dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa(...)pietruszka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Zasmażka: * mąka pszenna- 1 lekko czubata łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela
Kraina Miodem Płynącadopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki, obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) Zupa jest bardzo gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię), jest aromatyczna i bardzo(...)pietruszka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * natka pietruszki- do posypania Zasmażka: * mąka pszenna- 1 lekko czubata łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela
Kraina Miodem Płynącakawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy(...)ziela angielskiego oraz liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki
My simple kitchenmają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania. Składniki: 600g kiełbasy, 250g boczku, 2 cebule, 3 ( 3x400g) puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g), 100g przecieru pomidorowego, zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła, 0,9l wody, olej do smażenia. sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek. Przygotowanie: Boczek (lub bekon) podsmażyć(...)podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier pomidorowy. Zrobić zasmażkę: masło z mąką przesmażyć. Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać. Na koniec dodać majeranek. Zdjąć
W kuchni u Monikikultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą. Mięsem w gumbo są np. kurczak, kaczka, wiewiórka, królik czy aligator. Głównym składnikiem gumbo bazujących na samych owocach(...)wybrałam. Ile rejonów, ile grup etnicznych, tyle obostrzeń na temat tego co do gumbo wrzuci można, a czego kategorycznie nie. Gumbo kreolskie, nowoorleańskie, zagęszczane jest bardzo ciemną francuską zasmażką. Zrobimy ją. Ale najpierw… Umyjcie i pokrójcie drobno papryki, szczypior, 7 gałązek selera naciowego, jedną cebulę, czosnek. Odstawcie w misce. Naszykujcie sobie mieszankę przypraw, mieszając wszystkie potrzebne składniki. Odsypcie
Karo in the Kitchenbiszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - ¼ szklanki gorącego mleka 100 g masła sok z cytryny(...)nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło
Mama Gotujemrożonkę Hortex marchewka z groszkiem i z głowy łyżka masła 1-2 łyżki oleju kokosowego łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego ok. 6 całych goździków Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś(...)gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Kosztujemy i doprawiamy. Jak marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji). Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę (w moim przypadku gryczaną). Proporcje zawsze powinny wynosić 1:1. Rozgrzewamy tłuszcz
IzaGotujeWiejska kartoflanka z kiełbasą... Aromatyczna i sycąca. Z dodatkiem kiełbasy. Zaprawiona zasmażką. Oprószona natką pietruszki. Smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości; 1 średnia marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 mała pietruszka (korzeń); 2 ząbki czosnku; 2 średnie cebule; Gałązka świeżego lubczyku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka(...)gotować jeszcze przez 10 minut. Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażyć 1 pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodać łyżkę mąki i podsmażać stale mieszając, aż powstanie lekko złocista zasmażka. Następnie dodać chochlę zupy i wymieszać energicznie trzepaczką. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypaną
Gospodyni Miejskasmaku owoce leśne) 6 galaretek (u mnie jagodowe) - Warstwa z czarnrj pożeczki: ½ kg czarnej pożeczki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka lub rum do ponczu(...)momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zastygł. - Masa maślana: Przygotować zasmażkę. Mleko zagotować. W garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę, dodać mąkę i chwilę smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie nie przestając mieszać dodać powoli gorące mleko. Podgrzewać
Mama Gotujebiszkopt: 160 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki) 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki) 6 jajek 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: zasmażka: - 3 łyżki margaryny - 3 łyżki mąki - ¾ szklanki gorącego mleka 300 g masła sok z cytryny kakao - do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny wódka lub spirytus - masa cukrowa(...)nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło
Mama Gotujewydawało. Składniki: rurki: ½ kg mąki 200 g masła 1 jajko 4 - 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 1 jajko do posmarowania rurek cukier kryształ do posypania rurek krem maślany: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko(...)minut aż rurki trochę ostygną, a następnie trzymając przez ścierkę za grubszy koniec foremki delikatnie uderzać foremką o stół aby rurki odeszły od foremek. Rurki ostudzić. Krem: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej podgrzewając do momentu, aż znikną grudki a sos zgęstnieje. Zasmażkę ostudzić. Masło
