zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:63/201)

Zapiekanka gyros 649

Dzisiaj zaskoczę Was pyszną, szybką i łatwą zapiekanką gyros. To połączenie makaronu, piersi z kurczaka i warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki.  Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy(...)zimną wodą. W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Polać olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Odstawić na 15-30 minut. Następnie rozgrzać suchą patelnię i przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i papryki pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać ze sobą.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć:  1/3 ugotowanego

Ugotować
Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami 240

Dawno nie jadłam tak smacznych pierogów :) Przepis podaję za autorką. Zmieniłam tylko proporcje dostosowując je do własnych potrzeb a ciasto na pierogi jest z przepisu mojej mamy. Podsmażone na patelni wyszły po prostu boskie:) Do przygotowania pierogów użyłam sera Gouda Mońki. I dzięki małej "ściądze", którą otrzymałam, nie miałam wątpliwości, jaki rodzaj sera wybrać: Gouda to ser typu holenderskiego. Wyróżnia(...)miąższ usiany nielicznymi oczkami o średnicy ziarna ryżu. Jest ceniona ze względu na swoją doskonałą topliwość, dlatego doskonale sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak tosty, pizza czy zapiekanki. Porcja na około 20 pierogów Składniki: Ciasto: 20 dag mąki około pół szklanki ciepłej wody szczypta soli łyżka oliwy Farsz: 30 dag ziemniaków 13 dag żółtego sera pół cebuli ząbek

My simple kitchen
Szpecle z kapustą i grzybami 187

póki co kupujemy je w sklepie. Pasują za równo suszone (jak makaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka. Przepis Składniki: 600 g kapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle(...)roztapiamy 20 g masła i dusimy posiekaną kapustę przez około 5 minut. Doprawiamy ją solą pieprzem i gałką muszkatołową. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na maśle. Na patelni roztapiamy trochę masła i smażymy grzyby. Nie muszą się długo smażyć, wystarczy 3-5 minut. Dolewamy do grzybów bulion i czekamy aż całość się zagotuje. Ściągamy z ognia. Do grzybów

KasiaiKrzysiu.pl
Moussaka 423

Moussaka, sztandarowe danie kuchni greckiej. Zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa przykryte kremowym sosem beszamelowym. Nie musisz wyjeżdżać do Grecji, by poczuć się jak na wakacjach. Proste danie, które bez problemu przygotujesz w domu. Bakłażana najlepiej zgrillować w piekarniku lub upiec na blaszce, nie tylko wchłonie mniej tłuszczu, ale będzie idealnie miękki. Moussaka jest pyszna, warto pokusić(...)minut do zrumienienia, następnie plastry bakłażana odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 8-10 minut do zrumienienia. Upieczone zdjąć z blachy i odłożyć na talerz na dużej patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso i obsmażyć około 5 minut. Dolać wino, a za kilka minut dodać resztę składników. Dusić 40 minut do odparowania nadmiaru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywna zapiekanka naleśnikowa 134

Naleśniki są wdzięcznym i szybkim daniem, które można podawać w setkach wariacji, między innymi w postaci zapiekanki przekładanej dużą ilością warzyw. W ten sposób udaje się warzyw „przemycić” całkiem sporo: na jedną czwartą dania z poniższego przepisu, co stanowi porcję dużą i bardzo sycącą, przypada w istocie jedynie jeden i ćwierć naleśnika. Niewielka to ilość, biorąc pod uwagę jej możliwości(...)kostkę, czosnek na drobne kawałki. Seler pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie lub na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przesmażyć przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek wraz z selerem naciowym i kontynuować smażenie na umiarkowanym ogniu przez około

Even Better Food
Domowe zapiekanki z farszem cebulowo-pieczarkowym (zapiekanki z bagietki) 132

Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa (bagietek, bułek czy chleba) - domowe zapiekanki nadziane farszem cebulowo-pieczarkowym i posypane startym serem mozzarella ♥ Pomysł na proste, szybkie i tanie danie na ciepło.  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 bagietka (może być z dnia poprzedniego) 0,4 kg pieczarek 1 duża cebula 200 g startego sera mozzarella sól, pieprz 1 łyżka(...)oliwą z oliwek. Zwiększyć ogień i usmażyć pieczarki. Podczas smażenia przyprawić je pieprzem. Pieczarki co jakiś czas przemieszać. Smażyć. aż do wyparowania soku. Pieczarki przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię i przesmażyć cebulę. W trakcie smażenia posolić ją. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki. Całość delikatnie posolić i jeszcze chwilę smażyć. Bagietkę przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przekroić na 2 części

Ugotować
Ziemniaki zapiekane z piekarnika z jajkiem i chrupiącym boczkiem 141

Pyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami 122

Plasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na plasterki. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy część pieczarek, smażymy.  Przekładamy całość do miski, a na patelnię wrzucamy stopniowo resztę pieczarek – dzięki temu

Smaki Na Talerzu
Ziemniaczana zapiekanka z jajkami i pieczarkami 107

Plasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować w wersji ze słodką lub kwaśną śmietaną – ja przetestowałam obie, ale szczerze mówiąc nie wiem, która wersja smaczniejsza;) Doskonała na postny, bezmięsny obiad. 5-6 dużych ziemniaków (około(...)ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na plasterki. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy część pieczarek, smażymy.  Przekładamy całość do miski, a na patelnię wrzucamy stopniowo resztę pieczarek – dzięki temu

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 156

oleju 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Kroimy je na talarki. Mięso kurczaka kroimy w kostkę a pora w paski.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy poszatkowanego pora a gdy zacznie się szklić dodajemy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, 1  łyżeczką czosnku w proszku i tymiankiem. Smażymy od czasu do czasu mieszając(...)następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy

Qchnia po prostu
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 156

kurczakiem i warzywami                                    Na jesienne dni poleca się pyszna i syta zapiekanka z warzywami(...)talerz.  Następnie do wody wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez ok. 10 minut, wybrać łyżką cedzakową. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, dobrze posypać przyprawą gyros, usmażyć.  Ziemniaki ugotować na pół twardo, odlać, ostudzić.  Sos:  Do miski wylać jogurt, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe

Kuchnia Danusi
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek 226

Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :) Składniki na 2 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 250 g pieczarek 1/2 cukinii 1 mała cebulka 2 małe ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę 1/2 kulki mozzarelli garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli) sól, pieprz(...)plasterki. 2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony. 3. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki

Gotowanie...to proste !
Udka pod jabłkową pierzynką 272

kurczaka 1 cebula 2 jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem(...)piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: cydr , jabłka , kurczak

https:KKuchniaMniam
6x kulinarne inspiracje stycznia 160

łyżek prażonych na patelni wiórek koko 3 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki sody 100 g gorzkiego kakao Wykonanie: masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, cynamon, sól. Wymieszać mąkę z sodą i dodać do masy. Ciągle miksując, dodać masło orzechowe. Formować średniej wielkości, okrągłe ciastka i piec w 180 stopniach, ok. 15-20 minut. 2.  Zapiekanka Rafała, dla lubiących gorgonzolę, pyszna

Qlinarnie i Qlinarnie
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią 67

Masę jajeczną przekładamy na patelnię, i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20min. jest to pierwszy sposób, drugim sposobem jest zapieczenie omletu, czyli frittaty w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 170 0 C przez około 35min. Smacznego Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Księga-Smaku