Najpiękniejszy kulinarny czas - wiosna, lato! Cudowne warzywa i owoce, chce się je wszystkie! Wspaniale smakują szparagi w tarcie czy z makaronem, ale aby się nimi nasycić zawsze sięgam po proste połączenia. Chce, aby warzywa same za siebie mówiły, aby kolorami przemawiały i zachęcały nas do ich zjedzenia! Dzisiejsza sałatka jest połączeniem tylko kilku składników, dzięki temu możemy poczuć ich świeżość(...)koszulce. Najlepiej smakuje jedzona w cudownym towarzystwie bliskiej nam osoby, na świeżym powietrzu i twarzą skąpaną w słońcu! Składniki: (dla 2 osób) 1 większa cukinia, pół pęczka zielonych szparagów, opakowanie pomidorków koktajlowych - u nas pół na pół - czerwone i żółte, 1 kulka mozzarelli, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeże zioła Cukinię zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie
Plate of Joyformy o średnicy (wylepiamy spód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni). składniki na nadzienie: 6 zielonych szparagów 6 plastrów wędzonego boczku (cienkich) 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 jajka sól, pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki
Domowy Smak JedzeniaProponuję jajeczny przysmak ze szparagami, aromatyczną szynką i świeżymi pomidorkami, który dostarczy nam energii na cały dzień. Składniki: 2 jajka 1 łyżka mleka 3 białe szparagi 2 zielone szparagi 50g szynki wędzonej w plastrach 4 pomidorków cherry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Pomidorki pokroić na połówki
Szalona Kuchnia Ewelinyzieleni też będzie. Bączek fajnie zakręcony z szparagami i ziołami został połączony. Danie smaczne, zdrowe i ekspresowe. Składniki: 250 g makaronu np. bączek, świderki, garść zielonych szparagów, świeży lubczyk, świeża mięta, świeża bazylia, świeża zielona pietruszka, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku, szczypta cukru, sok z cytryny, serek biały solankowy. Przygotowanie(...)Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce). Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy szparagi i podgrzewamy
Moniki Smakołykigotować. Najlepiej podawać je na surowo lub smażone, grilowane. Są one słodsze od zielonych i białych. Szparagów fioletowych nie trzeba obierać, koncówkę oczywiście należy odłamywać. 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g halloumi, sos: 1,5 łyżki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, sól, 1 łyżeczka miodu, 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy, Szparagi umyć, odłamać
królestwo garówmożna przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotowac(...)jednej większej formie, lub kilku mniejszych. 500 g szparagów, 20 g mąki pszennej, 20 g masła, 10 g żelatyny, Szparagi umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie wyrzucamy! Szparagi włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody, ugotować do miękkości, wyjąć. Do wywaru ze szparagów wkadamy obierki
królestwo garówjako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe . Składniki:40 dag zielonych szparagów2 jajka3 łyżki mąkigałka muszkatołowa do smakusól ,pieprz ,cukierSzparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .Szparagi gotować we wrzącej wodzie z solą i cukrem do miękkości.Ciasto.Białka ubić ,dodać ubite żółtka ,lekko mieszać dosypując mąkę ,sól
Kulinarny karnet ChristopheraNadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na zielone. Wiosna to również sezon szparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać! Składniki(...)pałek z kurczaka pęczek szparagów zielonych duża garść bobu puszka groszku lub szklanka groszku świeżego zielonego papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól pieprz zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku olej koperek świeży Wykonanie: *Pałki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, obiema paprykami oraz skrapiamy olejem. Odstawiamy na min dwie godz do lodówki
Z Majeczką w kuchniwięc kiedy masz gorszy dzień zrób sobie kolorową kanapkę ze wszystkim tym co lubisz! Ma być kolorowa i piękna! Dzięki niej masz poczuć się rozpieszczony/a. :) Mnie rozpieszczały surowe szparagi, pomidorki, zielony groszek, świeży szpinak, ricotta i wędzony łosoś. Pysznie, kolorowo i taak smacznie! Składniki: mała bagietka, 2-3 szparagi, garstka ugotowanego zielonego groszku, garstka świeżych liści szpinaku, kilka
Plate of Joyjest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody(...)zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć
SzczyptaSmaQodłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą. Będzie pysznie :) Składniki: 300g makaronu 1 łyżka oleju kokosowego 1 duża cebula- kostka 3 ząbki czosnku- kostka pęczek szparagów zielonych 3 łyżki kaparów 4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony) 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta chili sól 1 żółtko oregano(...)pieprz na wierzch do podania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min. Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące. Na koniec
Apetyt na Zielonemnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki. Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych. Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet. Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam(...)makaronem ale można także podać z ziemniakami. Osobiście jednak bardziej pasuje mi ta pierwsza opcja. A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;) Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych 0,5 kg brokuł 2 małe marchewki pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku pieprz do smaku wegeta domowa
Krakowskie smaki AniNiniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella(...)ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki
Kulinarne przygody Gatityciasto francuskie , zielone szparagi , suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory(...)oraz kawałki sera camembert. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się. Wolicie zielone czy białe szparagi
Codzienna kuchnia niecodziennakombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy(...)wydrążamy środek tak by zostały dwie ostatnie warstwy. Kaszankę rozdrabniamy i przyprawiamy. Całość pakujemy do cebuli. Owijamy w folię aluminiową i na ruszt! Szparagi pieczone z boczkiem: Szparagi myjemy, jeśli mamy zielone wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, jeśli mamy białe szparagi należy je jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku
MarciochaKucharzy