zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:38/119)

Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 179

młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek.  Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego, że zbyt długo przyglądałam się szparagom.  Strzeliste zielone pałeczki pojadą ze mną do domu usadowione na honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję.  Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę(...)przed sobą, ani przed innymi, niczego udawać. Czuję się właściwą osobą na właściwym miejscu. Zawsze pragnęłam robić to, co robię, i być tym, kim jestem teraz."* Pizza ze szparagami. Najprostsza, pysznie zielona, uszczęśliwiająca.  "Uszczęśliwienie? Kolor szczęścia z pewnością jest wiosennie zielony."* MAJOWA PIZZA ZE SZPARAGAMI /składniki na 3 średnie pizze/  Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy

KUCHARNIA
Spaghetti ze szparagami 128

składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni

Smaczne Potrawy
Tarta z szparagami 161

wytwarzanych z mleka pochodzącego od krów karmionych paszą wolną od genetycznie modyfikowanych organizmów i pochodzących z Europy. Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 1 ser zotarella 125g - 500 g szparagów zielonych - 3 jajka  - 2 łyżki śmietany 18 %  - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy. Ciasto francuskie wykładamy w formie do tarty, boki ścinamy. Na wierzchu

Kulinarne życie
Recenzja patelni Woll i przepis na omlet ze szparagami i łososiem 146

zalet. Minusów jak narazie nie widzę (używam ją od dwóch tygodni) Zapraszam niżej po przepis Omlet ze szparagami i łososiem Składniki: 6 jajek 1 łyżka mąki 4 grube zielone szparagi lub 6-8 cienkich około 100g wędzonego łososia około 50g sera feta (lub innego podobnego) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól drobno posiekany koperek Szparagi myjemy i odrywamy

PatiGotuje
Szparagi z marchewką, smażone na patelni 238

szparagów. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością. Dzisiaj mam dla Was propozycję na ciepły dodatek do obiadu. Szparagi z marchewką, smażone na patelni. Składniki: 2 duże marchewki pęczek zielonych szparagów kilka łyżek oliwy z oliwek łyżka masła sól Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni

Smak mojego domu
Pulpeciki drobiowe z szparagami i makaronem pełnoziarnistym 199

mnóstwo przypraw smakują wyśmienicie, a na dodatek są bardzo lekkie. Polecam przygotować pulpeciki drobiowe z sezonowymi szparagami i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 40g suchego makaronu pełnoziarnistego przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony koperek, czosnek granulowany, suszone pomidory Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z wszystkimi przyprawami. Zwilżoną dłonią formujemy pulpeciki. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy

Truskawkowa Fiesta
Spaghetti ze szparagami 186

składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki : 1 opakowanie makaronu spaghetti zielone szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni

Smaczne Potrawy
Szparagi z jajkiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej 206

moim blogu znajdziecie wiele propozycji. Jeśli miałabym wskazać ulubione warzywo to chyba są nim właśnie szparagi. Od lat, niezmiennie. Składniki (na 2-3 porcje): 10-12 zielonych szparagów 3 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka octu By danie było udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce

Mango Papaja
tagliatelle szparagowe 164

Tagliatelle ze szparagów z suszoną szynką, parmezanem i bazyliowym pesto. Składniki : 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka masła 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej) kilka liści bazylii makaron tagliatelle parmezan pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować

zobacz ich smak
Zielone szparagi w sosie pomarańczowym 143

Sezon na szparagi w pełni. W sosie pomarańczowym są pyszne. Składniki 500 g zielonych szparagów 1 duża pomarańcza 120 g masła 2 żółtka sól cukier biały pieprz sok z połowy cytryny Przygotowanie Szparagi opłukałem, odciąłem łykowate końce, obrałem dolną część. Ugotowałem w specjalnie do tego przeznaczonym wysokim garnku, w 2 litrach wody doprowadzonej do wrzenia, do której dodałem płaską

R'n'G Kitchen
Krem z zielonych szparagów 88

Bardzo delikatny krem z zielonych szparagów, bez dodatku innych warzyw. Porywający smak i interesujący kolor - żywy zielony z ciemniejszymi odcieniami. Idealnie komponuje się z grzankami i dodatkiem sera żółtego

Milion Smaków
Kaszotto z zielonymi szparagami 171

Nasze pierwsze w tym roku szparagi i pierwsze w życiu "kaszotto" :) Czyli po prostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych świeża bazylia i pietruszka słonecznik lub orzechy 100 ml białe wino 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa feta parmezan Do głębokiej patelni

MarciochaKucharzy
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 202

widok zielonych szparagów była przeogromna. I pomyśleć, że jeszcze jakiś czas temu ich nie lubiłam.  Dziś staram się wykorzystać sezon szparagowy w pełni i kupuje je przy każdej okazji. Jak zwykle na naszym stole gości zupa szparagowa czy też jajecznica że szparagami. Lubie jednak co roku przygotować coś zupełnie nowego. Tym razem szparagi wykorzystałam do zrobienia pysznego pesto(...)pozwala na wiele ciekawych eksperymentów.  Dziś zapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką ze szparagów i boczkiem składniki 4 filety z łososia 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego na szparagowe pesto/pure 500 g zielonych szparagów 1/4 szklanki uprażonych orzechów pinii 1/4 szklanki startego parmezanu

Przysmaki Karolki
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 197

szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: - 4 ziemniaki - pęczek zielonych szparagów - 1 litr bulionu lub rosołu - szczypta gałki muszkatałowej - 2 ziarna ziela angielskiego - kwaśna śmietana - sól i pieprz w młynku - uprażone na oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych(...)zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowana ciabatta ze szparagami, camembertem i szynką parmeńską 207

zrobić coś genialnego i prostego zarazem. Jako że w sezonie szparagi serwuję co najmniej trzy raz dziennie - na śniadanie, obiad i kolację (jeszcze tylko przydałby się deser z ich udziałem), to mam dla Was coś ekstra! Ultra szybką i mega smaczną kanapkę na ciepło właśnie z tymi zielonymi pędami. Do tego ulubiony ser (u mnie camembert, ale polecam również(...)szparagów, to zróbcie to po prostu dzień wcześniej - też będą niezłe. To co? Grillujecie szparagową bułę razem ze mną? Składniki: 1 ciabatta (lub inny rodzaj ulubionego pieczywa) kilka zielonych szparagów ugotowanych al dente kilka plastrów camemberta (lub innego ulubionego sera) plasterek (albo nawet dwa) szynki parmeńskiej prosciutto Przygotowanie: Ciabattę przekrój na pół zostawiając kawałek nieprzeciętego brzegu bułki. Na dolnej

Food Square