oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2-3 solidne szczypty ulubionych ziół – u mnie zioła do pizzy i zapiekanek kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege Olewnik Dodatkowo: soczewica zapiekana z warzywami i kasza jaglana zapiekana z warzywami Olewnik Przygotowanie: Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia(...)obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kiełbaski grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Dodatkowo podałam do całości soczewicę zapiekaną z warzywami i kaszę jaglaną zapiekaną z warzywami. Goście zachwyceni! Smacznego
Słodkie okruszkiZapiekanki to jest najprostszy sposób na pożywny obiad. Dzisiaj zrobiłam quiche z nadzieniem na bazie kiełbasy i cebuli. Niby nic specjalnego ale jakie smaczne ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z kiełbasą składniki: 3 kiełbasy najlepiej wędzone 3 duże cebule 500 ml śmietany 30% 4 jajka 50 g miękkiego sera z pasteryzowanego krowiego mleka Ciasto: jajko 70 g masła 130 g mąki(...)karnika i zdjąć obciąż eni e. Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażmy do momentu aż cebula się zeszkli. W misce rozbijamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Farsz przekładamy na ciasto, dodajemy posiekany
Delusional Trineskładniki na maskaron szpinakowy: 300 g mąki pszennej 1-2 jajka 70 g świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka oleju wykonanie: Mąkę miksujemy ze szpinakiem, dodajemy jajko
Domowy Smak JedzeniaI właśnie takie dania bardzo lubimy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Marty . Dosłownie przepis z nieba nam spadł. Kupiliśmy, kawałek użyliśmy i został się. Kilka koncepcji
R'n'G KitchenCassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz(...)dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli. Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem. Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę
Poezja Smaków - blog kulinarnysuszonej Sól, pieprz, łyżeczka cukru do smaku Ulubione zioła: bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, tymianek. Sposób przygotowania : Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórek, Kroję w kostkę. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewam masło i dodaję posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory(...)podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu, smacznych i zdrowych nie zastąpi żaden kupny sos. Warto zatem poświęcić godzinkę
Ale ProsteJestem miłośniczka wszelakich zapiekanek makaronowych. Więc wszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli.W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc(...)łyżeczka cukru łyżka octu winnego Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki około 1 szklanki mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno. Podsmażyć połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć
Mania GotowaniaPierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się
Kuchnia Pełna Pasjiogrodzie powstał ostatnio gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym. Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował bo ja aktualnie na wakacjach. Pewnie teraz gdy to czytacie(...)misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia. Pomidorki pokroić na połowę
Cooking for Emilywalory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka(...)sera żółtego 100 ml wody Instrukcje Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso
Wędrówki po kuchniSkładniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg); 200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.Pyszne, proste
Gospodyni MiejskaZbyt duża wiedza na temat innych ludzi sprawia, że mają oni nad tobą władzę. Jesteś zmuszony do zrozumienia powodów, dla których robią to czy tamto, a
Weganizm infantylnyLasagne z wędzonym łososiem , duszonym porem i serem brie z dodatkiem kremowego i aksamitnego sosu beszamelowego. Delikatna, aromatyczna, wprost rozpływająca si ę w ustach zapiekanka makaronowa, polecam serdecznie ;):) **** Le lasagne sono un piatto capace di conquistare i cuori e i palati della mia famiglia;) Per questo motivo voglio oggi condividere con Voi la ricetta(...)parmigiano grattugiato 3 porri olio d'oliva pepe Besciamella 500 ml di latte 50 g di burro 50 g di farina 00 noce moscata sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy pory pokrojone w cienkie plasterki, dusimy ok. 5 minut; mieszając od czasu do czasu. **** PREPARAZIONE In una padella scaldate 2-3 cucchiai di olio
La grande e la piccola cuoca