zapiekanka z patelni - 3013 przepisów (strona:162/201)

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński 132

przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć(...)minut lub do czasu aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.  Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę

Codzienne Gotowanie
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 333

podczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać w kuchni. Do zamrażalnika trafić może niemal wszytko

Niedzielny kucharz
Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá 140

Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego  należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)ogniu ok 3-5 minut. Gotowa ryba powinna się łatwo rozdzielać.   Odcedzić  i  odstawić do ostygnięcia. Wystudzonego dorsza porozdzielać na małe kawałki Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć kilka minut aż cebula zmięknie i zyska na złoty kolor.  Pod koniec smażenia, kiedy cebule już będzie miękka dodać posiekany czosnek

Stare Gary
81 pomysłów na ciepłe kolacje 443

Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Moussaka z bakłażanem i ziemniakami 224

Dziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca(...)minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nich bakłażana, następnie warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na to znowu bakłażan i ziemniaki, jeśli jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam

Kulinarne Inspiracje
CUKINIA FASZEROWANA WARZYWAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PARMEZANEM 138

Zaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj.  Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne

OliveandThyme
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 177

Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1

W kuchni u Moniki
Zapiekanka/tarta za szpinakiem 168

Nie wiem jak u Was ale u mnie jest dziś śniegu po kostki, zdecydowanie mi się to nie podoba, ale wierzę, że zapowiedzi które słyszałam rano

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekane bułeczki z jajkiem 246

Co na śniadanie ? Na pewno musi być smacznie, nie za drogo i ładnie podane , przyznajcie się z ręką na sercu, czy tak zawsze jest ? czy raczej

Wanilia i Kardamon
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 191

niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :)) Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym kurczakiem i mozzarellą w jogurtowym sosie. To pierwsza zapiekanka w nowym  naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie, a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar :))  W sam raz na dwie porcje. Składniki(...)spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :) Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony

Spektrum Smaku
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 666

mielę w domu, dzielę na pół, jedną połowę zamrażam, resztę wykorzystuję na kotlety. Zamrożone mięso można wykorzystać później nie tylko na kotlety, ale np. na sos bolognese lub do zapiekanki. Składniki na 12-15 sztuk: 500-600 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 2 czerstwe bułki kajzerki 2 jajka 300 ml mleka 2 cebule posiekane 2 ząbki czosnku posiekane garść(...)wtedy kłaść na dużą deskę do krojenia, wyłożoną folią spożywczą, co zabezpieczy surowe kotlety przed przywieraniem do deski. Na płaski talerz wysypujemy trochę mąki do obtaczania kotletów, na patelnię wylewamy połowę przygotowanego tłuszczu (patelnie powinna być o średnicy nie większej niż 24 cm, na większą patelnię potrzebujemy o połowę tłuszczu więcej!) i na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz; powinien być bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 208

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z cukinią i pieczarkami zapiekane z serem 177

Naleśniki nie zawsze muszą być na słodko,  czy jako mięsne krokiety, wystarczy dobry pomysł i chęci by w kilka chwil z prostych składników, przygotować smaczne

Wanilia i Kardamon
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 242

Dzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami

Gosia gotuje