kiedy spróbowałam szparagów ze zasmażką, to nie mogę się od nich uwolnić, tak bardzo mi smakują. Żal mi tylko, że do najtańszych nie należą, bo za 9 zł. miałabym sałatę lodową, masłową, brokuła i kalafiora. Mój zestaw obiadowy: łosoś na parze z ziołami prowansalskimi, ziemniaki z koperkiem i zielone szparagi polane masłem z tartą bułką. Porcja na 2 osoby
Passions hobbies lifecytryny – 1 łyżki * estragon – 1 łyżeczka * sól, pieprz , biały pieprz, skórka cytrynowa – do smaku DODATKOWO: * marchew * cukinia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, a następnie rozprowadzamy bulionem i dodajemy sok cytrynowy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę ( białą i Czekoladę gorzką klasyczną Goplana ) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy
Ostra na Słodkokoniec lekko posolić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Masło stopić, wymieszać z mąką i rozprowadzić z zimnym mlekiem (4-5 łyżek mleka). Następnie resztę mleka zagotować, wlać do zasmażki, połączyć z startym serem, żółtkami i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pieczarki, wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem pieczywa
Tradycyjna Kuchniamąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić do smaku, posypać zieleniną i podawać z makaronem
Tradycyjna Kuchniaszklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować w osolonej wodzie, następnie ostudzić i pokroić. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać na zasmażkę i polać mlekiem. Zagotować, połączyć z żółtkiem i wymieszać z botwiną. Przyprawić do smaku solą i posiekanym czosnkiem. Podgrzać, posypać startym serem i podawać od razu najlepiej z młodymi ziemniakami
Tradycyjna KuchniaKapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną na sypko
Tradycyjna KuchniaDoprawić do smaku i mieszając gotować powoli około 10 minut. Resztę masła stopić, dodać groszek, posolić i dusić przez 15 minut, następnie zmiksować. Dodać 2 żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek. Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć
Tradycyjna Kuchniasosu: Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni rozpuścić masło z mąką- ciągle mieszając (uważać aby mąka się nie zarumieniła jak na zasmażkę). Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić solą. Sosem polać faszerowany makaron i posypać startym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia sera
Tradycyjna Kuchniaposzatkować, chwilę podgotować w odrobinie wody. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do kapusty, zalać piwem i dusić na wolnym ogniu około 20 minut. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą i przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem
Tradycyjna Kuchniasmaku, cukier do smaku, ocet do smaku. Wykonanie sosu chrzanowego: Mąkę przysmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem i zagotować. Chrzan umyć, obrać, zetrzeć i wraz ze śmietaną dodać do zasmażki. Następnie przyprawić do smaku octem i przyprawami, dodać rozmącone żółtko, dokładnie wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki i ćwiartki, rozłożyć do ozdobnych miseczek żaroodpornych lub do jednego naczynia
Tradycyjna Kuchniasól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Fasolę zalać zimną wodą, posolić , wrzucić pokrojony pomidor i gotować przez godzinę. Cebulę usmażyć na boczku i dodać do zupy razem z zasmażką z mąki i smalcu. Gotować do miękkości fasoli i na końcu doprawić pieprzem
Tradycyjna Kuchniaszklanki rosołu (może być z kostki), 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, cukier do smaku, sok z cytryny do smaku. Wykonanie: Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać połowę musztardy i rozprowadzić rosołem. Następnie zagotować, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, dodać resztę musztardy i przyprawić przyprawami, oraz sokiem z cytryny do smaku. Sucharki rozłożyć w naczyni żaroodpornym
Tradycyjna Kuchniadodatek Sposób przygotowania: Mleko, otręby, wanilię, mieszamy, a następnie przekładamy na teflonową patelnię lub rondelek i podgotowujemy na małym ogniu, aż zgęstnieją i stworzy się coś na kształt "zasmażki", studzimy jajko dokładnie mieszamy z twarogiem, dodajemy na patelnię gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż zacznie bulgotać, dosładzamy wg. smaku przekładamy do miseczki i studzimy, na koniec dodajemy pokrojone
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość