zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:58/201)

Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 207

Pyszne danie, szybkie do zrobienia, znakomite do zagospodarowania resztek makaronu z poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem sera jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy(...)warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie

Stare Gary
Zapiekanka z makaronem, kiełbasą, pieczarkami i cebulą + film 125

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą, pieczarkami i cebulą z dodatkiem kukurydzy i żółtego sera to pyszna, sycąca i pożywna propozycja na obiad albo gorącą kolację. Taka zapiekanka to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań składających się z mięsa, ziemniaków i surówki, jest znakomitym rozwiązaniem dla zabieganych osób.     składniki na żaroodporną formę 23cm x 35cm 500 g ugotowanego makaronu 2 laski(...)śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur czarny pieprz przepis Kiełbasę kroimy w kostkę, obraną cebulę kroimy w piórka a pieczarki w półplasterki. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pokrojoną kiełbasę i krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy również cebulę oraz pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy, po czym zdejmujemy

Smakowite Dania
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 337

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2 ząbki czosnku2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)100g kukurydzy z puszki1 średnia czerwona papryka1 papryczka chilli1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/3(...)łyżeczki cynamonu1/2 szklanki bulionu1/2 pęczka natki pietruszki3 łyżki startego cheddaraokoło 3-4 łyżek oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy

Oryginalny smak
Pieczony ziemniak ze szpinakiem 153

Składniki: ziemniak (1 duży) szpinak mrożony (25 dag) czosnek (2 ząbki) woda sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie

Weganka gotuje
Zapiekanka z polędwiczek, ziemniaków i brokułów 203

potrzebujemy: - 4 średniej wielkości ziemniaki - 1 polędwicę wieprzową (można ją zastąpić innym mięsem) - różyczki brokułów - sól, pieprz - ser do posypania Ziemniaki ugotować na pół twardo. Mięso

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekanka meksykańska 5805

Bazą stał się farsz do buritto, które również w najbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona(...)200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu

Mania Gotowania
Zapiekanka z mielonym mięsem, puree ziemniaczanym i szpinakiem + film 86

Zapiekanka z mielonym mięsem, puree ziemniaczanym i szpinakiem to świetna propozycja na jednogarnkowy obiad lub gorącą kolację. To nieskomplikowane w przygotowaniu, proste, bardzo smaczne, sycące danie w sam raz dla miłośników mielonego mięsa, ziemniakówi szpinaku.     składniki na żaroodporną formę 23cm x 35cm masa mięsna 500 g mielonego mięsa 2 cebule olej do smażenia 500 g przecieru pomidorowego(...)czosnku olej do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej czarny pieprz sól dodatkowo 150 g startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera przepis Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy mielone mięso i wszystko chwilę podsmażamy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, wszystko mieszamy doprawiamy

Smakowite Dania
Zapiekanka Gyros 356

śmietany. Zapiekanka była tak smaczna, że z pewnością na stałe wpisuje się w mój kuchenny grafik. Smakuje nawet na zimno, gdyż odrobina jej została i wierzcie mi, że zazwyczaj zapiekanki na zimno tracą na smaku, ta jednak nadal była wyśmienita. Myślę też, że jej wielkim plusem jest łatwość jej wykonania oraz to, że suma produktów to niewielkie koszty(...)łyżki oleju Piersi kroimy w kostkę mieszamy z olejem i obficie przyprawiamy przyprawą Gyros, dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki, po tym czasie smażymy na patelni. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Majonez, ketchup i śmietanę mieszamy ze sobą. Mieszankę warzywną odcedzamy na sicie. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy

