Składniki Ciasto 1 kg ziemniaków 3 łyżki masła około 1/2 szkl. mąki pszennej Nadzienie 1 puszka tuńczyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 2
Kuchenne aromatySkładniki: 6 cienkich parówek dobrej jakości (u mnie Berlinki , z indyka); 2 duże cebule; 400 g makaronu (u mnie kokardki); 500 g przecieru pomidorowego; 1 szklanka
Gospodyni MiejskaPapryka. Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy
Wanilia i KardamonMoże pełnia sezonu ziemniakowego już za nami, ale na szczęście są one dostępne cały rok:) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na dwa sposoby;) Mam nadzieję
Kuchnia Pełna PasjiDzień dobry :-) Uwielbiamy włoskie smaki. Nie tylko ja, mój mąż i syn też, córka jeszcze próbuje. Naszła nasz ochota na coś z bakłażanem i zrobiliśmy
kruche babeczkiDziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka(...)gładkie i odchodziło od miski i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Przygotować nadzienie: Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia
Smaczny zeszytGdzieś ostatnio przemknął mi przepis na lazanię z brokułem i pomysł ten bardzo mi się spodoba. Stworzyłam więc swoją wersję. Brokuła bardzo lubimy, lazanię córeczka wręcz
Monia miesza i gotujeSmaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na
potrawyregionalneDziś propozycja na pyszne śniadanie, które da nam zastrzyk energii na dalszą część dnia. Chrupiąca grzanka z żytniego chleba natarta czosnkiem, wyładowana po brzegi pastą z
DefinicjaSmakuŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepasjuż wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym(...)smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił się ze wszstkich stron biały. Przekladamy na talerz. Bakłażana i suszone pomidory kroimy w jak najdrobniejszą kostkę
Zawsze głodna!Babka ziemniaczana była bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach wschodnich regionów Polski, zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca
Smakowity Blog KulinarnyTort makaronowy - niby zwykła zapiekanka a jednak bardziej efektowna :) Coś fajnego i dla oczu i dla podniebienia - dwie warstwy makaronu przełożone mięsem mielonym, a do tego warzywna pierzynka pokryta serem żółtym. Całość skomponowana tak, żeby nie rozwalała się przy krojeniu, a ponadto wszystko dobrze doprawione, pachnące i bardzo smaczne! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Warstwa makaronowa: 1 op. makaronu(...)warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :). 3. Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach). 4. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy
Kto ugości moich gości?Domowa pizza zdecydowanie wygrywa w imprezowym menu! Proste w przygotowaniu ciasto, 30 minut czekania, pieczenie i mamy. Z pomidorowym sosem, mozzarellą i świeżą bazylią. Pizza Margherita
Zasmakuj KuchniPołączenie gruszki, gorgonzoli, szpinaku i orzechów jest rewelacyjne! Postanowiłam połączyć te wszystkie wspaniałe składniki w postaci tarty . Powiem jedno - powstał wspaniały smak i bardzo fajne danie
potrawyregionalneK iedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny. Czas przygotowania: 10
SzczyptaSmaQodrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami(...)attachment_8962" align="aligncenter" width="803"] Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku[/caption] Zobacz inne przepisy z kurczakiem w gyrosie: Domowa Pizza Kebab-Gyros Chlebki Pita Z Sałatką Gyros Zapiekanka Gyros Z Ryżem Zapiekanka Gyros Z Makaronem Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Artykuł Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneokazują się być jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przyjemność przy minimalnym wkładzie pracy i czasu. Mleko kokosowe i śliwki do dobre połączenie, testowałam je w tej jalglanej zapiekance śniadaniowej , w tej kokosowej owsiance ze śliwkami i czekoladą a także w czekoladkach z wiórkami kokosowymi i śliwką – zawsze było pysznie. Z podanych proporcji wychodzą dwa słoiczki – akurat(...)mlekiem kokosowym odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc ( warto przemieszać w międzyczasie). Pudding przełożyć do dwóch słoiczków (250 ml). Śliwki pokroić w ćwiartki Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać śliwki i smażyć mieszając co jakiś czas aż zaczną się rozpadać (ok 10-15 min), dodać cynamon i miód. Przestudzić, przełożyć do słoików, posypać płatkami
Cooking for Emilymięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone(...)usmażyć na złoto ze wszystkich stron. Zalać bulionem mięsnym i na wolnym ogniu gotować około 20 minut. W tym czasie pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki przełożyć do pulpetów. Gotować kolejne 10 minut. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę
Ala piecze i gotuje