ochotę na zimną, sycącą i naprawdę prostą do przygotowania sałatkę z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorkami i usmażoną piersią z kurczaka? Taka sałatka spokojnie może zastąpić tradycyjny obiad :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g makaronu, np. rurek 1 połówka cytryny lub limonki pomidorki, np. śliwkowe, koktajlowe 1 duża pierś
UgotowaćDelikatna i jakże smaczna zupa z zielonych szparagów z komosą ryżową, piersią kurczaka, marchewką, natką pietruszki i serem lazur. Moja córka, czyli mój osobisty krytyk kulinarny , która nie przepada za zabielonymi zupami stwierdziła, że… zupa jest pyszna! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 6 zielonych szparagów 1 marchewka 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 mała cebulka
Oryginalny smakgdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona. Nie macie czasu, a głód Was dogania, to po 15 min, tą zdrową przystawką przegonicie tego „drania” :p Składniki na 3 porcje: 500 g szparagów zielonych, ok. 450 g surowego(...)łososia norweskiego, 4 łyżeczki musztardy ostrej, 3 łyżeczki ziaren kapary, świeży tymianek, pieprz cytrynowy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, ¼ łyżeczki cukru, pomidory suszone w oleju. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min. Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego
Moniki SmakołykiPomysłów jest bardzo wiele. Zapraszam do mojej galerii przepisów, którą uzupełniam z każdym nowym sezonem o nowe ciekawe dania ze szparagami. Znajdziesz u mnie przepisy na białe, zielone, a nawet fioletowe szparagi. Wybrałam kilka klasyków i moim zdaniem najciekwszych szparagowych pomysłów. Klikając na link pod zdjęciem przyjdziesz do przepisu. Wiele innych, ciekawych szparagowych inspiracji znajdziesz klikając w Etykiety - następnie(...)klasyk - zupa krem z białych szparagów:) Przygotowanie zupy wymaga trochę zachodu, ale warto! http://frosch.blogspot.de/2014/05/zupa-krem-z-bialych-szparagow.html Ziołowe naleśniki z fioletowymin szparagami smakują rewelacyjnie:) http://frosch.blogspot.de/2014/05/fioletowe-szparagi-z-ziolowymi.html Sałatka z zielonymi szparagami i zielonym groszkiem oraz orzechami włoskimi jest prosta i szybka do przygotowania:) https://frosch.blogspot.de/2017/05/zielone-szparagi-z-zielonym-groszkiem-i.html Małe remedium wiedzy o szparagach znajdziesz tutaj . Zapraszam do przeczytania szczególnie tych, którzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj polecam Wam dietetyczną sałatkę z białą fasolką i szparagami zielonymi. Idealne i pyszne rozwiązanie jako lunch do pracy, bez problemu do zabrania i spakowania do lunchboxa. Fasola biała zapewnia odpowiednią ilość białka, sałatka jest sycąca i bardzo smaczna. Można ją jeść na ciepło(...)zimno. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu ;-) SKŁADNIKI PODANE W KOLEJNOŚCI OD SPODU SŁOICZKA: - 1/2 papryki czerwonej konserwowej (możesz też użyć świeżej) - fasolka biała konserwowa 1/2 puszki - 1/3 pęczka obgotowanych szparagów zielonych (czubki zostaw na górę) - 6 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego - posiekana papryczka padron (ewentualnie chili) - 4 posiekane oliwki - czubki szparagów - oliwa z oliwek o smaku chili i czosnek Smacznego
SMYKWKUCHNIDlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne, cytrynowe risotto z pysznymi krewetkami i zielonymi szparagami. Sezon na szparagi powoli się kończy, więc wykorzystajmy szansę na ich zjedzenie! Składniki: – ok. 3 szklanki bulionu warzywnego – 400g zielonych szparagów (pęczek) – 250g krewetek – 100g ryżu do risotto – 2 cebule – 60ml białego wytrawnego wina
Be Fit Be Strongsmażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 łyżki tartego sera(...)Szparagi i groszek rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty
Mango Papajajajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną(...)się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację. Składniki: (na 3-4 porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki) 50g tartego parmezanu 2-3 łyżki oliwy
potrawyregionalnekochać szparagów i młodych ziemniaków? Ja osobiście nie wyobrażam sobie majowych obiadów bez nich. Dziś bardzo prosta, ale przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu(...)jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami kolorowy pieprz różowa sól himalajska woda Wykonanie: Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, w razie potrzeby odcinamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy do miękkości
Quinoa Raz!łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia(...)wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica
Kuchnia bezglutenowaPlacek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej(...)łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego
SzczyptaSmaQUwielbiam szparagi. Testuje je pod każdą możliwą postacią :) Dziś bardziej pracochłonny przepis ale warto poświęcić swój czas by później smacznie zjeść :) Najbardziej lubię zielone szparagi, ponieważ nie trzeba ich obierać i wizualnie lepiej się prezentują :-PSkładniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki ( u mnie(...)białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko150 g sera koziegook. 50 g parmezanu albo mozarelliwiązanka zielonych szparag1 mała czerwona paprykakilka suszonych pomidorów z zalewysól, pieprzświeży tymianekZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit Małgorzatyczęsto tu zagląda, ten wie, że szparagi (szczególnie zielone) darzę szczególnym uczuciem (o ich dobroczynnych właściwościach pisałam w tym artykule klik! ). Wiecie też, że polecam jedzenie jajek na śniadanie - gdyż ich spożywanie rano przyspiesza metabolizm :) Było już kilka omletów ze szparagami (przepisy w sekcji śniadania klik! ), teraz(...)nadeszła pora na .., jajecznicę! Prosto, smacznie , zdrowo, no i zdecydowanie FIT :) SKŁADNIKI (na 1 porcję - 199 kcal) 2-3 jajka 1 łyżeczka masła 4 sztuki zielonych szparagów 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na cztery części. Masło rozpuszczamy na małej patelni i podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeSzparagi z botwinką na winie z jajkiem w koszulce Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 jajka (wysokiej jakości) 100 ml różowego wina wytrawnego oliwa masło Wykonanie: Szparagi - odciąć końcówki, umyć, osuszyć, podzielić na pól. Botwinkę dobrze umyć, posiekać, to samo cebulę dymkę oraz czosnek
Wino Francja KuchniaBionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :) Sezon na szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :) Składniki : 6 zielonych szparagów 2 jajka 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 rzo dkiewka Przyprawy : pieprz czarny Szparagi płuczemy , osuszamy, odłamujemy końcówki i odcinamy kilka plasterków szparagów. Tak jak ostatnio
Parowar Faceta