garnku zagotować mleko. W kolejnym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając (mąka nie może być surowa). Do garnka z zasmażką wlewamy stopniowo ciepłe mleko i przy użyciu trzepaczki, mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie
Moja Delicjagorącą wodą, odczekać 5 min, dodać wraz z powstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem
Konrad Gotujepiórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę
VioletoweKucharzenieminut, co pewien czas mieszając. Kiełbasę kroimy w kosteczki i wrzucamy do zupy, gdy groch jest już prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni lub w rondlu, w którym wcześniej podpiekaliśmy cebulkę. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczka. Dolewamy po trochu chochlą płynnej zupy i mieszamy. Gdy powstanie
Smakowy Rajgotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta będzie podgotowana przekładamy ją na patelnie, dodajemy podsmażoną cebulę, zalewamy wodą w której gotowaliśmy kapustę i dusimy do miękkości, w razie potrzeby dolewamy wody. Gdy kapusta będzie już
Krakowskie smaki Anisolimy i podsmażamy aż dynia trochę zmięknie. Mięso i dynię przerzucamy na talerz, a do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Na gorące masło dajemy mąkę i połowę curry, robimy zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając miotełką i uważając, żeby sos nie przywarł do dna. Podałam składniki orientacyjnie- lubię gęsty sos, więc czasem muszę dodać więcej mąki, czasem daję
les mirabellespatelni bez tłuszczu. Kiedy są rumiane zdejmujemy z ognia i przestudzone miksujemy na drobno. Bób również miksujemy i mieszamy z szynką. Masło rozpuszczamy w rondelku, wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy mleko, i bób z szynką- mieszamy dokładnie. Do ciepłego sosu ucieramy na tarce ser i dobrze mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową (najlepiej ucierając ją bezpośrednio do sosu- aromat:)) oraz sól
les mirabellesboczek kroję w mała kosteczkę i runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Na końcu do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 15 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasiobieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia Kasikostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy wraz z wędzonką aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, dodajemy grzyby i ogórki mieszamy z koncentratem pomidorowym. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy
dom-agi.plczarnym pieprzem, dodać bułkę tartą, wymieszać i formować pulpety. Rozgrzać olej, smażyć pulpety z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnie (NIE MYĆ) wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki
dom-agi.plpowoli 100 ml wody, wrzucamy pół kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commuszkatołowej 2 - 3 szczypty mielonego imbiru 2- 3 małe szczypty cukru sól, czarny pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego otarta skórka z jednej cytryny Przygotowanie przygotuj zasmażkę jasną: rozpuść masło w niedużym rondelku, dodaj mąkę mieszaj nieprzerwanie ubijaczką - rózgą 3 - 4 minuty na niedużym palniku, nie spal mąki i masła zestaw rondelek z palnika i dolej zimny
Szybko Szybkowarskwarków. Dodatkowe informacje Prazoki są bardzo smaczną, sytą potrawą. Dziś robi się je z dodatkiem mąki pszennej. Można je również przygotować z dodatkiem mąki tzw. prażonej (podrumienionej jak do zasmażki), wówczas mają ciemniejszy kolor i nieco gorzkawy smak. Charakterystyczny kształt prazoków nadawany podczas porcjowania, jest wynikiem nietypowej masy ziemniaczano-mącznej, która – aby mogła być podana – wymaga szczególnych umiejętności. Tradycja oraz
ClauditteMissCooking