Pizza na spodzie z cukinii to alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Do przygotowania takiego spodu najlepiej użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka
Danka PichciMiałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem
Pora na pora i pomidorazaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach z hamburgerami, najlepszą tego typu zapiekankę jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami(...)elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin). Przygotowanie farszu : Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a woda odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić
Codzienne GotowanieDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a
Smaki Na TalerzuDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a
Smaki Na TalerzuQuiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli
Ogrodnik w podróżyWyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam Was na idealną pizzę. Orkiszowy spód, pieczony burak, serek kozi. Komponuje się idealnie! Sami spróbujcie! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej
TrufelkowoKolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube
Kuchenne zapiski EdytyZapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem
Kuchnia EllieCzas czytania: 2 min Szpinak najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju farszu na przykład do pierogów , tart i zapiekanek. Często serwujemy go na ciepło zasmażany z czosnkiem, cebulką i śmietaną jako dodatek do dań głównych . Dziś wykorzystam surowy szpinak, szpinak Baby, który charakteryzuje się małymi soczystymi listeczkami o bardzo delikatnym smaku. Do sałatki dodałam marynowaną cebulę z daktylami. Marynatę robi(...)małej miseczki włożyć cebulę i daktyle, posolić, polać octem, odstawić na około 30 minut w międzyczasie zamieszać kilka razy. Pitę lub tortillę porozrywać na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy na której trzeba usmażyć pitę/tortillę z dwóch stron na złoty kolor, gotowe kawałki zdjąć z patelni na talerz, posypać sumakiem jeśli lubicie
SprawdzonaKuchnia.plJedliście pizze z gruszką, dynią i kukurydzą. Jak nie to to koniecznie musicie to nadrobić. Do pizzy zrobiłam prosty bo dwuskładnikowy sos serowy. Nie muszę pisać
wesoła kuchniaW polskich domach rosół często gości na stołach, szczególnie podczas niedzielnych obiadów. A skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli
królestwo garówjedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa(...)minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: p osiekać cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia
Smaczny zeszytWiosenne serowe kulki Polecam super smaczny przepis na chrupiące, zielone kulki z twarogu i mrożonego zielonego groszku.Przygotowanie tego dania zajmie Wam tylko kilka minut. Wiosenne kulki
zielonacukinkaSkładniki: 500 g długiego makaronu (u mnie linguini); 500 g mięsa z udek z kurczaka bez skóry i kości; 2 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2/3 szklanki
Gospodyni MiejskaPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i
Karo in the Kitchen