idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa
Kulinarne przygody Gatityidealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka z bobem i zielonymi szparagami Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów 2 pomidory 2 kulki mozzarelli ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi
Monia miesza i gotujezarazem wykwintne danie. Polecam przygotowanie tego niezwykle smacznego i lekkiego dania. składniki: 2 pojedyncze niewielkie filety z piersi kurczaka lub schab ( aktualnie w dobrej cenie tutaj ) 12 ugotowanych zielonych szparagów sól pieprz Oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich rozbijamy tłuczkiem, solimy i posypujemy pieprzem. Na każdym kawałku piersi układamy
Podróż w kulinariastanowić jeden z lekkich posiłków. Jest pyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej
Pyry na Gazwłoski, pożywny i oczywiście smaczny. Przepis świetnie nadaje się na obiad albo kolację. Zapraszam na Calzone ze szparagami!"Składniki200 g mąki + 150 g17 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soliłyżka oliwy1/2 szklanki mleka1/2 szklanki gorącej wody200 g fety5 suszonych pomidorków w zalewie15 zielonych szparagów3 świeże pomidorySposób przygotowania:Do miski wsypujemy 200 g mąki, sól, zalewamy oliwą, wodą i mlekiem(...)ciasta. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie oddajemy resztę mąki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Na środek placka układamy
Słodkie Przyjemnościpyszne, a z grilla w kilku chwil, pyszne ! Ten pomysł jest fajny np. jeśli chodzi o przewracanie szparagów, prosto i wygodnie. Szparagi z grilla kilka szparagów zielonych 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy świeżo mielony pieprz sól do smaku patyczki do szaszłyków Patyczki wkładamy do wysokiej szklanki wypełnionej wodą. W misce(...)mieszamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą. Szparagom odłamujemy końcówki i nabijamy je na patyczki w dwóch miejscach, tak jak na zdjęciu. Tak przygotowane szparagi kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy po maks 4 minuty z jednej strony. Szparagi winny być chrupiące. Szparagi z grilla, prosty
Kuchnia na wzgórzupestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej 5-6 suszonych pomidorów w oleju 7-8 zielonych szparagów 100 gram filetu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych skórka otarta z połowy cytryny Kaszę gotujemy w proporcji
Mango Papajaorzechami nerkowca. Tak powstała szybka sałatka, która nie tylko fajnie się prezentuje, ale również świetnie smakuje. Polecam Składniki na 2 porcje: 170 g krewetek (małych) 1 awokado 2 szparagi zielone 1/2 opakowania serka Pesto i rukola „Apetina” 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta chili 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek(...)łyżka orzechów nerkowca sól Przygotowanie: Szparagi myjemy i odłamujemy, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 2 cm). Krewetki rozmrażamy, osuszamy, jeżeli trzeba oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy krewetki, lekko solimy i smażymy. Awokado myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół (wzdłuż), usuwamy pestkę
Oryginalny smakSkoro sezon szparagowy rozpoczęty to i w naszej kuchni również zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze w smaku, przynajmniej dla mnie i nie trzeba ich obierać. Te zawijane w boczek są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu a ponieważ mamy tak polski produkt jak szparagi to do niego najbardziej pasuje
Moje Małe Czarowanielubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki: Ryż 100 g ryżu(...)wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane 1/2 cebuli 3 dymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny Uncle Bens 2 łyżki sosu sojowego olej
SzczyptaSmaQjajka, szynkę parmeńską, ciecierzycę. Dodatek miodowo-musztardowego winegretu świetnie podkreśla smak warzyw, szynki i jajek... Składniki na 2 porcje: 4 jajka garść rukoli opakowanie szynki parmeńskiej 1/3 pęczka zielonych szparagów 1/3 puszki ciecierzycy (4 łyżki gotowanej) Sos: 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki oleju, np. z ostropestu dól i pieprz
Czerwień i błękitpodany z makaronem w wyrazistym, serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe. Składniki: 150g makaronu pappardelle 340g fileta z kurczaka 400g zielonych szparag 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 180g sera pleśniowego naturalnego 200ml śmietany 18% 50ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz oliwy z oliwek Wykonanie: 1. Makaron ugotować
Szalona Kuchnia Ewelinybędą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy i osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam
Bez Cebulidanie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie szczypta gałki muszkatołowej Szparagi myjemy,osuszamy,odłamujemy zdrewniałe
Niespełnione zdolności kulinarne