jest naprawdę pyszna! 1 kg fasolki bułka tarta olej sól Fasolkę oczyścić, odciąć końce i przeciąć na pół. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy fasolka jest ugotowana, zrobić zasmażkę. Na gorący olej wrzucić bułkę tartą, można lekko posolić do smaku. Chwilkę podsmażyć, aż bułka delikatnie się zrumieni. Fasolkę zalać zasmażką (można też fasolkę wrzucić na patelnię i tam wymieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesolą. Nie puści dużo soku, ale żeby ją lekko zagęścić rozpuszczam na patelni 2 czubate łyżki masła (lub 4 łyżki oleju), dodaję pełną łyżkę pszennej mąki i taką jasną zasmażkę po 2-3 minutach dodaję do kapusty. Ta porcja, podana ze świeżym pieczywem, to obiad dla 2-3 dorosłych osób (z małą dokładką) lub 4-5 porcji jako dodatek(...)cebulką 2 młode marchewki pietruszka ½ małego selera 2 małe pomidory 3-4 łyżki dobrego, pikantnego ketchupu sól pieprz 1 łyżka masła do warzyw i 2-3 łyżki masła do zasmażki (można zamienić masło na olej olej rzepakowy, będzie wtedy bigos wegański) kopiasta łyżka mąki pszennej
Karo in the Kitchenpieprz Przygotowanie beszamelu: Zaczynamy od starcia Emmentalera na drobnych oczkach. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, pilnując, aby nie wykipiało ani się nie przypaliło. W drugim garnku przygotowujemy zasmażkę - rozpuszczamy masło i podsmażamy na niej mąkę (nie może być surowa). Bierzemy w dłoń trzepaczkę i do zasmażki dodajemy mleko - mieszamy energicznie, co by się nam nic nie przypaliło
Życie zamknięte w smakukapusty. Pomidory obieramy ze skóry (Należy je ponacinać i zalać wrzątkiem). Obrane pomidory pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Gdy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej zasmażkę: Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zasmażki wodę z kapusty, dokładnie wymieszać i dodać do gotującej się kapusty. Doprawić solą i pieprzem
The Sweet Damselposoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości. Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze
R'n'G Kitchenłyżka soli na kilogram bobu) i ocukrzonej (1 łyżeczka cukru na kilogram bobu) wodzie. Odcedzić. Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa. Bób polać zasmażką. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań. zastawa
królestwo garówogniu do miękkości. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty. Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy. Gdy otrzymamy jednolitą masę, przelewamy do garnka
Qchnia po prostukawałki, (można pokroić w plasterki, jak kto lubi) i dodajemy do cebuli, podsmażamy. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotującej się wody, dolewamy bulionu i dusimy pod przykryciem. Z mąki robimy zasmażkę. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym i dolewamy do pieczarek. Całość mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie 1 płaska łyżkę zasmażki, tyle tylko, żeby sos nam zgęstniał. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy
Moniki Smakołykigarnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty aby nam troszkę zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu
Kuchenne Wariacjemoże bez śliwek, tylko z samym jabłkiem, może zamiast oleju użyję masła sklarowanego… jeszcze zobaczę J DOPISEK Z OSTATNIEJ CHWILI: właśnie zarzucono mi, że w mojej kapuście zasmażanej brakuje... zasmażki. Chyba to prawda, może powinnam zmienić nazwę dania na "Kapusta smażona"? Jednak zdecydowałam, ze tego nie zrobię :) Osobom, które nie są w stanie zjeść kapusty bez zasmażki, proponuję
Kuchenne zapiski Edytywody Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 8-12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. "Zasmażka": 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody Mąkę prażymy na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliła. Przesypujemy do miski i zalewamy wodą. Mieszamy dokładnie żeby grudek nie było(...)wszystko wymieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn zasmażka 480 ml wody 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 500 g mąki orkiszowej typ 850 500 g mąki żytniej typ 720 Mieszamy ciasto przez 10 minut. Niestety będzie się paskudnie kleiło, ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy
Marder&Marder Manufacturepieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy(...)był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię. Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy. SMACZNEGO
ChilliJemyObowiązkowe danie z młodej kapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku(...)dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minut gdy kapusta jest miękka doprawić solą, octem, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min. Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając. Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
kgwjanczewoobgotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotować też ziemniaki, odcedzić, utłuc i połączyć z grochem i kapustą. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem
Tradycyjna Kuchnia