W polskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli
królestwo garówjedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa(...)minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: p osiekać cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia
Smaczny zeszytWiosenne serowe kulki Polecam super smaczny przepis na chrupiące, zielone kulki z twarogu i mrożonego zielonego groszku.Przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko kilka minut. Wiosenne kulki
zielonacukinkaSkładniki: 500 g długiego makaronu (u mnie linguini); 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości; 2 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2/3 szklanki
Gospodyni MiejskaPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i
Karo in the Kitchenzwane frokost. Jest to niezwykle interesujący posiłek, bo tak naprawdę obejmuje niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam(...)zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego w kosteczkę i doprawionego solą i pieprzem kurczaka. Ostudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni piątek tego roku i zarazem ostatni tegoroczny wpis w ramach Fish Friday chciałabym uczcić łososiem w cieście francuskim na kalafiorowym puree. Danie jest absolutnie fantastyczne
Dietologlubię! Dlatego pomysł odgrzania bagietki, która nawet nie była z dnia poprzedniego wydał mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Tym razem nie poszłam na łatwiznę i nie przygotowałam tylko zwykłych zapiekanek, ale coś, co mój własny Małżonek (wybredny dodajmy) jadł bez opamiętania i z ogromną radością. Ukryte w środku pieczywa tortille doskonale się sprawdziły, a ser pomimo krótkiego czasu pieczenia stopił się(...)pół i wydrążyć. Jak jest szersza to można to zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe
Kuchnia w czekoladzieziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem z cytryny i pełnowartościowy, sycący obiad gotowy. Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych: tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu Składniki: Ciasto z puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta(...)odstaw na czas przygotowywania nadzienia. Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło. Krok 3 Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody. Krok 4 Wbij do miski 3 jajka, dodaj
Niedzielny kucharzSzukając pomysłu na kaczkę, w książce Marii Śleżańskiej, "Kucharz wielkopolski, praktyczne przepisy smacznych a tanich potraw ..." z 1892 roku, znalazłam przepis na „kaczki młode 'a la
królestwo garówspecjalność. W kuchni tureckiej znajdziesz ponad 200 przepisów na dania z bakłażanów. Propozycja, którą dzisiaj dla ciebie przygotowałam nosi nazwę omdlały imam (po turecku imam bayildi). Wygląda jak zapiekanka z bakłażana i należy do bardzo lubianych dań w kraju nad Bosforem. Imam bayildi to zapiekanye bakłażany faszerowane pomidorami, cebulą i papryką. Istnieją dwie wersje dotyczące nazwy tej potrawy. Według(...)cebulę w piórka. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. 5. Warzywa przełóż do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Nadzienie do bakłażana faszerowanego warzywami. 6. Zdejmij bakłażany z patelni i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 7. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i często mieszając smaż około 2-4 minut, aby odparować nadmiar płynu
Cztery FajeryNaleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem
Pieguskowa KuchniaPOMYSŁ NA APETYCZNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY! Dobrze wiecie, że kocham gotować, sprawia mi to ogromną przyjemność. Dla mnie gotowanie ma w sobie to coś szczególnego
SMYKWKUCHNIZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło
Z miłości do słodkościJajka sadzone z boczkiem to niepełna wersja typowego angielskiego śniadania. Z całą pewnością ten posiłek doda Wam energii na resztę dnia. Zobaczcie zatem jakich składników potrzebujcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!