zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:42/119)

Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 130

wina, które rośnie dosłownie rzut kamieniem od miasta. Głównie są to reslingi, ale jest też czerwony spätburgunder . W kuchni rządzi sezonowość, kiedy jest sezon na szparagi, to je się szparagi. Zielony sos (Grüne Soße) robi się z natki pietruszki, szczypiorku, szczawiu, rzeżuchy, oraz ciężej u nas dostępnego ogórecznika i trybuli. Zobacz przepis tutaj. Można zebrać je z własnego ogródka(...)wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi i oczywiście wino jabłkowe w dużych tradycyjnych dzbanach zwanych bemblami. Taki szaro-niebieski bembel można sobie kupić jako pamiątkę. Moja

Ugotowane pozamiatane
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 179

planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego(...)mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być

Bon Appetit Małgorzaty
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 157

Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu(...)bobem przepis Nigela Slatera z książki " Tender Volume 1 " na 2-3 porcje czas przygotowania: ok. 25 min + 1 godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści bobu (poza sezonem mrożonego) 120 g ryżu basmati 50 g masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet ze szparagami i pomidorami 126

Składniki : • 2-3 jajka • 5 szt. zielonych szparagów • garść pomidorków koktajlowych • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 1 łyżeczka masła Przygotowanie : Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

KUCHNIA POLSKA
Omlet ze szparagami 105

pełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie! Składniki (1-2 porcje): 1/2 pęczka zielonych szparagów 3 jajka 6 łyżek mleka kilka pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, świeżo zmielony pieprz ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra

Moja pasja smaku
Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną 147

sycące, jest wręcz obłędnie lekkie i zdrowe! A do tego Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest szybki i naprawdę prosty! Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 2 cytryny sól, pieprz (najlepiej gruboziarnisty, świeżo mielony) 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano (najlepiej świeżego, ale może być suszone) oliwa papier do pieczenia Wykonanie: Szparagi umyć, osuszyć

Pociąg Do Kuchni
Jajecznica z suszonymi pomidorami i szparagami 152

proste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbujecie? Składniki: 4 jajka 4 zielone szparagi 1 mała cebulka 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka (w oleju) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać twarde

Oryginalny smak
Risotto ze szparagami 137

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: -  1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów  - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi

Kulinarne życie
Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem 142

Połączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam

Wiem co jem
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem 122

rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z sosem szparagowym 198

przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.   Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) 146

lekko chrupiącym boczkiem. Jest to idealne połączenie, idealny duet. Szparagi zawijane w boczek, czyli roladki ze szparagami, tym razem przygotowane przez Piotra Składniki, 4 porcje: • 1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk) • 5 cienkich, długich plastrów wędzonego boczku • pomidory koktajlowe i ser mini mozzarella • sól, cukier i pieprz Zielone szparagi nie są tak zdrewniałe jak białe. Ja jednak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 129

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Szparagi , drogocenne warzywo sezonowe , które właśnie pojawiło się w sklepach . Uwielbiane przez moją rodzinkę z drobnymi wyjątkami , które podchodzą do nich obojętnie ( mój M. ) , reszta jest ich zapalonymi zwolennikami . Dzisiaj w klasycznym i chyba najbardziej smacznym wydaniu , czyli z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Wiem tym , dla których gotowanie jest(...)woli , ale mimo swej miłości do niego nie mam ani nadwagi , ani miażdżycy , czyli można ..okiełznać demony , nawet te maślane… Składniki dla 4 osób : 0,5 kg zielonych szparagów 4 jajka 1 łyżka octu winnego białego sól 1 łyżeczka cukru 4 plastry szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki

Ogrodnik w podróży
Łosoś grillowany ze szparagami 150

Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi

KUCHNIA POLSKA
Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico) 101

SKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE

La grande e la piccola cuoca