Mama GotujeDuszona marchewka z groszkiem...Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.Kulki zielonego groszku.A całość oblepiona maślaną zasmażką.Idealny dodatek do obiadu!Składniki:4 średniej wielkości marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);6 łyżek zimnej wody;Pół łyżeczki soli;4 łyżeczki cukru;2 łyżki masła;Płaska łyżka mąki pszennej.Sposób przygotowania:Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Groszek(...)marchewkę, dodać 6 łyżek wody, pół łyżeczki soli, 4 łyżeczki cukru i gotować pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż marchewka będzie miękka.W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni, na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, następnie dodać płaską łyżkę mąki, całość wymieszać i chwilę razem podsmażać, aż do lekkiego zezłocenia.Gdy marchewka będzie już miękka
Gospodyni Miejskacycki. Zupa bryndzowa została wydarta z przepisów mojej prababci. Babcia nie mogła sobie przypomnieć, co tam jej mama dawała dokładnie, ale główny zarys był. Pominęłam litościwie 35 kilo zasmażki, bo protoplastka rodu lubowała się w glutenie i słonince, a ja zasmażki nie trawię i do zup nie dodaję, uważając zasmażki za zło konieczne. Jak sama nazwa wskazuje, do zupy bryndzowej
ladykitchendodaję do niej przyprawy oprócz majeranku który dodam dopiero po zakręceniu fasolki, doprawiam solą, dodaję cebulę, czosnek, boczek, kiełbasę (tłuszcz po smażeniu kiełbasy pozostawiam na patelni przygotuję na nim zasmażkę), koncentrat pomidorowy i mieszam. Następnie dolewam wody ponieważ podczas gotowania fasolki większa ilość odparowała, wody dolewam około 400 ml, ilość wody zależy jak gęstą chcemy zrobić fasolkę. Całość gotuję jeszcze(...)około 15 minut. Pod koniec gotowania przygotowuję zasmażkę, tłuszcz który pozostał na patelni po smażeniu kiełbasy rozgrzewam i na gorący tłuszcz wsypuję mąkę, przez kilka minut podgrzewam aby mąka się zrumieniła, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam na patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam
Uwaga Babcia Gotujemleka 100 ml śmietany 1 żółtko 50 gr sera emmentaler gałka muszkatałowa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sos Mornay W szerokim garnku robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy m ą kę. Całość mieszamy, zasmażka nie może się zrumienić. Podgrzewamy mleko ale nie gotujemy. Powoli wlewamy do zasmażki, dokładnie
La grande e la piccola cuocaminuty. Sos mięsny ze szpinakiem do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózgą robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku). Do gotowej zasmażki dodaję zimne
Uwaga Babcia Gotujeserduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz olej Zasmażka: 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła lub oleju Dodatkowo: u mnie makaron orkiszowy Serduszka opłukać i przełożyć do garnka. Zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować(...)pokroić w plasterki. Nalać świeżej wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, warzywa i ponownie gotować około 20-30 min. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do gulaszu. Zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem i papryką. Gotować
Di gotujemarchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również poprosić o przecięcie w sklepie). W sporej misce mieszamy ze sobą sól(...)minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy
Miód i pieprzsmaku niż białe. Szparagi w sosie serowym Składniki: - 500 g szparagów zielonych - 1 op. sera mozzarella żółtego tartego - 100 ml śmietanka 30 % - 100 ml woda - łyżka mąki do zasmażki - łyżka masła do zasmażki - sól - pieprz - gałka muszkatołowa Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy
Kulinarne życiejeszcze około 5 minut. Sos mięsny do lazanii jest gotowy. Teraz przygotuję sos beszamel: W garnku roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję mąkę i energicznie mieszając rózga robię białą zasmażkę, mąki z masłem długo nie podgrzewam tylko do momentu gdy mąka z masłem się połączą – ważne aby zasmażka się nie zrumieniła (dokładnie pokazałam to na filmiku). Do gotowej zasmażki dodaję
Uwaga Babcia GotujePyszna i sycąca zupa, która zachwyca swoją prostotą. Na stałe zagościła w mojej kuchni :) W wersji z zasmażką jest o wiele bardziej gęsta i sycąca, ale ja wolę ja w lżejszej wersji i taka polecam :) Zapraszam! Zupa gulaszowa Składniki: 30 dag wołowiny (opcjonalnie) 20 dag wieprzowiny 1 duża papryka czerwona lub trzy małe czerwona, zielona, żółta 2 średnie cebule(...)duża marchewka 4 duże ziemniaki sól, pieprz kminek, majeranek słodka papryka ziele angielskie, liść laurowy zasmażka: (opcjonalnie, ja zrezygnowałam) 2 dag mąki smalec lub margaryna Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchew w półksiężyce lub plasterki. Mięso i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą około
Tagebuch po polskużołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, koperek Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować (do miękkości(...)ostudzić i pokroić w paseczki. Do garnka nalać świeżej wody, dodać warzywa i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki
Di gotujedrobną kostkę . Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka . Mieszam i nadal gotuję . Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę . Na patelni rozgrzewam pozostałe masło , gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor . Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę(...)dokładnie mieszam . Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa. Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa można podawać .Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeczosnkiem. Makaron ma już ugotowany, dynię i pieczarki podsmażone teraz przygotuję sos beszamel: W garnku rozpuszczam masło. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) robię białą zasmażkę. Do zasmażki dodaję mleko (wlewając mleko energicznie mieszam aby zasmażka rozpuściła się w mleku i nie było grudek) i zagotowuję. Od momentu zagotowania sos beszamel gotuję około 1 minuty, następnie
