Tak przygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1
R'n'G KitchenCzas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej
kulinarnyJamakaron rurki długie 1 jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta
Gotowanie jest łatweRyba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej
Pieguskowa KuchniaSezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru
Wanilia i KardamonSkładniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto
Gospodyni Miejskagrubego szkła, ale nawet zwykły słój powinien być odporny na wysokie temperatury, bo przecież jedna z technik wyjaławiania słoików polega właśnie na wygrzewanie ich w piekarniku. Poza tym, robiąc zapiekanki w słoikach można je na wszelki wypadek owinąć w folię aluminiową, żeby odciąć szkło od bezpośredniego wpływu wysokiej temperatury. Pieczenie w słoiku wymaga z całą pewnością ostrożności. Dotyczy to przede(...)Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół
Niedzielny kucharzJeśli szukasz inspiracji na obiad albo wyjątkową kolację z przyjaciółmi, makaronowe muszle z mięsem mielonym to strzał w dziesiątkę. Wszystko to za sprawą niebanalnego wyglądu na
Rozdomowionaprzyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty. Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois , gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata , dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć(...)minut lub do czasu aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego: Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę
Codzienne Gotowaniepodczas gdy taka sama liczba domowych to wydatek rzędu 1 zł? Nawet jeśli uwzględnimy koszt energii na upieczenie placków (to kwestia kilku minut pieczenia na patelni) to i tak kupując je, przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu(...)makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać w kuchni. Do zamrażalnika trafić może niemal wszytko
Niedzielny kucharzDzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)ogniu ok 3-5 minut. Gotowa ryba powinna się łatwo rozdzielać. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Wystudzonego dorsza porozdzielać na małe kawałki Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć kilka minut aż cebula zmięknie i zyska na złoty kolor. Pod koniec smażenia, kiedy cebule już będzie miękka dodać posiekany czosnek
Stare GaryDrozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią(...)pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami
Moja smaczna kuchniaDziś zabiorę Was do Grecji! Bohaterką dzisiejszego wpisu jest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca(...)minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić. Podsmażyć na złoto na patelni z oliwą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na nich bakłażana, następnie warstwę sosu mięsno-pomidorowego, na to znowu bakłażan i ziemniaki, jeśli jeszcze kilka plastrów zostało. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym (polecam
Kulinarne InspiracjeZaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne
OliveandThyme