Jadło i czytadło
Jarmarczna zapiekanka 120

kolorami , niczym na wiejskim jarmarku Oczywiście jest też smaczna , inaczej nie miałaby prawa przebywać na tym blogu Proste danie , jednogarnkowe , chociaż fakt nieco inaczej doprawione . Moja rodzinka uwielbia wszelakie zapiekanki , szczególnie z ziemniakami i mielonym mięsem . Tak więc muszę często wymyślać nowe odsłony tego dania ,żeby im się nie znudziło składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)śmietany , najlepiej kremówki kilka kawałków masła Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie do warzyw . Pieczarki także tniemy w plastry . Pozostałe warzywa , siekamy w drobną kostkę . Na patelni podsmażamy najpierw cebulę , następnie dorzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa i odsączoną z zalewy kukurydzę . Ziemniaki i pieczarki zostawiamy w spokoju Smażymy do czasu aż zrobią się miękkie . Następnie dodajemy

Ogrodnik w podróży
Rybna zapiekanka po francusku 104

vote ) Rybna zapiekanka po francusku Rybna zapiekanka po francusku, to genialne lekkie i sycące danie. Idealne dla amatorów kremowych, delikatnych, sosów, ryby no i oczywiście ciacha francuskiego. Moja rodzinka uwielbia ciasto francuskie zarówno na słodko jak i w wersjach wytrawnych, lepsze od niego jest tylko ciasto filo które niestety rzadko u nas można złowić w sklepach. Prostota wykonania sprawia(...)wariat może być jeszcze bardziej szalony? ) 1 fenkuł ( koper włoski średniej wielkości) 1 ziemniak dość duży ale nie gigantyczny 1 cebula średniej wielkości 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ( Indyjska mieszanka z soczewicą-Biedronka lub inne, oczywiście mogą być też świeże) 6 plastrów sera topionego cheddar 150 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka miodu

Ogrodnik w podróży
Zapiekane pieczarki z farszem z kaszy jęczmiennej 165

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Związek na patelni
Zapiekanka ” Boryny „ 212

się chciało myśleć o obiedzie . Dzieciaki jednak o nim , nie zapomną i na 100 % się o niego upomną , tak więc lepiej zatroszczyć się o obiad już w niedzielę wieczorem . Zapiekanka , to dobry pomysł na obiad , można ją przygotować dzień wcześniej , gdyż odgrzana jest jeszcze smaczniejsza . Ta jest wyjątkowo prosta i do tego jedna z najsmaczniejszych jakie znam Składniki : 6 średnich(...)utarcia ( około 30 g ) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku sól , chilli do smaku Mięso mielone , podsmażamy na patelni z dodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ze szparagami 150

niego często wracać :) Składniki (na formę o wym. 24x24 cm): 2 pęczki zielonych szparagów garść jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula (na wierzch zapiekanki) 2 szklanki mąki z ciecierzycy 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy posmak, można zamienić na tarty parmezan) pół łyżeczki soli pół(...)drożdżowe. Dodać jogurt, wodę i sok z cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.  Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać i przełożyć do przygotowanej blachy. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, całość posypać czarnuszką.  Wstawić do piekarnika i piec przez

Domowa Cookierenka Agi
Parmigiana di zucchine – zapiekanka z cukinii FIT 88

dobrze i apetycznie to sfotografować. Połączenie zaledwie kilku składników daje niesamowity efekt końcowy, który pokocha każdy! Namówiłam Was? Do dzieła Spróbujcie również wersji z bakłażanem – parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT . Składniki na 4-5 porcji: – 1kg cukinii – 500ml przecieru pomidorowego – 100g parmezanu – 50-100g panieru wielozbożowego lub domowej bułki tartej(...)grubości. Oprószamy je solą, mąką, maczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w panierze lub bułce tartej. Tak przygotowaną cukinię podsmażyć partiami na oliwie na patelni z każdej strony, aż cukinia zmięknie, a bułka tarta się zrumieni (po każdej partii patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno formy żaroodpornej wlewamy cienką warstwę przecieru i doprawiamy

Be Fit Be Strong
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami 62

godzinę. W tym czasie drobno siekam cebulkę oraz czosnek. Pieczarki kroję w plasterki. Następnie, rozgrzewam głęboką patelnię z masłem klarowanym i podsmażam kurczaka do zarumienienia. Zdejmuję mięso i na te samej patelni przesmażam pieczarki, cebulkę oraz czosnek. Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż pieczarki puszczą sok. Następnie, ponownie dodaję mięso i wszystko zalewam mlekiem kokosowym i zagotowuję. Jeśli jest(...)taka potrzeba to doprawiam danie. Na koniec zdobię je posiekaną natką pietruszki. Podaję z kaszę gryczaną i ogórkami kiszonymi, a następnego dnia z makaronem. Smacznego! Spróbuj także: zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią, indyk w porach i cukinii. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności

Natka Pietruszki
Znana potrawa w nowym wydaniu, czyli zapiekanki z nutą orientu z marką Patak's 102

nich przekrajmy na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki oraz tofu, które podsmażamy na maśle do momentu zarumienia się składników. Potem wlewamy sos, dodajemy przyprawy, wszystko dobrze mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz nakładamy na nasze łódeczki (ilość zależy od gustu i wielkości bułki - mi wyszło 8 sztuk zapiekanek ;)). Posypujemy startym parmezanem (możemy też użyć

Projekty ze smakiem
Parmigiana di melanzane 121

mozzarella sos, parmezan. Gotowe. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około pół godziny do 40 minut. I nie wyciągamy od razu ( jak ja ) tylko dajemy jej odpocząć. Kroimy (wykładamy ) i jemy z chrupiącym pieczywem i lampką dobrego wytrawnego wina. Na drugi dzień pyszna na zimno, lud odgrzana na patelni. Palce lizać! Buon Appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Fit zapiekanka z kurczakiem i brokułami 232

kostkę, czosnek obierz i posiekaj na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego i przełóż na nią mięsco podsmaż je niedługo, tak by nie było surowe i zbyt wysuszone, na koniec smażenia dodaj czosnek i cebulę, a także małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego, wymieszaj, dodaj brokuły i wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego na wierzch zapiekanki ułóż żółty ser naczynie wstaw

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym, bardzo dobra 149

Następny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo

Kuchnia Pokoleń
Oszukane mini "udka" z tuńczykiem 137

bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia. 5. Gotowe mini udka podawać w formie przekąski z różnego rodzaju sosami. Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla

Szalona Kuchnia Eweliny
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole 254

całość do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj delikatnie przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj fasolę wraz ze szpinakiem i podgrzej aż zwiędnie. Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku, przełóż do naczynia do zapiekania i posyp wierzch bułką tartą. Rozgrzej grilla w piekarniku, włóż zapiekankę i grilluj przez 2-3 minuty

karmelowy
Muszle z mięsem mielonym 132

zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś taki… lżejszy ;) 250-300 g makaronu conchiglioni 500 g wołowego mięsa mielonego 700 g passaty 200 g mieszanki sera: cheddar, mozzarella, parmezan czosnek, oregano, papryka mielona, garam masala Mięso podsmażyć krótko na patelni bez dodatku tłuszczu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę

Kucharzyca
Sos beszamelowy 195

idealnie nadaje się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Jest podstawą wielu dań kuchni europejskiej.   1/2 litra mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz   Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim.  Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i energicznie mieszając

Di gotuje
Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu 143

odrobina parmezanu, masło do wysmarowania foremki. Zapiekankę najlepiej przygotowywać w pojedynczych foremkach, takich dla jednej osoby. Można wtedy podać ją bez przekładania na talerz. Kalafiora ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Dobrze odsączyć z wody i przestudzić. Foremkę wysmarować masłem i na dno położyć kromkę chleba. (Można go opiec lekko na zwykłej patelni.) Na chlebie ułożyć kalafiora, a obok

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka warzywna z kaszą jaglaną 148

czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut. P rzepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Mrożone duszone maślaki 121

grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania