wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty 1 pęczek zielonych szparagów 1 czerwona cebula 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 12% natka pietruszki do posypania olej sól, pieprz 1. Szparagi myjemy
Szefowa kuchniNasz Błyskawiczny Piątek na Facebooku, a zrobienie tych szparag jest szybsze niż błyskawica ;)))) Idealna przekąska przedobiednia lub na podwieczorek. Składniki: 2 pęczki świeżych zielonych szparag 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka gruba sól Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu
Życie zaczyna się w kuchniMakaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad Uwielbiam zielone szparagi pod każdą postacią. Makaron ze szparagami i gorgonzolą to był pyszny pomysł na obiad. I tak od pomysłu do wykonania minęła tylko chwila :) Bo co można zrobić gdy za oknem żar leje się z nieba a ja mam ochotę na ukochany makaron. Padło na makaron(...)dobra już podaję przepis, bo inaczej wstanę i zacznę go robić raz jeszcze ;) Makaron ze szparagami i gorgonzolą ( dla 5 osób ) 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek szparagów zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 gram gorgonzoli pół szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany 12% Na początek wstawiłam duży garnek z wodą na makaron
Kuchnia na wzgórzumożliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały jak najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie(...)niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu 3 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz posiekany szczypiorek WYKONANIE Szparagi gotujemy
OstryKęsnawet przyjęcie weselne. Potrawa smakuje zarówno na ciepło serwowane na obiad, jak i na zimno, podane jako przekąska na imprezę – wtedy najlepiej z dipem. Jako że użyłam szparagów zielonych, które są delikatniejsze w smaku i budowie, a jednocześnie bardziej wyraziste w kolorze(...)połączeniu z jasnym mięsem z piersi kurczaka, udało mi się uzyskać ciekawy efekt wizualny. Zresztą oceńcie sami. Jeśli nie wiecie jak obierać szparagi albo jak długo szparagi gotować, to wszystko znajdziecie w przepisie. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka (podwójne) 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka masła przyprawy do kurczaka 2 łyżki oleju Przygotowanie
Mama z miastaKremowa zupa z zielonych szparagów Co tu dużo pisać... Post będzie krótki jak sezon na szparagi ;) Jedzmy je, dopóki jeszcze są. Zupa jest naprawdę dobra. Tak jak szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego
Pełny talerzWiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: • ciasto francuskie • biały serek kanapkowy • łosoś wędzony • pęczek zielonych szparagów • kiełki słonecznika • kilka plasterków cytryny • oliwa do polania Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką
To co kochamWitajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny oraz aminokwasów: glutationu i asparaginy. Warzywo to więc świetnie działa na układ moczowy jak również równowagę hormonalną. Dzięki fitoestrogenom wpływają również na zwiększenie testosteronu u mężczyzn. Polecam obsmażanie szparagów głównie ze względu(...)pyszną chrupiącą główkę szparaga, można też dodać np. pieprz biały i wtedy uwydatnia to ich smak. Zapraszam do przepisu. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 5 szparagów zielonych Masło Oliwa z oliwek Sól himalajska Pieprz biały Opcjonalne dodatki: Makaron nadziewany pietruszkową ricottą, sos na bazie koziego mleka, jadalna ziemia z prażonych pistacji, ksylitolu i estragonu oraz
Kuchnia PROzdrowotnaDziś przedstawiam ekspresowy i bardzo smaczny dodatek do dania głównego. Ekstra szybkie, sezonowe i zdrowe zielone szparagi obtoczone w oliwie czosnku i parmezanie a następnie smażone lub grillowane zachwycą każdego. Robi się je dosłownie w kilka minut, polecam do każdego dania głównego! Recipe in English and Polish Szparagi z czosnkiem i parmezanem (4 porcje) Składniki: 500 g zielonych szparagów, umytych i z przyciętymi zdrewniałymi końcami 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 3-4 łyżki startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowane szparagi umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj z resztą składników. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Umieść na niej szparagi , przykryj
karmelowyObiad idealny - makaron w sosie śmietanowym podany ze szparagami, pomidorem i mięsem z kurczaka. Poniższe danie świetnie się prezentuje na talerzu - jasny makaron, zielone szparagi i czerwony pomidor ♥ Na samo wspomnienie - leci mi ślinka :) Zachęcam Was do przygotowania poniższego dania, ponieważ szparagi w tym wydaniu pysznie smakują. Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka pęczek(...)zielonych szparagów 1 pomidor, np. malinowy 1 duża śmietana 30% sól, pieprz olej do smażenia pół pęczka koperku Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Od razu mięso przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec zalać 2 łyżkami oleju. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szparagi obrać, umyć. Ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Do innego
UgotowaćWarto się nacieszyć tymi wyjątkowymi sezonowymi przysmakami, bo bar dzo szybko się kończą. Propozycji na ich po danie jest wiele. Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami. Spróbujcie:) Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa
ChilliJemyMłode warzywa- ziemniaki, marchewka oraz zielone szparagi- okraszone chrupiącą szynką szwarcwaldzką oraz wymieszane w sosie musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Młodych warzyw nawet nie trzeba obierać, a jedynie wystarczy wyszorować ze skórki, bo to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów☝️ Sam sos jest genialny w swojej prostocie- głównego smaku dodaje musztarda, ale również to 'coś(...)dzięki czemu jego smak jest bardzo esencjonalny! Potrawa wybornie smakuje na ciepło, zatem na obiad czy solidną kolację będzie w sam raz 😊 2 porcje: * młode ziemniaki- 8 mniejszych * zielone szparagi- 8 szt. * młoda marchewka- 6 mniejszych * szynka szwarcwaldzka- 4 plastry * świeży koper- pół pęczka * olej rzepakowy- 5 łyżek * musztarda francuska- 3 łyżki * masło- 3 łyżki * sól, pieprz- do smaku
Kraina Miodem PłynącaSezon na szparagi się zbliża, podsuwam Wam więc pomysł na jednogarnkowe danie. Kasza bulgur, kurczak i zielone szparagi, wszystko otulone maślanym sosem..Pycha! Składniki: 300 g kaszy bulgur 500 ml wrzątku 400 g piersi z kurczaka 500 g zielonych szparagów 1 cebula 1 duża marchew 3 łyżki oleju sól, pieprz 4 łyżki sosu sojowego 70 g masła Kurczaka
coolinarnyMarie ochotę na nowy przepis na tartę ? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami(...)okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych szparagów 100 g koziego sera typu feta 50 g utartego sera 4 jajka 350 ml mleka 1 łyżka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Zimne masło pokrój w kostkę
codojedzeniaTarta na spodzie z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami, kozim serem i chrupiącym boczkiem to szybka i prosta, a zarazem wykwintna przekąska. Sezon na szparagi nie trwa długo, więc gorąco zachęcam Was do kulinarnych eksperymentów z nimi w roli głównej. Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 g) pęczek zielonych szparagów 100 g sera koziego półmiękkiego dojrzewającego
Smakowity Blog Kulinarny