300g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 180ml wody mineralnej 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów 100g salami 1 duża czerwona cebula 2 kulki mozzarelli opcjonalnie: 100ml sosu pomidorowego Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić
Obiad gotowyBlueberry Corner by "jagodzianka" Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Kremowy ryż z winną nutką oraz zielone szparagi i wędzony boczek to … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto ze szparagami i boczkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerchilli cayenne sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka 50 g twarogowego serka śmietankowego 1/2 szklanki jogurtu greckiego
karmelowyzawsze, że za nim nie przepada. Taka wersja bardzo mu smakowała. Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami Składniki 1,5 szklanki kuskusu 1/2 pączka zielonych szparagów 1 duży pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około
O kuchni z uczuciembanalna w wykonaniu potrawa nabiera wyrafinowanego smaku. Do tego stopnia oryginalnego, że nawet jak się teraz nad tym zastanawiam, ciężko mi znaleźć dla niego jakieś porównanie. Składniki: pęczek zielonych szparagów pęczek pietruszki skórka otarta z jednej cytryny łyżeczka soli 40 g masła ok. pół szklanki białego, wytrawnego wina Szparagi trzeba umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki. Można
Patchworkplan przygotować je na wielkanocny obiad, ale jak wiecie trochę mi się pochorowało. I tak sobie owe szparagi jeszcze trochę poczekały na swój czas. Szparagi – dlaczego warto. Białe szparagi (zielone zresztą też, ale dziś przepis na białe) to ciekawe warzywa. Rosną w postaci pędów pod ziemią. Zwykle są dość grube i przed przygotowaniem należy je obrać ze skórki, gdyż(...)inaczej będą łykowate, trudne po pokrojenia i twarde włókna popsują całą przyjemność z ich jedzenia. Białe szparagi mają delikatny, choć wyrazisty smak i naprawdę trudno je pomylić z czymkolwiek innym. Białe szparagi Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ są bogate w potas, fosfor, magnez oraz wapń. Zawierają również spore ilości witamin A, C, E, tych z grupy B oraz… kwas
Kate's Kitchenporcja warzyw i kalorii w jednym naczyniu. Sezon na szparagi w pełni to trzeba korzystać. Zalecam zapiekać zapiekankę tak żeby żółtko było płynne. 30 dkg szpinaku 1 pęczek szparagów zielonych 100 g makaronu spaghetti ugotowanego 7 pomidorków koktajlowych 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 10 plastrów boczku wędzonego masło klarowane Szpinak dokładnie(...)myję, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję czosnek rozduszony. Doprawiam solą, pieprzem, jak przestygnie dodaję śmietanę. Szparagi wrzucam do osolonego wrzątku na 4 minuty. Owijam plastrami boczku po dwie szparagi. Makaron wykorzystałam od obiadu z dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które
wesoła kuchniaWitam serdecznie Propozycja na pyszny makaron ze szparagami i piersią kurczaka. Jest szybki w przygotowaniu i idealnie nadaje się na obiad. Będziemy potrzebować: 1 pęczek szparagów zielonych 500 g makaronu grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty(...)posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry). Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych
Uwaga Babcia Gotujekażdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 4 nogi od kurczaka 12 zielonych szparagów Ok. 50 g masła Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając
Kolizje SmakówWspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych pomidorów kilka łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z pomidorów sól, pieprz 5 wiejskich jajek od Pani Zosi ;) ser żółty (u mnie Bursztyn) Szparagi smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone pomidory. Zalewamy rozbełtanym
Cytryna&Co.Szaszłyki z przegrzebkami to zdrowa i szybka przekąska z grilla która pobudzi apetyt i na moment zaspokoi głód. Składniki (na 5 sztuk): 5 sztuk przegrzebków 5 sztuk szparagów zielonych 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów cienko krojonego boczku oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie : Z przegrzebków usuwamy włóknisty mięsień, opłukujemy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na bardzo dobrze rozgrzanego(...)grilla wykładamy plastry boczku i podpiekamy je chwilkę tak aby miały rumieńce ale pozostały elastyczne. Z szparagów odłamujemy włóknistą część a pozostałą łamiemy na pół. Na patyk nabijamy pomidorka, kawałek szparaga, przegrzebka zawiniętego w boczek, ponownie kawałek szparaga i drugi pomidorek. Grillujemy na bardzo dobrze rozgrzanym grillu dosłownie po 3 minuty z obu stron. Podszas grillowania skrapiamy przegrebki kilkoma kroplami
Mechanik w kuchnitymi składnikami. Właściwie mam już pomysł w jakim daniu można je świetnie połączyć! Czekajcie, przepis będzie niebawem! Składniki: 1 kromka ulubionego pieczywa 1 łodyga rabarbaru 2-3 szparagi zielone 7-8 liści botwiny 3łyżki masła 1 łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu 1/4 awokado 1 jajko 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka octu Liście botwiny myję, osuszam ręcznikiem papierowym(...)duszę na łyżce masła z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przez minutę. Ściągam z patelni. Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Duszę na tej samej patelni co liście botwiny z kolejną łyżką masła. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na kolejnej patelni rozgrzewam masło i miód. Łodygi rabarbaru kroję na mniejsze kawałki i karmelizuję przez
Mango Papajamuszą być przymusowo. A co zrobić aby było szybko i efektownie i aby obiad był treściwy? No to zobaczcie sami, pyszny obiad podano. Migdałowy łosoś, czarne pappardelle i zielone szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDWÓCH BARDZO GŁODNYCH OSÓB : - 250 mąki bezglutenowej mix B - 200 letniej wody - 8 gr świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek - łyżeczka soli - łyżeczka cukru -mały pęczek zielonych szparagów -150 gr sera hallouimi - świeży tymianek -70 ml oliwy z oliwek (dobrej) JA UŻYWAM ROBOTA Z HAKIEM , więc sprawa jest mocno ułatwiona, wrzucam mąkę, wodę, drożdże , sól, cukier, i samo
Kuchnia bezglutenowa Loliblogu w zakładce po lewej stronie bloga SAŁATKI. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz(...)szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską) 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szparagi ugotować z posolonej wodzie z łyżeczką cukru. Czas gotowania to około 7-8 minut. Po ugotowaniu odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju
O kuchni z uczuciemmnie dziś bardzo prosty i szybki przepis, który sprawdzi się jako danie obiadowe, albo romantyczna kolacja ;) No to do dzieła! Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 zielonych szparagów 10 krewetek czerwonych argentyńskich 2 boczniaki królewskie (mikołajkowe, eryngi) 6 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki klarowanego masła świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Grzyby kroimy na plasterki
Quinoa Raz!Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :) Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje. SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op. salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g. cebula czerwona 1/2 szt. sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy(...)łyżki mąka do podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny
Kuchnia Paulettesbobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cukinia 2 bataty kilka garści młodego bobu w strąkach 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek młodej marchewki oliwa z oliwek EV gruba sól morska świeże zioła, u mnie bazylia i oregano odrobina chili w płatkach Wykonanie: Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy
Kulinarne przygody Gatitykostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki
karmelowyarborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko(...)przygotować, żeby w trakcie gotowania można było sięgać po gotowe składniki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu
ladykitchencytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego 1 cytryna Wykonanie: Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego
Wino Francja Kuchniagałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm. Wszystkie składniki marynaty
DefinicjaSmaku