zasmażkę - 500 przepisów (strona:27/34)

Cannelloni z jarmużem 201

serkiem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Posiekać orzechy włoskie i część orzechów wmieszać do nadzienia na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę.Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonowa,aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.Na koniec przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatałową i oregano na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flaczki wieprzowe na rosole 284

grubej jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka konieczność. Na koniec na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, powinna być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące pierogi z kurczakiem 285

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się

kulinarnyJa
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 222

sproszkowaną  sól  i pieprz.Doprawiamy zgodnie ze swoim smakiem , ale polewka powinna być pikantna.Gotujemy jeszcze ok 15 min. Musimy sami kontrolować, by mięso się nie rozgotowało. Można zrobić zasmażkę,  jak ktoś preferuje gęściejsze zupy. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 233

też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie, do którego będziemy go używać. Najpierw w rondelku topimy margarynę, którą następnie łączymy z mąką, tworząc jasną zasmażkę.Następnie zalewamy ją bulionem, mieszamy, aż zgęstnieje, po czym w garnku ląduje możliwie jak najdrobniej posiekana natka pietruszki - pamiętajcie, że używamy tylko listków :)Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą

Kulinarne zapędy Kokosa
Karkówka marynowana w cebuli 409

jako wędlinę.Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos.Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy zasmażkę wodą z gotowania karkówki, następnie całość wlewamy do garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami

chwile dla mnie
Bigos z kiszonej kapusty 258

Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko smażyć aż kiełbaska się dobrze przyrumieni. Następnie dodać mąkę, wymieszać aby mąka się przysmażyła. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę pogotwać. Najlepiej smakuje odgrzewany na drugi lub trzeci dzień

Monia miesza i gotuje
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 200

kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową

mojewypiekiinietylko
Kartoflanka 178

koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy.  Doprawiamy solą,  pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną. Tłuczone ziemniaki przekładamy do pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy

mojewypiekiinietylko
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 201

małym ogniu. Rozcieramy konopie drewnianą łyżką, a następnie całość przecedzamy przez sitko. Czynność powtarzamy dwukrotnie, jeszcze raz gotując konopie. Otrzymany wywar doprawiamy solą do smaku, dodajemy mleko i zagęszczamy zasmażką z masła i mąki. można zobaczyć całą publikację klik: http://issuu.com/opolskiesmaki/docs/opolskie_smaki_boze_narodzenie

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa grochowa z makaronem 171

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecieranego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!Składniki:2,5 - 3 litry wywaru

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem 214

skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek

Kuchnia domowa Ani
Łosoś w Sosie Koperkowym 233

czasie przygotowujemy sos koperkowy:Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej

Słodka Strona
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2520

koperkowy:Sos Koperkowy:  Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety

Słodka Strona