tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, magnezu. Szparagi są prawdziwą kopalnią odżywczą, w której znajdziemy między innymi kwas foliowy, wapń, potas, witaminy C oraz E. Szpinak to bogactwo antyoksydantów, żelaza i kwasu foliowego. Pomidory swój cudowny kolor zawdzięczają(...)tworzą pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie nie nastręczy Wam trudności i nie pochłonie dużo czasu. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ) 10 – 15 zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie
Even Better Foodcukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy(...)łupinek i posiekać. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować około 5 minut. Zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku przyprawami. Dodatki: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Kroimy na pół. Cukinie kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy z obu stron plastry
Pyry na Gazmieliśmy chwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami(...)tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem) i podpiec przez 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto nie powinno się zrumienić. Nadzienie: pęczek zielonych szparagów 5 jajek kilka grubych plastrów boczku kozi ser biały sól, pieprz do smaku Boczek pokroić na kawałeczki i wrzucić na suchą patelnię. Podsmażać na wolnym ogniu
Kulinarne Inspiracjemakaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus – I love them, I could eat them everyday and when it’s season – I do it! Alone, with(...)asparagus! To preapre the dich you’ll need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa
Martyna Cooksuwielbiam. Jest lekka, zdrowa i pożywna. Dużo sezonowych smakołyków na talerzu. 2 garście rukoli 4 szparagi zielone 150 g czereśni 1 garść porzeczek 50 g sera lazur 1 stek z rostbefu sól,pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego sos: sól, pieprz 1 łyżka octu(...)minuty z każdej strony. Odstawiam mięso na 10 minut po usmażeniu. Jak przestygnie kroję w paski. Na patelnię dodaję syrop klonowy, ocet balsamiczny i czereśnie wydrylowane. Przesmażam chwilę. Szparagi kroję na maszynce do chleba na cienkie paski. Wrzucam do gotującej wody osolonej i odstawiam na 10 minut, nie gotuję już ich. Na talerzu układam rukole, dodaję plastry mięsa, czereśnie
wesoła kuchniapizzy. SKŁADNIKI Na spód: 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 130 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 125 g zimnego masła Na nadzienie: 500 g zielonych szparagów 200 g pomidorków koktajlowych 12 plastrów szynki dojrzewającej 3 jajka 400 ml śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski
Passions hobbies lifesmakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 2-3 łyżki ricotty 1/2 kalarepy, obieramy i kroimy(...)następnie na tej samej patelni, na wytopionym wcześniej tłuszczu smażymy jaja sadzone (najlepiej pod przykryciem) od 3-6 minut w zależności od upodobania. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Gotujemy szparagi. Do garnka ze szparagami, na ostatnią minutę gotowania dodajemy umyte liście kalarepy. Następnie całość odcedzamy. Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki
Mango Papajaśmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was zainteresuje. No bo wiecie, ani to trudne, ani czasochłonne... Kosztowne też jakoś specjalnie nie. Za to smaczne i uzależniające. Zresztą ciasto francuskie, to jedno z moich ulubionych i gdyby nie cena masła, to pewnie sama(...)łatwiznę. Może mnie tu nie ukamienujecie za to😁 Częstujcie się! Składniki na 4 szt. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki śmietany 1 jajko Szczypta gałki muszkatołowej 12 szt zielonych szparag 4 krótkie kabanosy 8 krótkich liści buraka Kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartej mozzarelli Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy
Kuchnia w czekoladzieKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek(...)dyskutuje ;) PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu warzywnego sól papryczka chili (ilość według uznania) 1-2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie
zadanie-gotowaniewyjątkowe! Domowa produkcja bajgli nie jest trudna, ale trochę czasochłonna. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby(...)sól pieprz szczypta kurkumy Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko razem mieszamy. DODATKI zielone szparagi ugotowane na parze rzodkiewka kiełki jarmużu
Smakowity Blog Kulinarnyoraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw 10 zielonych szparag łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia suszona 2 garście świeżego szpinaku 250 gram piersi kurczaka Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki
Mango Papajaprzywędrowała do niej z Portugalii, wbrew drugiemu przekonaniu wcale ni jest daniem trudnym do przyrządzenia:)Do swojej tempury wybrałam tym razem czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, zielone szparagi i na specjalne życzenie Pana M. krewetki bałtyckie.Sładniki:100 gram mąki pszennej100 ml lodowatej wody100 ml lodowatej wody gazowanejząbek czosnkuszczypta soliczerwonej paprykicukinia12 szparagów2 spore cebule12 krewetek Olej Przygotowanie
Magiczna kuchnia DariiDziś intertnet huczy przeróżnymi pomysłami na walentynkowe przepisy, ja również postanowiłam dodać swoje "trzy grosze". Przygotowałam banalną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę ze szparagami i truskawkami . Uda się ona każdemu, a Wasz partner z pewnością będzie nią zachwycony. Mnie ta sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego - słodycz dają truskawki, które muszę przyznać, jak na tę porę(...)cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia! Składniki : Sałata lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne
Codzienne GotowaniePłynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym(...)delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula
Codzienne Gotowanieochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie
Plate of Joy