Uwaga Babcia Gotujezupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać(...)kwaśna to nie musicie tego robić), z grubsza posiekać i wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Kapusty nie gotuję długo, lubię jak jest chrupiąca. Na koniec zasmażka: Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę i smażyć na złoty kolor. Na koniec dodać mąkę, smażyć chwilę aż mąka lekko zbrązowieje. Zasmażkę dodać do zupy, zamieszać, chwilę gotować
Niebieski kubek z kawawywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę(...)zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej warzyw- dodajemy warzywa itd. Ja osobiście wolę lżejszą wersję bez zasmażki :) Podawaj z pieczywem! Gotowe! Podoba Ci się przepis, a może masz ulubioną wersję tej zupy? Podziel się ze mną w komentarzu, pozdrawiam
Tagebuch po polskuwodę. 2. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. 3. Do kapusty dodać zrumienioną cebulę, kminek, sól, pieprz i odrobinkę cukru. 4. Na patelni zrobić zasmażkę: rozgrzać olej, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty, zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić do smaku. 5. Kapusta
Kuchnia domowa Anibiałej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka(...)starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka
Di gotujemięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę(...)minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy
Miód i pieprzzupę fasolową z chipsikami kiełbasianymi :-D. Fasolowa musi być dla mnie super gęsta innej nie toleruje, ale na zdjęciu jest w wersji jeszcze mało zagęszczonej - 2 razy musiałam robić zasmażkę, gdyż za pierwszym razem jakoś za mało wyszło O! i nie lubię zmiksowanej tzw zupy krem. ja uwielbiam gryźć groszek i ziemniaczki ZUPA FASOLOWA Z CHIPSIKAMI KIEŁBASIANYMI czas(...)się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy je z patelni na talerz a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy na miękko cebulkę pokrojoną w kostkę, wrzucamy do niej mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą. Zagotowujemy. Na talerz z nalaną zupa sypiemy łyżkę chipsów kiełbasianych i gotowe! Myślę, że pyszna by była jeszcze z chrupiącymi malutkimi grzankami ale nie chciało
sierotka maRysia w kuchnipietruszka - 1 szt liście laurowe - 2 szt ziele angielskie gałka muszkatołowa świeżo starta - 0,5 łyżeczki papryka czerwona ostra majeranek - 1 łyżka sól i pieprz imbir - 0,5 łyżeczki Zasmażka: 2 łyżki masło 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa. Warzywa obrać, opłukać(...)odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy. Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa. Zasmażka: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku. Podawać z pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa ocet jabłkowy natka pietruszki Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Cebulkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożna dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny oliwa Sałatka : sałata lodowa(...)wino. Całość gotować około 5 minut aż wino odparuje wlać śmietankę oraz wodę dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt
cucinarewszystko mieszamy. Jak pewnie sami zauważycie młoda kapusta puściła dużo wody i nasz bigos bardziej przypomina zupe niż bigos, dlatego musimy odparować troche wody (zdjąć przykrywkę) i zrobić zasmażkę żeby zagęścić bigos. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy już zacznie skwierczeć dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zasmażka będzie gotowa, gdy będzie miała jasno brązowy kolor. Gotową zasmażkę dodajemy
Kulinarna Patilogiaziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru Płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Około 1 - 2 łyżeczki soli Pieprz maggi 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (w wersji z zasmażką) natka pietruszki Pokrojone flaczki zalewamy ciepłą wodą i zagotowujemy. Po chwili zdejmujemy z ognia, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy(...)mąkę i mieszamy, by nie było grudek (lub wszystko pakujemy do słoja, zakręcamy i energicznie potrząsamy). Gotową zawiesinę wlewamy do gotujących się flaków, mieszamy i ponownie zagotowujemy. 2. Robimy zasmażkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, by nie było grudek. Zasmażkę podlewamy bulionem z flaczków, a następnie wlewamy do gotującego się dania. Gotowe flaczki doprawiamy
Smakowy Rajmąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy(...)miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin). Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki
Stare GaryMakaron jest cały w sosie ....... serowym :) Oczywiście Korycińskim, jak widać na obrazku ser również się rozpuszcza i bardzo łatwo i bardzo szybko, jeszcze pietrucha, czosnek i pieprz. Taaa i zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz
Blondynka Gotujemożna go zastąpić zwykłą lub wędzoną słoniną) pokrojony w kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego.Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i dusiłam przez chwilę mieszając, aby się nic nie przypaliło.Teraz
Codzienna kuchnia niecodzienna