Łosoś grillowany ze szparagami 198Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi
KUCHNIA POLSKA
Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico) 156SKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE
La grande e la piccola cuoca
Szparagi z emulsją maślaną 287tylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków... Składniki: - pęczek szparag - 50 ml masła - 2 łyżki wrzącej wody - sól, pieprz - paluch z masłem czosnkowym Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Szparagi
Życie zaczyna się w kuchni
Szparagowe co nieco 196stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone szparagi, te po prostu najbardziej mi smakują. Póki są młode- nie obieram ich, wyłącznie myję. Naginam końcówkę każdego szparaga żeby pękła w miejscu w którym kończy się najbardziej włóknista część
Pichceniomania
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 193szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy
My Chcemy Jeść
Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter 172tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam! Scroll down for English Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem (4 porcje) Składniki: 4 jajka 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki masła 6-7 liści szałwii 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz
karmelowy
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 166łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać
Wegańska kuchnia orientalna
Risotto ze szparagami 153Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć
Moja Galeria Smaku
Makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta 256wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Przygotuj
Moja pasja smaku
Po prostu szparagi 178bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu
Kuchenne zapiski Edyty
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 212Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól
Roślinna - blog wegański
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables 279warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem , też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zielone warzywa duszone w sosie maślanym (6-8 porcji) Składniki: 100 g masła(...)szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części 400 ml gorącego bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim
karmelowy
Pizza ze szparagami, szalotką i jajkiem 239smaku. Gotowe ciasto rozwijamy z rolki, kroimy na pół. Lekko zawijamy do środka jego brzegi. Na każdym placku rozkładamy starty miękki ser. Na ser wykładamy niezbyt grubą warstwą szparagi z szalotką. Każdy z placków posypujemy łyżką sera Pecorino i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu. Pieczemy przez 9-10 minut. Na placki wbijamy po jednym jajku, przestawiamy(...)szybko, bo ci co skończą pierwsi pytają, czy zostawisz jeszcze gryza SKŁADNIKI 1 opakowanie (400g) gotowego ciasta na pizzę albo domowe ciasto z TEGO przepisu 350-400g zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 5 małych szalotek (90g) 100g startego miękkiego, dobrze rozpuszczalnego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i pomorskiego) 4 łyżki startego sera Pecorino Romano, Corregio lub Grana
Karo in the Kitchen
Sałatka z pesto, smażonymi szparagami i mozarellą 188Sałatka się udała, smakowała więc polecam ją również Wam! 1 opakowanie dowolnego makaronu (ja użyłam wstążek) kilka łyżek pesto (ja użyłam gotowego pesto, można pesto zrobić samodzielnie) pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Prosty przepis na zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe 226podanie. Ja w tym roku właśnie tak miałam. Zachwyciłam się dorodnymi szparagami i kupiłam od razu dwa pęczki, a potem chwilę mi zajęło, […] Artykuł Prosty przepis na zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Krem z zielonych szparagów 182czas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki. pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki
Kolorowa kuchnia Elki
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 193Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy
Smakowity Blog Kulinarny
Zielone szparagi w bekonie. 253których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru
W kuchni u Moniki
Marynowane zielone szparagi z marchewką 141Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej. Składniki 500 g zielonych szparagów 500 g młodej marchwi 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy Dijon czarny pieprz sól 8 łyżek oliwy z oliwek 2 garście świeżo posiekanej trybuli 1 łyżka prażonych płatków migdałowych Przygotowanie Szparagi
R'n'G Kitchen
Sałatka ze szparagami i jajkiem 240Dodatek chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać
Zakamarki mojej kuchni
Jajecznica ze szparagami 246szparagi wylądowały w jajecznicy, te dwa produkty( jajka i szparagi) pasują do siebie idealnie. Doskonałe na śniadanie lub kolację. Polecam i czekam na opinie;) 8-10 szparagów zielonych (dobra cena KLIK) 4 szalotki łyżka masła 4 jajka sól i biały pieprz do smaku Szparagi trzeba umyć i odłamać twarde końce. Następnie pokroić na mniejsze
Takie tam pichcenie