zielone przybranie to wierzchołki krzaczorów szparagów. zastawa
królestwo garówspotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej. Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: -1/3 pęczka zielonych szparagów - pomidor malinowy - 2-3 rzodkiewki - oliwki czarne i zielone - bazylia świeża - jajko ugotowane na miękko - oliwa z oliwek, czosnek w płatkach, chili, sól - papryczka padron Szparagi obierz, odetnij
SMYKWKUCHNIDzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy(...)też do niej dodać rukolę, roszponkę... czyli co kto lubi. Wiosenna sałatka ze szparagami i winegretem musztardowym Składniki: 500 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki winegretu
Kulinarne przygody GatityMałe, smaczne i kolorowe taka jest właśnie dzisiejsza propozycja. Tartaletki z ciasta francuskiego z warzywami i ricottą. U nas były z dojrzewającą szynką, pomidorkami koktajlowymi, ze szparagami i zielonym groszkiem, ale mogą być z tym co akurat macie w lodówce - z cukinią i pomidorkami? Z suszonymi pomidorami? Od Was tylko zależy jak będą smakować! Składniki(...)mniejsze kawałki szparagi podgotowujemy kilka minut, aby nie były surowe. Na pokrojone kawałki ciasta francuskiego wykładamy trochę ricotty oraz dowolnie wybrane przez nas warzywa - u nas kilka szparagów, trochę zielonego groszku, ćwiartki pomidorków koktajlowych, pokrojone kawałki dojrzewającej szynki i świeże zioła. Całość doprawiamy do smaku. Tak przygotowane tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut
Plate of Joyzobaczyć czy będzie sok. Jeżeli będzie - są świeże. Jeżeli chcemy przyrządzić coś z białych lub fioletowych szparagów to należy je najpierw obrać (w przeciwieństwie do zielonych). Zabierałam się za zrobienie lodów ze szparagów. Zawsze jednak stawiałam na klasykę(...)było czasu. Po przygotowaniu muszę stwierdzić, że lody są mega. Z dodatkiem białej czekolady i cukrem waniliowym lody wyszły słodkie, kremowe i pyszne. Składniki: 500 g zielonych szparagów szczypta soli 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 tabliczki białej czekolady Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę
Kuchnia w oparachzielona część), dorzucamy łyżkę masła, solimy i porządnie doprawiamy czarnym pieprzem. Wyłączamy gaz, dorzucamy wcześniej podgotowane szparagi, mieszamy całość, posypujemy szczypiorkiem, dekorujemy główkami szparagów. Teraz szukamy na straganach zielonych szparagów
Right Behind The Kitchenostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml kwaśnej śmietany 18% sól
Posadzone i zjedzonedodatkiem zielonych warzyw, jest doskonałym daniem na lekki lunch. Doskonale pasuje także do grillowanego lub pieczonego mięsa . Jest chrupiąca, soczysta. Mięta i pomarańcza świetnie pasują do zielonych szparagów i groszku, dodając sałatce dodatkowej lekkości i świeżości. Sałatka jest po prostu pyszna! Tę sałatkę zrobiłam właściwie tylko dla siebie , komponując ją wedle własnych upodobań. Miałam nadzieję, że cała miseczka(...)moja, bo Żarłoczek za zielonym przecież nie przepada, szparagi w ogóle omija. Ale tu nastąpiła bardzo dziwna sytuacja, która skłania mnie do stwierdzenia, że mój mąż chyba się starzeje i smak mu się wyraźnie zmienia. Najpierw zajrzał do miski i spytał podejrzliwie co to. Odpowiedziałam, że to moja sałatka i wymieniłam składniki zaczynając od ryżu i ogórka czyli składników
Smaczna PyzaOstatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują(...)pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba - olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło) - trochę parmezanu lub startego
Smaczne ZdroweAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów(...)dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki po 150 g • 8 jajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy
To co kochamszparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski. ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu greckiego - 1 łyżka Śmietany(...)łyżki jogurtu naturalnego - posiekany koperek - 20 zielonych oliwek nadziewanych papryczkami - sól morska - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki miksujemy w blenderze. Szparagi smażymy po 3 minuty z każdej ze stron ma małym ogniu. Jajko poszetowe: jajko wbij do gotującej się wody gotuj 1,5 do 2 minut, wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Żółtko powinno pozostać płynne! Na środku
SMYKWKUCHNIsuper zdrowa sałatka z zielonych warzyw, pycha! Składniki: pojedyncza pierś kurczaka, masło klarowane, 2-3 gałązki świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii, 1/4 cytryny kilka zielonych szparagów, garść świeżych liści szpinaku, garść ugotowanego zielonego groszku, 1/4 cytryny, oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pierś kurczaka należy umyć i oczyścić, wysuszyć i przyprawić solą(...)patelnię świeże listki tymianku i szałwii. Na koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Pierś przekładamy na talerz, możemy polać mięso ziołowo-cytrynowym masełkiem z patelni. Liście szpinaku i szparagi należy dobrze umyć i osuszyć. Groszek i szpinak umieszczamy w misce, obieraczką do warzyw tniemy szparagi w wąskie wstążeczki i dorzucamy do reszty warzyw. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy oliwą
Plate of Joydanie ze szparagami. Sezon w pełni. Składniki Knedelki :200 g łopatki cielęcej 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy Przygotowanie(...)wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem
R'n'G Kitchen