Tosty z gyrosem to prosty przepis na pyszne zapiekanki pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie czy kolację. Są kolorowe, apetycznie wyglądają i wybornie smakują. Smaczne zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem, warzywami i serem żółtym skłonią do jedzenia nawet największego niejadka. Będą też świetną przekąską na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi. Składniki na tosty z gyrosem: 10 kromek chleba(...)przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz majonez ketchup Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Kurczaka przekładamy do miski
e-PrzepisyKulinarneTaka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam rocznego syna i bardzo mu smakowało. Makaron Lubella mini, to idealne rozwiązanie również dla tych bardzo małych, bo mój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki(...)ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość przyprawić solą i pieprzem, po czym podgrzewać
Passions hobbies lifecebula mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki masła Do podania koktajlowe pomidory z pesto ziemniaczana zapiekanka rukola Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z solą, czarnym pieprzem, kajeńskim pieprzem i natrzyj mięso. Umieść mięso w grubej torebce foliowej, którą łatwo zamknąć. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę(...)czasu do czasu tak aby się równo zamarynowało. Na drugi dzień nastaw piekarnik na 125ºC. Piekarnik koniecznie musi być nagrzany za nim włożysz do niego mięso. Roztop masło na patelni. Osusz mięso papierowym ręcznikiem i zrumień na maśle, około 2 minut po każdej stronie. Przełóż rostbef do żaroodpornego naczynia, polej zrumienionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika, wciśnij termometr. Termometr
codojedzeniawięc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono - można wyczarować pyszne dania. Żałuję, ze mam tylko jedno zdjęcie tej zapiekanki, ale nie przypuszczałam, że tak szybko zniknie ze stołu 😊 Składniki: 1 kg cukinii 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzy 2 łyżeczki(...)Cukinię opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek i suszone pomidory. Krótko podsmażyć. Na to włożyć pokrojoną cukinię i mieszając poddusić przez kilka minut. Przyprawić solą, tymiankiem i świeżo mielonym
Codzienna kuchnia niecodziennaMmmmm niezwykle przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg ostrego sera(...)pieprz, papryka ostra, oregano Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z grzybami leśnymi, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę
vegetanieŚwięta, święta i po..... a co z zalegającym nam jedzeniem , które zostało ? Mam na to szybki i łatwy sposób :) Wystarczy kilka minut, odpowiednie przyprawy , dodatki i mamy pyszną Poświąteczną zapiekankę :) Kto ma ochotę? Zapraszam :) Wszystkie przyprawy które użyłam w swoim przepisie znajdziecie pod linkami lub odwiedzając sklep SKWORCU Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/(...)łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso jak i warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojone warzywa i mięso. Posypuję przyprawami. Smażę tylko chwilę aby warzywa zmiękły. Przecier pomidorowy lub passatę przelewam do miski (jeśli nie jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem
Gotowanie PatkiTaką zapiekanką nikt nie pogardzi, jeśli pojawi się na stole. Mięso, warzywa, makaron i dużo sera. Ważne, żeby była dobrze doprawiona przed pieczeniem. Nie mówcie, że to bomba kaloryczna, bo zjedzona od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Z podanych składników wychodzi spora porcja. Doskonale posmakuje na zwykły obiad i kolację, ale też dobrze się sprawdzi, kiedy chcemy nakarmić gości(...)Marynowane kolby kukurydzy stanowią w zapiekance pyszny, chrupiący akcent. Co potrzeba: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 duża czerwona papryka, 2 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 6 szt. małych kolb kukurydzy marynowanej, 1 puszka pomidorów, 200 g makaronu pene, 300 g żółtego sera, 4 łyżki oleju do smażenia, Sól, Pieprz, Mielona czerwona słodka papryka, Czosnek granulowany, Oregano Wykonanie
Bułka z Chlebempatelni grillowej. 4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii. 5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki. 6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę
Perfect home lifeZapiekanka makaronowa ze szpinakiem i białym serem ostatnimi czasy skradła moje serce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, ponieważ robi się je bardzo szybko i przede wszystkim świetnie smakuje na drugi dzień. Ta makaronowa ze szpinakiem i serem jest przepyszna i pożywna. Spróbujcie koniecznie(...)cebula 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 – 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Na patelni roztopić masło, dodać szpinak (jeśli jest zamarznięty należy go podgrzać do czasu, aż się rozmrozi), posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko poddusić i lekko
KuchniaWeDwoje.plrozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę i smażymy,aż się zeszkli dodajemy mięso mielone i dusimy z niewielką ilością wody co jakiś czas mieszając, aż nam się ładnie usmaży dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgouda do posypania po wierzchu zapiekanki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki masło do wysmarowania formy + bułka tarta Ryż gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Kiełbasę kroimy na półplasterki (warto wcześniej obrać ją ze skórki). Pieczarki również kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili
Smaki Na Talerzuprzypadku tarty wystarczy tylko tortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca gorący obiad dla całej rodziny bo taką zapiekanką najedzą się na pewno 4 dorosłe osoby
Smaczna Pyzajakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego
Szefowa kuchnilubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce listków tymianku i natki pietruszki 50 ml mleka 100 g startego cheddara Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco
Dzieje kuchennej Wiewióryrodziny. Możemy je przygotowywać z różnych składników, z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością nasyci całą rodzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu(...)różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka. 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynów. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła
Danka Pichci