Zupa serowa z grzankami 186łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypiorek, grzanki. Wykonanie: W jednym litrze wody ugotować rosół z kostek i stale mieszając dodawać zasmażkę , zrobioną z mąki masła. Po chwili dodać starty ser wymieszany ze śmietaną i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać żółtko ( nie gotować) przelać do filiżanek, posypać szczypiorkiem i podawać
Tradycyjna Kuchnia
Kwiecista tarta z cukinią 203zawinięty brzeg i chowamy ją do zamrażarki na kilkanaście minut (lub do lodówki na chwilę dłużej). Piekarnik nastawiamy na 180*C. Robimy nadzienie- z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją z mlekiem, dokładnie mieszając. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, dodajemy jajko i śmietanę, starannie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ciasto nakłuwamy gęsto
les mirabelles
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 201rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba
AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 232tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego. Jeśli dysponujecie
AZgotuj!
Fasolka po bretońsku 203cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi
Flaki wieprzowe 247majeranek paprykę gotować wszystko razem ok 20 minut wrzucić na koniec posiekaną zieleninę pietruszkę lubczyk i seler Zupa najlepiej smakuje na następny dzień Zupę można zagęścić zasmażką ja nie dawałam nie chciałam do zupy dodawać d odatkowego tłuszczu
W królestwie smaków Beaty
Sos musztardowy. 199może być z kostki) 1-1,5 łyżki musztardy (ja lubię chrzanową lub sarepską) W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, musztardę, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli jest za rzadki to gotujemy chwilę dłużej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, jeśli za gęsty to dolewamy odrobinę rosołu. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Bitki w sosie musztardowym. 224przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masełko, dodajemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania jasnej zasmażki. Następnie dolewamy rosół, dodajemy musztardę, mieszamy i zagotowujemy. Ugotowane bitki wyjmujemy na półmisek, na nie wykładamy cebulkę, a wszystko to polewamy sosem musztardowym i gotowe
Rozpustne gotowanie
Pulpety zapiekane pod beszamelem. 202Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy sos. Na patelni, na której smażyliśmy pulpety roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając zasmażkę, żeby nie wytworzyły się grudki, do gładkiej masy dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy aż ser się rozpuści. Gotowym sosem zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywka
Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 201łyżki tłuszczu, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru i mieszając smażymy tak długo, aż cukier będzie miał bursztynową barwę. Wówczas dodajemy płaską łyżkę mąki i chwilkę smażymy do uzyskania brunatnej zasmażki, rozprowadzamy ją w rosole i łączymy sosem z brytfanki. Doprawiamy do smaku marynatą, sos powinien mieć pikantny i posiadać wyraźnie korzenny "dziki" smak. Sos gotujemy około 2 minutki, przecedzamy, przelewamy
Rozpustne gotowanie
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 213wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut
VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 241bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do bigosu. Mieszam i chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 194Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką). W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę
R'n'G Kitchen
Zupa z brukselki 225pokrojonego w krążki i oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 30 min. Wędzonkę i warzywa wyjmujemy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez
R'n'G Kitchen
Kapusta zasmażona 189gotowałem 40-50 minut. Na patelni rozpuściłem resztę masła, włożyłem drobno posiekaną cebulę i smażyłem , dopóki lekko się nie zrumieniła. Wsypałem wtedy mąkę i smażyłem jeszcze ok. 2 minuty. Zasmażkę rozprowadziłem kilkoma łyżkami wywaru i dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem drobno pokrojony boczek , dodałem do kapusty. Wlałem przecier pomidorowy. Dusiłem pod przykryciem ok. 10 minut. Doprawiłem do smaku solą
R'n'G Kitchen