zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:59/119)

SZPARAGI W CIESCIE FRANCUSKIM Z SALAMI I SEREM 170

Szparagi to zdrowe warzywa, które świetnie nadają się na przekąskę :)  Ciasto jest delikatne, ale chrupiące, tak samo jak szparagi, więc całość wybornie smakuje.   SKŁADNIKI: szparagi zielone 1 pęczek ciasto francuskie 1 op.  salami w plastrach 100 g. ser żółty w plastrach 150 g.  cebula czerwona 1/2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy(...)łyżki  mąka do podsypania żółtko z 1 jaja METODA: Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki  ok 1-2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny

Kuchnia Paulettes
Pieczone młode warzywa 96

bobu. Po upieczeniu są pyszne. Koniecznie spróbujcie ! Pieczone warzywa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cukinia 2 bataty kilka garści młodego bobu w strąkach 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek młodej marchewki oliwa z oliwek EV gruba sól morska świeże zioła, u mnie bazylia i oregano odrobina chili w płatkach Wykonanie: Warzyw nie obieramy, tylko je dokładnie myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta 146

kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina 1/2 szklanki

karmelowy
Risotto ze szparagami 144

arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko(...)przygotować, żeby w trakcie gotowania można było sięgać po gotowe składniki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu

ladykitchen
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 166

cytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku   2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego  1 cytryna Wykonanie:  Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego

Wino Francja Kuchnia
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 207

gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty

DefinicjaSmaku
Słodki deser ze szparagami! 102

się im dziwić? Spróbujcie!"Składniki na 3 porcje:1/2 pomarańczy15 truskawek6 główek z zielonych szparagówjogurt naturalny - 4 łyżkicukier cynamonowy2 łyżeczki cukru białegoszczypta soliSposób przygotowania:Szaragi myjemy i odłamujemy twarda końcówkę (jeżeli wolisz możesz odciąć mniej więcej 1/4, 1/3 dolnej części szparaga). Do gotującej się wody wsypujemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.Wrzucamy, gotujemy około 8-10 minut w zależności

Słodkie Przyjemności
Sałatka ze szparagami 168

Sezon szparagowy w pełni więc korzystajmy i jedzmy to smaczne i wartościowe warzywo. U mnie sałatka ze szparagami w roli głównej. 10 szparagów zielonych 1 op mieszanki sałat 1 op mini mozzarelli  8 pomidorków koktajlowych żółtych 8 pomidorków koktajlowych czerwonych dresing: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dijon(...)Składniki dresingu wymieszać ze sobą i odstawić na kilka minut by smaki się przegryzły. Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente. Sałatę podzielić na dwie porcje,pomidorki pokroić na połówki,tak samo kulki mozzarelli,ułożyć na sałacie. Na koniec

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta ze szparagami, szalotką i parmezanem na gryczano- żytnim kruchym cieście 129

żytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej  1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła  1 jajko  1 łyżka śmietany 12% 1/2 łyżeczki soli  Nadzienie: 500 gram zielonych szparagów 100 gram parmezanu  3 jajka  100 ml jogurtu naturalnego  100 ml śmietany 12% sól, pieprz i zioła prowansalskie  3-4 szalotki  Składniki na kruchy

Mango Papaja
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i szparagami. 217

szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku ,zmiksować Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron na rumiano . Farsz: pęczek zielonych szparagów ,gotujemy 4 minuty ,potem przelewamy zimną wodą . Jeden filet z kurczaka ,kroimy na paski ,doprawiamy i smażymy na rumiano. Dodatkowo: jogurt grecki słonecznik prażony liście botwinki oliwa

Ladylaura.
[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera 135

jogurtu naturalnego 100 g sera koziego o intensywnym smaku 1 ząbek czosnku listki z 6 gałązek tymianku sól i pieprz do smaku* ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków) oliwa * Uwaga na sól. mój ser był tak słony

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta grahamkowa ze szparagami 93

szkl mąki graham Młynomag 1 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 200 g masła szczypta suszonych pomidorów szczypta soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie 500 g zielonych szparagów 340 g śmietany 18% 2 łyżki mozzarelli tartej 2 jajka szczypta chili sól pieprz ser do posypania Zagniatamy ciasto dość twardo wyklejamy formę o wym ok 33x22 Szparagi gotujemy

Gotowanie jest łatwe
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 240

zblanszowane lub surowe. Dziś propozycja na szybką, niemal błyskawiczną zupę-krem. Podbita odrobiną śmietanki, wiórkami parmezanu i kilkoma kroplami oleju sezamowego to moja domowa klasyka. 500 g świeżych zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 147

zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli

W SMAK
Zapiekanka ze szparagami 145

bezglutenowy i wegański? ;) Mam nadzieję, że tak jak ja zostaniecie fanami tego przepisu i będziecie do niego często wracać :) Składniki (na formę o wym. 24x24 cm): 2 pęczki zielonych szparagów garść jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula (na wierzch zapiekanki) 2 szklanki mąki z ciecierzycy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi