zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:22/119)

Gofrokanapka ze szparagami 115

karmelizuje się i tworzy brązową skórkę. Moje są bledsze, ale chrupiące i wypieczone, także stosujcie standardowy czas oczekiwania, nie sugerując się kolorem :) Królem w tej kanapce są długie zielone szparagi przygotowane w moim nowym wysokim garnku. Jak ja mogłam bez niego żyć? Nie umiem teraz tego wyjaśnić :) Potrzebujemy: Gofry: 425 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)duże jaja (żółtka i białka osobno) 125 ml oleju rzepakowego 415 ml wody 1/2 łyżeczki soli Do kanapki: majonez sałata zielone szparagi pomidor gotowany kurczak jajko sadzone Na początek warto przygotować sobie ciasto na gofry, które musi odpocząć około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę sól i proszek do pieczenia. Mieszamy je, aby się ze sobą połączyły

MamaOskarka
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym 126

szparagi grillujemy wraz z pomidorkami na patelni grillowej. Na osobnej patelni z odrobiną oleju rozbijamy delikatnie jajka i smażymy je przez kilka minut, do czasu aż białko się zetnie. Pomidorki, szparagi i jajko sadzone wykładamy na przypieczone pieczywo. Posypujemy świeżą bazylią. Podajemy natychmiast. Alergeny Alergeny jajka Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami(...)foodiepress] [hide] Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Składniki: ulubione pieczywo - 4 kromki oliwa czosnek - 1 duży ząbek mozzarella - 120g (opcjonalnie) szparagi zielone - ½ pęczka pomidorki koktajlowe

Pogotujmy.pl
Krewetki, szparagi, kurczak i makaron shirataki w 30min! 243

posiłków, dodatkowo unikając nudy w jadłospisie? Odpowiedź jest prosta: ORGANIZACJA! :) Tak, to mój sposób na szybkie czary mary kulinarne. Sami zobaczcie :) Co proponuję na dziś? Krewetki grenlandzkie z zielonymi szparagami, ruccolą i makaronem shirataki Kurczak w ziołach ze szpinakiem, pomidorami i makaronem shirataki Co należy przygotować? deskę do krojenia ostry nóż dwie miski patelnię garnek 2 łyżki   SKŁADNIKI(...)garści (wybaczcie, nie pamiętam ile było g. :)) krewetek - ja miałam tym razem Grenlandzkie pęczek zielonych szparagów cytryna zioła prowansalskie sól i czarny pieprz podwójny filet z piersi kurczaka 4 garści świeżych liści szpinaku 390g (jeden kartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła do drobiu czarny pieprz dodatkowo: 2 świeże pomidory 500g ruccoli 1/3 małej

Spektrum Smaku
Pełnoziarniste Fusilli ze szparagami i piersią w toskańskich ziołach 259

podjadać :)  Składniki :  filet z piersi kurczaka ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem   1 duża pieczarka 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem  5 szparagów zielonych  2 rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy : zioła toskańskie  pieprz ziołowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek(...)dokładnie obtaczamy w niej mięso. Następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i ziołami toskańskimi. Po czym odstawiamy na bok. Szparagi płuczemy i odłamujemy z nich końcówki. Pieczarkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry.   Kawałki piersi z kurczaka układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Makaron świdry pełnoziarnisty z orkiszem wrzucamy do pojemnika na ryż

Parowar Faceta
Panierowane szparagi z boczkiem wg Aleex 188

szparagów, które aż prosiły się, by je kupić. Kupiłam. Przecież wiadomo, że szparagi są najlepsze właśnie w maju. Po powrocie do domu trzeba je było jakoś przyrządzić. Zrobiłam je w panierce, z odrobiną parmezanu, na ciepło. Udały się znakomicie. Były pyszne, chrupiące, z lampką białego wina smakowały wyśmienicie. Polecam. Koniecznie spróbujcie, właśnie w maju. Składniki: • pęczek młodych zielonych szparagów • 10 cieniutkich plasterków boczku • 2 jajka • bułka tarta • garść startego parmezanu (opcjonalnie) • sól, pieprz • olej Sposób przygotowania: 1. Szparagi przygotować: odłamać zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby oczyścić łodygi z włókien. Umyć pod bieżącą wodą. 2. Jajka rozkłócić w talerzu. Posolić. Na drugim talerzu przygotować tartą bułkę. Można ją wymieszać z tartym parmezanem. 3. Na suchej patelni poukładać plasterki

