zobaczyć jaką zapiekankę z ziemniakami one przygotowały ;) Babka ziemniaczana Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 100-150 g boczku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz
Codzienne Gotowaniepotrawy np. wszelkiego rodzaju sosy, zapiekanki warzywne czy też dania z jaj np. zwykłą jajecznicę na śniadanie. Moja propozycja sosu z grzybami to sos jogurtowo-grzybowy: Składniki: 200ml jogurtu, garść grzybów leśnych, cebulka dymka, 1 łyżka oleju, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: grzyby po ugotowaniu pokrój wraz z cebulą i zeszklij na patelni na oleju rzepakowym. Po podsmażeniu
MintTasteSzybka, zawsze sprawdzona przekąska, lekki lunch lub podwieczorek dla całej rodziny. Nie trzeba się dużo nagimnastykować, by uzyskać w domu efekt krakowskich, wspanialych zapiekanek :) SKŁADNIKI: · 2 duże podłużne bagietki (użyłam pełnoziarnistych) · 1 średnia cebula · ok. 400 g pieczarek(...)łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200-220 stopni. Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda odparuje a pieczarki będą miękkie. Całość przestudzić lekko. Szczypiorek pokrój drobno, a ser zetrzyj na drobnych
Calzonella.comZapiekanka z kiełbasą i makaronem Składniki: 0,5 kg kiełbasy np śląskiej 250 g makaronu świderki 1 średnia cukinia 2 pomidory 200 ml śmietany 18% pęczek koperku 1 ząbek czosnku 150 g sera żółtego 1 cebula oregano, bazylia Wykonanie: makaron gotujemy Al dente, kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni z cebulą. Pod koniec smażenia dodajemy cukinie i pomidory
W Moim Magicznym Domukroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę piekę przez 35- 40 minut. Podaję
Mango Papajaprzyprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż posmarować cienką warstwą majonezu, polać 1/2 keczupu, rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać startym serem, na to wyłożyć kurczaka, polać keczupem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać pół godziny w temp
Smakołyki Asiziemniaków. Wszelkie zapiekanki, placki oraz wiele innych ziemniacznych potraw. Dzisiaj przepis na proste danie: Placki ziemniaczane: Składniki: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki Sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce lub w mikserze. Do startej masy dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Smażyć na patelni na gorącym oleju
Na słodko lub wytrawniesosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych.Skladniki:1 lyzka nasion kopru wloskiego20 g czarnego pieprzu6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano1 lyzka suszoneho tymianku1/2 lyzka suszonego rozmarynu1/2 lyzeczka suszonych platkow chili2 lyzki brazowego cukru1 1/2 lyzki slodkiej papryki2 lyzki soli gruboziarnistejSporzadzenie mieszanki:Nasiona kopru wloskiego i czarnego pieprzu uprazyc na patelni bez dodatku tluszczu.Nastepnie rozdrobnic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez chwilę wsypać odsączony bób i z 5 minut delikatnie mieszając podsmażać.......SMACZNEGO!!!sól morska prowansalska Royal Brand: produkt naturalny - skład: sól morska, rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, tymianek, cząber, lawenda - zastosowanie: do zup, sosów i zapiekanek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych
W Mojej Kuchni Lubięsposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny(...)kolejne, aż cały spód i boki formy będą zakryte. Pozostałe liście kapusty użyjemy do układania warstw z kapusty i farszu mięsnego. W osolonej wodzie gotujemy kaszę. Odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje
Smakowity Blog Kulinarnykalafiora. Mimo, że w kalendarzu nadal jest lato, zrobiło się już bardzo jesiennie i przyszedł czas na coś ciepłego i pożywnego, dlatego do piekarnika dzisiaj wskoczyła zapiekanka z warzyw. ZAPIEKANKA z KALAFIOREM i POREM Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu(...)Podpiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy beszamel i pory. Pory kroimy w małe kawałki ok.2 cm, przecinamy wzdłuż na połówki i podsmażamy na patelni grillowej lub zwykłej przez chwilę. Sos beszamelowy: Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło i prażymy na nim mąkę.Kiedy zgęstnieje stopniowo dolewamy mleko, mieszamy aby nie powstawały grudki
Bon appetit mon amiezdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić . Plastry łososia pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić i dodać wędzonego łososia, przemieszać i po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane jajko. Całość wymieszać(...)około 15 minut. Przepis widziałem na hiszpańskim blogu " Con tu pan te lo comas" [TUTAJ] i postanowiłem po małej modyfikacji wypróbować. Próbę uważam za udaną, zapiekanka wyszła smaczna, polecam
Kulinarny karnet Christopheraułożyć na 2 talerzach. Na nich ułożyć białą rzodkiew, pora, marchewkę i jajko. Polać sosem ze zblendowanych ze składników na sos. Ziarna sezamu i konopii podprażyć na suchej patelni i lekko zmielić lub utłuc w moździerzu. Posypać sałatkę ziarenkami i podawać od razu. Twarożek śniadaniowy z rzeżuchą Zostało wam trochę rzeżuchy i nie chcecie jej wyrzucać? To może przeróbcie(...)parkach i na naszych działkach. Jest lepsza w smaku niż młody szpinak i bardzo zdrowa. Jeszcze więcej smaku doda jej botwinka i ciągnący się zapieczony ser. Składniki na zapiekankę: mała cebula – obrana i drobno pokrojona pęczek botwinki – drobno pokrojonej 200 g młodej pokrzywy – listki/czubki sparzone wrzątkiem i oderwane od gałązek 3 jajka 2 łyżki bułki tartej
Ugotowane pozamiatanepuree jabłkowo-gruszkowym, przez co nie jest sucha i zapychająca. Może wydawać się nieco czasochłonna, ale cóż to dla wprawnych Kucharzy, którzy odwiedzają nasz blog. Składniki na jaglaną zapiekankę z jabłkami i gruszkami 1 szklanka kaszy jaglanej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 szczypta soli 2 duże jabłka 2 duże gruszki 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: olej(...)jest jeszcze woda, pozostawić pod przykryciem, aby woda się wchłonęła. Jabłko i gruszkę obrać, po jednym owocu zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz pokroić w cienkie plasterki. Na patelnię wsypać 2 łyżki brązowego cukru, chwilę podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Dodać starte jabłka i gruszki oraz cynamon, podsmażać, aż nabiorą złocistego koloru. Owoce wymieszać z kaszą jaglaną. Dno naczynia
niecodziennikparyfont-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką SOS: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA(...)mieszając co jakiś czas. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i odstawić na bok. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (nie za cienkie) i lekko przesmażyć na oliwie na patelni grillowej (albo podpiec w piekarniku), odłożyć. Bułkę rozdrobnić w robocie kuchennym na okruszki. Mozzarelle pokroić w kosteczkę, parmezan zetrzeć. Bułkę i oba sery wymieszać w misce. 1/3 mieszanki odłożyć
Smaczny zeszyt