zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:46/119)

Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach ze szparagami 188

Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 3 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki roztopionego masła oliwa z oliwek garść posiekanej pietruszki sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy czosnkiem

Kolejny blog o gotowaniu
Risotto ze szparagami i grzybami 227

Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do risotto 1 cebula 2 szklanki bulionu (może … Czytaj dalej Risotto ze szparagami i grzybami

czarrna od kuchni
Tortilla ze szparagami 170

czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych(...)szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula 1/2 czerwonej długiej papryki  drobno pokrojona 80 g  ciecierzycy 5 jajek 125 ml śmietany  40 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypiorek  drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona papryka w płatkach sól, pieprz przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  , Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć

Stare Gary
Pieczone roladki wołowe ze szparagami 104

nada się na wspólne grillowanie. Połączenie jednego z najzdrowszych mięs z niesamowitymi szparagami, gwarantuje dokładki...więc szykujcie się ;) Składniki 4 kawałki udźca wołowego (po 150 g) 16 szt szparagów zielonych musztarda dijon sos BBQ 4 łyżki miodu lipowego sezam olej Przygotowanie Mięso cienko rozbijamy, z jednej strony smarujemy musztardą. Szparagi obłamujemy w miejscu, tam gie „samo” pęka, spryskujemy olejem

R'n'G Kitchen
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 105

szparagami i ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy

kulinarnyJa
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 141

szparagami i ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy

kulinarnyJa
Szparagi w cieście francuskim 185

tego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy.  1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka  sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki drobiowe ze szparagami i fetą 192

bardzo wartościowe warzywo.   Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad.   1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia   Filet

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczone szparagi z boczkiem 177

porcje: jeden pęczek szparagów zielonych (12-15 sztuk) ok. 150-200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego pieprz czarny papryka wędzona 50 g żółtego sera Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, zawijamy każdy szparag w cienki plasterek boczku, układamy w blasze wyłożonej papierem, lekko doprawiamy pieprzem, papryką, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi w boczku

peggiwkuchni
MAKARON Z ŁOSOSIEM I ZE SZPARAGAMI 111

uwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami. Składniki:   30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron penne z indykiem i szparagami w sosie śmietanowym 154

takie obiady jadałabym chętnie codziennie :-) Jeżeli też lubicie szparagi, to koniecznie musicie spróbować. Duża porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g filetu z piersi indyka oliwa 1 kg zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 500 g makaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć

Passions hobbies life
Szparagi na parze z boczniakami i szałwią 129

godzinę wcześniej niż planowałam. Pod rękę napatoczyły się szparagi, potem wzrok padł na boczniaki i gałązki szałwii, którą przycinałam, by nie zakwitła. I tak powstało śniadanie... Składniki : kilka zielonych szparagów kilka liści szałwii 2-3 boczniaki sól masło olej Szparagi gotować kilka minut na parze. Boczniaki opłukać i pociąć na paski. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju z masłem

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka ze szparagami i serem feta 152

Sezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i  na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych(...)warto wiedzieć, że są one    niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów  200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 czerwona cebula 1 garść rukoli kilka gałązek tymianku Sos: 3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami 2 łyżki

Gosia gotuje
Dorsz w sosie śmietanowo- koperkowym ze szparagami 147

pysznego dorsza w sosie śmietanowym ze szparagami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z młodymi ziemniakami. SKŁADNIKI: 2 płaty dorsza, 1 cebula, ½ wiązki zielonych szparagów, 150 ml śmietany 30%, ½ pęczka koperku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Szparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szparagi w szynce 177

typu szynka (jamon, parmeńska). Tak przygotowane szparagi można podać jako przekąskę lub przystawkę. Świetnie smakują solo, ewentualnie można podać je w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecam! Składniki :  pęczek zielonych szparagów opakowanie surowej szynki (tyle plastrów ile szparagów) Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owinąć plastrem szynki, układać na blasze wyłożonej

Codzienne Gotowanie