Kapusta kiszona z grzybami leśnymi 223według mnie jak najbardziej im się należały. Taką kapustę z powodzeniem można podać na świątecznym stole ale też i na codzienny obiad. Ja zrobiłam ją trochę kalorycznie bo z zasmażką ale sama w sobie też jest pyszna. Składniki: 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 2 płaskie łyżki masła 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie
Ala piecze i gotuje
Farofinha 243dodać smaku feijoadzie Brasileiro przygotował FAROFINHA. To rodzaj zasmażki, gdzie składnikami są FARINHA, pół cebuli i pasek boczku pokrojonego w drobne kawałeczki. Bierzemy patelnię, dajemy łyżeczkę oleju i gdy się rozgrzeje smażymy pokrojony w kawałeczki drobne boczek. Następnie dodajemy kubek farinha. Mieszamy na patelni (niski ogień) parę minut
Smaki Brazylii
Kapusta z grochem 181szybko się gotuje. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i rumienimy cebulę. Do ugotowanej kapusty dodajemy odcedzony groch i zrumienioną cebulę. Mieszamy razem i chwilę dusimy. Nie dodajemy żadnej zasmażki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Post Kapusta z grochem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen
Ryba niespodzianka na Wigilię 212porcji. Wykonanie – sosy: Sos orzechowy Na maśle podsmażyć (na małym ogniu) na złoto orzechy i migdały ,dodać kilka kropel cytryny, bulion, śmietankę, obydwa likiery, ewentualnie zagęścić śmietaną lub zasmażką, albo też rozprowadzoną w wodzie lub śmietance mąką. Sos cytrynowy W garnku umieszczamy masło i podgrzewamy razem ze śmietanką. Następnie dodajemy sok z cytryny, alkohol oraz przyprawy. Po zagotowaniu można
Szybko Tanio Smacznie
Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. 320rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta duszona to doskonały dodatek do obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też bitek wołowych z kluskami. Ta duszona kapusta czerwona nie ma zasmażki i masła, jest mniej kaloryczna, ale również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta nie jest też zakwaszana, więc jej kolor nie jest tak intensywny. A jej słodycz pochodzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta z grochem 218Jako że tradycyjnie jest to danie postne, w moim przepisie nie ma mięsa, ani smalcu. Poza kapustą i grochem dodaję jeszcze tylko cebulkę podduszoną na maśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!). Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie
Trzeci talerz
Wigilijna kapusta z grochem 218wody nam znacznie ubyło, to odrobinkę dolewamy. 3. Słoninę kroimy w kostkę, topimy. Przy końcu topnienia wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Do gotowej dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę. Przelewamy ją do gotującej się cały czas kapusty mieszając, by się nie przypalała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu mieszamy z grochem. Podajemy ze świeżym chlebkiem
Kuchnia w czekoladzie
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 303wlać olej lniany, dodać kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do kapusty dolewać wodę w której moczyły się grzyby. Do miękkiej kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną z łyżki oleju i mąki pszennej. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy jeszcze przez chwilę. rrarossa@gmail.com
RAROSSA
Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 201wymiesza mąkę z proszkiem do pieczenia oraz stolą i stopniowo wsypuj do mleka z olejem ucierając (wrzucając zrobi się piana i takie „puffff” usłyszysz oraz poczujesz zapach zasmażki- to wręcz wskazane ). Utrzyj dokładnie całe ciasto, uformuje się z niego miękka kulka, ale miękka. Podziel na równe dwie części i przełóż do 2 blaszek (lub upiecz jedno po drugim
greenscarf
Zupa porowo-koperkowa 494oleju, dodać do garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenie
Zasmażana kapusta słodka z kwaśną 188kapusty, dodajemy smalec ze skwarkami, umyte i pokrojone w plastry pieczarki przyprawiamy przyprawami, smażymy na wolnym ogniu często mieszając około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, dodajemy do smażonej kapusty, dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy na gorąco z pieczywem. Smacznego
kgwjanczewo
Potrawka z kurczaka w białym sosie 286łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Z kurczaka i włoszczyzny przygotować bulion. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu, podobnie warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do odmierzonej ilości bulionu z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki (w najgorszym przypadku użyjcie blendera). Mięso kurczaka dzielimy na cząstki, warzywa z bulionu
Pociąg Do Kuchni
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 415sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko 2 łyżkami wazowymi gotującej się zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy całość do garnka. Mieszamy całość żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno
Karo in the Kitchen
Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem 156Biała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych
Mango Papaja
Rozgrzewająca zupa z kapusty 246minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba na owsiance . Każdy ma swoje
mojewypiekiinietylko