W mojej kuchni
Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami 194

szklanka ugotowanej czerwonej quinoy pół główki sałaty masłowej 2 garście młodych listków brokuła 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 2 żółte pomidory 10 czerwonych pomidorków koktajlowych pół pęczka zielonych szparagów 5 boczniaków mikołajkowych (królewskich, eryngii) sok z połówki cytryny 3 łyżki oleju lnianego różowa sól himalajska pieprz garść dowolnej zieleniny z ogródka (pietruszka, świeża mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek) Wykonanie: Sałatę(...)rwiemy na kawałki i przekładamy do miski, dodajemy do niej młode listki brokuła i quinoę. Zielone szparagi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, następnie, przelewamy je zimną wodą, osuszamy ręcznikiem i wkładamy na grilla. Grillujemy również plasterki szynki szwarcwaldzkiej, plastry żółtych pomidorów, boczniaków i pomidorki koktajlowe. Gdy różności będą ładnie opieczone zdejmujemy je z rusztu i układamy

Quinoa Raz!
Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą 209

jakiego użyjecie. Będzie pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 szklanka kaszy bulgur   ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 500 g zielonych szparagów 110 g  świeżego młodego szpinaku (może być mrożony) 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki  oliwy

Stare Gary
Lekki makaron ze szparagami i boczkiem 130

Dziś przedstawiam Wam propozycję, jedną z moich ulubionych, które ubóstwiam za jej prostotę i fantastyczny smak- makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo!  A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest(...)bardzo słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi zielone- 8 sztuk * boczek wędzony w plastrach- 150 g * cebula- 1 szt. duża * sól, pieprz i szczypta papryczki chili- do smaku Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony boczek wraz z poszatkowaną cebulą i podsmażyć. W tym samym czasie ugotować makaron, a 3 minuty

Kraina Miodem Płynąca
Sushi po polsku 789

jednak okazało się, że kasza jaglana idealnie nadaje się do sushi. Moja wyszła bardzo kleista i plastyczna, lepsza niż niejeden ryż do sushi! Dodatkowym zaskoczeniem było to, że zielone szparagi również świetnie pasują do sushi. Nadają makom wspaniałej chrupkości :) Eksperyment uważam za bardzo udany. "Spolszczone" sushi smakuje inaczej niż tradycyjne, jednak wcale nie jest gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie(...)arkusze nori Mata bambusowa do zawijania W wersji rybnej: 100-150 g wędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko

Zawsze głodna!
Szparagi lekko blue 128

przepisami na wiele sposobów, ale często przekonuję się, że to, co proste jest najlepsze. I tak jest również w tym przypadku! Składniki (dla 2 osób): 500 g zielonych szparagów parę plastrów sera pleśniowego typu blue (akurat taki, krojony w plastry miałam) kilka orzechów włoskich łyżka masła sól Wykonanie: Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, dokładnie je umyj pod wodą. W wysokim

gutfut
Pizza ze szparagami 216

ulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu  Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek.  składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru(...)łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody  farsz - na 2 pizze 500 g zielonych szparagów 125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki ok 100 g twarogowego serka koziego dymka  - cebula i szczypior oliwa z oliwek sól, pieprz, płatki papryki - opcjonalnie parmezan do posypania przygotowanie

Stare Gary
Risotto z botwinką, salami, szparagami i Lazurem 170

Dzisiaj zapraszam risotto na risotto z brązowego okrągłego ryżu z dodatkiem młodych liści i łodyg buraków oraz salami. Risotto podałam z zielonymi szparagami i serem Lazur. Ryż dość długo się gotuje i jest mniej kleisty niż arborio. Jednak idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku(...)szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie

Czerwień i błękit
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 247

bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam! składniki 500 g  - pęczek - zielonych szparagów 1 cukinia - u mnie żółta 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek papryka w płatkach starty parmezan - opcjonalnie przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki

Stare Gary
Wstążki w maślanym sosie ze szparagami– obiad w 15 minut 210

rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. Wybierzcie jak najrówniejsze, jednakowej wielkości, świeże i jędrne zielone szparagi – nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać im zdrewniałe końce. Myjemy je, osuszamy i kroimy szparagi pod skosem na mniej więcej 2,5cm kawałki. W dużym, szerokim rondlu rozpuszczamy pełną(...)SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje 70g LURPAK PREMIUM MIKS (3 pełne łyżki stołowe, z górką) 120g szerokiego makaronu – tagliatelle, fettucine albo pappardelle 1 pęczek (ok.500g) młodych, równych, zielonych szparagów (poza sezonem szparagowym 300g szpinaku baby) 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku 3-4 łyżki startego parmezanu lub sera Pecorino Romano sól i świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania