będą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy i osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam
Bez Cebulidanie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej Szparagi myjemy,osuszamy,odłamujemy zdrewniałe
Niespełnione zdolności kulinarneTutaj link do tej sprzed roku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html Polecam obie wersje,dajcie znać,która Wam bardziej przypadła do gustu. Składniki: 30 dag zielonych szparagów 10 dag szpinaku 2 ziemniaki 1 średnia cebula czosnek 1 łyżka masła klarowanego sól,pieprz,gałka muszkatołowa 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego jajka ( u mnie przepiórcze) Szparagi oczyścić,odciąć
Niespełnione zdolności kulinarneszynkę parmeńską - proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Bezglutenowe, niezwykle smaczne i lekkie danie. Polecam gorąco! Składniki na 2 porcje: 2 średnie piersi z kurczaka 6-8 zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej oliwa z oliwek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina Szparagi oczyść i podgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Filet z kurczaka rozbij, popieprz
Kuchnia bezglutenowaprzypadnie do gustu. Lekka a zarazem bardzo pożywna propozycja na pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego(...)łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki kroję w plastry lub paski. Warzywa mieszam z olejem rzepakowym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię grillową lub grilla rozgrzewam i grilluję warzywa po kilka minut z każdej strony do zarumienienia a bataty do miękkości. Sałatę rwę na kawałki i układam na talerzu. Plastry batatów
Mango Papajaposusze nie pozwólmy jej uciec. Łapmy dary póki świeże, jędrne i w okazyjnej cenie. Najlepiej unikać w tym czasie marketów, tylko poszukać targowiska lub warzywniaka koło domu. Składniki: szparagi zielone 125 g masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz kolorowy filet z halibuta płatki migdałów kandyzowane owoce tropikalne ziarna czarnego sezamu sok z cytryny(...)skropienia ryby Przygotowanie: Szparagi gotujemy tak, jak to widać na zdjęciu poniżej. Główki powinny wystawać ponad poziom wody, gdyż potrzebują znacznie mniej czasu. Średnio można założyć, że cienkie szparagi potrzebują 3-5 minut. Jak widać nie posiadam specjalnego gara do gotowania ich, tak samo jak nie posiadam gara do gotowania spaghetti. Kto by pomieścił w kuchni wszystkie te klamoty
Karczma HonoriettySkładniki: polędwica z dorsza, po kawałku na osobę 1 młoda cukinia 1 pęczek zielonych szparagów 1 średni por 1 marchewka sól, pieprz curry przyprawa do ryb olej Przygotowanie: Kawałki dorsza … Czytaj dalej Dorsz z grillowanymi warzywami
czarrna od kuchniotręby - płatkami owsianymi, parmezan - serem grana padano, natomiast płatki migdałowe - bułką tartą. Oczywiście najpierw zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji, bo jest naprawdę pyszna!😍 SKŁADNIKI: 1 pęczek zielonych szparagów (mogą być tez białe) 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich albo płatków owsianych 3 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Słodko-Słony Świat Ilonyformę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki graham 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie: 250 g zielonych szparagów 1 mały brokuł 75 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamroziłam dwa pokażne pęczki i jesienią czy w zimie będą jak znalazł. Polecam mrożenie tych warzyw, bo wychodzi to znacznie taniej niż kupienie gotowych mrożonek. Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka 10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny
Gosia gotujeSmaczna, prosta i efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje)100 g wędzonego łososia7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych1 jajko ugotowane na twardokoperekkapary do posypaniasos2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzpapryka przygotowanieWymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej.( odłamujemy koniec
Stare GaryUwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :) Ciasto: 3 szkl mąki op. drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko 1 szkl ciepłego mleka łyżka oliwy Dodatki: pęczek szparagów kulka mozzarelli 15 dag startego sera
Smakołyki Asismaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki startego zółtego sera sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda
O kuchni z uczuciemciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (tak aby przykryła szparagi). Dodać sól i cukier. Ugotować do miękkości, zmiksować. Przetrzeć
królestwo garówgoszczą u mnie na stole. Czy jako dodatek do obiadu , z makaronem czy tak jak tutaj wersja śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Każdej musicie koniecznie spróbować. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 3 jajka * 2 plastry boczku wędzonego * sól, pieprz Przygotowanie : Szparagi ugotować al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Na boczku usmażyć sadzone jaja. Ułożyć szparagi
Magiczne Życie Martydelikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy
Moje Kuchenne Rewelacje