zasmażkę - 500 przepisów (strona:15/34)

Rolady drobiowe z kozim serem i świeżym szpinakiem w sosie szpinakowym z szybkowaru 180

folią aluminiową, aby nie traciły ciepła wywar przelej przez drobne sitko do innego naczynia (za chwilę go wykorzystasz) Sos Składniki 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej, na zasmażkę ok. 150 ml śmietany 30 % lub sojowej wywar z gotowania rolad sól, pieprz 3-4 garście świeżego szpinaku do sosu dodatkowe 4 garście szpinaku,  Przygotowanie w osobnym garnku rozgrzej

Szybko Szybkowar
Zupa z kapusty na wędzonce 148

zupa wzorowana na tradycyjnym kapuśniaku.  Lubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie. Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę.    koście lub żeberka wędzone na wywar 1/3-1/4 główki kapusty (średniej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego garstka prażonej cebulki

Di gotuje
Kopytka 161

Stare, dobre kopytka. Można jeść z zasmażką, ale ja osobiście wolę je na słodko z cukrem albo bitą  śmietaną. Składniki: ok 1kg ziemniaków 300g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe dokładnie mielimy i odstawiamy do wystygnięcia. Ze zmielonych ziemniaków układamy na blacie wysypanym mąką kopczyk

Gotuj z Rumcajsem
Fasolka po bretońsku 199

fasoli dodać przysmażoną wędlinę z patelni dodać  mus pomidorowy majeranek i przyprawy i kostkę 4. • Na patelnię po smażeniu wędliny dodać masło i czubatą łyżkę mąki zrobić  zasmażkę rozprowadzić z wywarem wymieszać z fasolą zagotować wszystko razem

W królestwie smaków Beaty
Cannelloni z brokułami pod beszamelem 198

solić bo feta jest wystarczająco słona. Surowe rurki cannelloni nadziewać farszem i układać w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą. Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając zrobić jasną zasmażkę. Wlać mleko i energicznie mieszając miotełką doprowadzić do wrzenia. Wsypać starty żółty ser i wymieszać aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Canneloni zalać sosem

Smakołyki Asi
Pieczone żeberka 184

pieczenia żeberek wyniósł 1 godzinę i 45 minut, ale wiąże się to z wyciąganiem żeberek z piekarnika, co wydłuża ich czas robienia. Dobrym dodatkiem będzie tu kiszona kapusta ze zasmażką i ziemniaczki

Passions hobbies life
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 168

miękkości uważając żeby kapusta się nie rozgotowała.Dodajemy ocet ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Młoda kapusta duszona z pomidoram 124

Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.Dodajemy ocet, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.Na patelni rozpuszczamy smalec,dymkę kroimy w kostkę ,przesmażamy na patelni.Dodajemy mąkę , robimy jasną zasmażkę i dodajemy do kapusty, mieszamy. Koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Wszystko dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 237

nią osączonego po gotowaniu kalafiora. Sos beszamelowy szykujemy w głębokim rondelku. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie skwierczeć – wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i chwilkę razem smażymy mieszając – chwilę, dosłownie minutę – zasmażka ma zostać jasna, ale smak mąki nie może być wyczuwalny. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając. Najwygodniejsza do mieszania jest trzepaczka balonowa – bardzo pomaga w tym, żeby nie utworzyły

Karo in the Kitchen
Kapusta kiszona zasmażana do obiadau 218

kroimy ją. Pokrojoną kapustę dusimy z startą na tarce marchewką oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną na oleju cebulą oraz liściem laurowym i zielem angielskim. Z mąki i oleju robimy zasmażkę, na końcu dodajemy ją do kapusty. Na samym końcu kapustę należy doprawić solą pieprzem oraz cukrem który nada nietypowy smak. Potrawa idealna do drugiego dania, jest to inna

Pychotkaaa
Buraczki do słoików na zimę 205

buraczki czerwone. Polecam ze względu na to iż jest to mega szybki dodatek do obiadu, wystarczy odkręcić słoik i jeść. Można również buraczki przed jedzeniem doprawić śmietaną i dorobić zasmażkę, ja takie lubię najbardziej ; ) Czytaj więcej

Pychotkaaa
Buraczki czerwone z czosnkiem wg Siostry Anastazji 320

Buraczki z czosnkiem do słoika to idealny dodatek do dań głównych. Wystarczy otworzyć słoik i już można je jeść, lub zagotować dorobić zasmażkę dodać śmietanę i wtedy to już totalna bomba smakowa! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Domowe flaczki wołowe. 128

Czynność tę powtórz 3-4 razy. Gotowy rosół odcedzić, połączyć z flakami ( Z mięsa możesz przygotować nadzienie do pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące

Przepisy i porady kulinarne
Kapuśniak (z kiszonej kapusty) 192

podsmażyć i dodać do reszty warzyw. Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku. Do zupy można dodać zasmażkę, ale kapuśniak i bez niej jest pyszny. Kolejnym opcjonalnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Można również dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Jak kto lubi

Di gotuje
Grochówka 177

ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek podsmażyć z cebulą i przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje 1:1). Smażyć na złoty kolor. (*) Używając połówek grochu należy go przemyć (wypłukując białą wodę) i wrzucić

Di gotuje