Z okazji Dnia Kobiet przygotowałam sobie dziś ciasto. Carbonara cake , bo to o nim właśnie mowa to tak naprawdę tradycyjna, popularna carbonara , jednak podana w niecodziennej
365 dni dookoła kuchniBabkę ziemniaczaną po raz pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci
Kuchnia PrezydentowejWielkimi krokami zbliża się sezon na cukinię. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wykorzystywać ją w swoich przepisach w różnych formach. Z powodzeniem możemy na
Mostek w kuchniWitajcie po przerwie :) Wróciłam już warsztatów Londynie :) było cudownie :) Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was
Codzienna kuchnia niecodziennaPodczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka
niecodziennikparyTarta ze szpinakiem to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy 🙂 Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere świetna jest na ciepło, ale również na zimno. S
Moja DelicjaUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że mięso i wędliny to nie są produkty na liście moich ulubionych. Jem ich coraz mniej, zastępując je roślinnymi zamiennikami. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodziennaDość rzadko robię tarty, do tej pory na blogu pokazałam tylko brokułową , choć pewnie niedługo mi się to zmieni, bo można w nich przemycać ogrom
Poezja Smaków - blog kulinarnyWiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze
Ogrodnik w podróżyTarta z maślakami Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam
Ogrodnik w podróżyW mojej kuchni nigdy nie brakuje podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz, zioła prowansalskie , słodkiej i ostrej papryki a także mojego ulubionego od lat koncentratu Pudliszki
Wanilia i KardamonI znów kłania się kuchnia szybka, łatwa i przyjemna :-) Tak sobie myślę, że zawsze robię wszystko szybko, z różnych powodów, ale kiedy efektem tej szybkości jest
Czary - gary w kuchnimoże patelnię i mój ukochany rondelek linii Salneto Black Stone ? Rondelek od pierwszego wrażenia mnie zauroczył wyprofilowanymi bokami, które ułatwiają przelewanie płynów. Zresztą rondelki używam kilka razy dziennie. Patelnia do naleśników ? Też się przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko(...)też opiekacza. Ja swój opiekacz do kanapek wyniosłam do piwnicy, bo ten grill ma regulowaną moc, zapiekamy w nim kanapki tworząc pyszne tosty, grillujemy mięsko, a nawet opiekamy zapiekanki, zresztą ma wiele wiele możliwości. Jest podręczny i ekonomiczniejszy, bo po co mam włączać piekarnik na 4 zapiekanki, jak odpalam grill, jest szybciej i ekonomiczniej, bo piekarnik pobiera ponad 2000W
Blondynka Gotuje