ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham pół kostki masła (100 g) 1 łyżka smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia pół łyżeczki
Gotowanie jest łatweW tym roku mam bardzo marny szpinak i długo czekałam aby zebrać cokolwiek. Jednak po ostatnich deszczach w końcu coś urosło i od razu postanowiłam zrobić
Monia miesza i gotujeSpaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone...Długie, cienkie nitki makaronu.Aksamitny sos na bazie serka mascarpone.Kawałki tuńczyka i wiórki marchewki.Szybkie i proste danie.Polecam! Składniki:250
Gospodyni MiejskaCapirotada. Wielkanocny pudding chlebowy z Meksyku. Można też powiedzieć - słodka zapiekanka chlebowa. Danie jedzone w krainie na południe od przyszłego "wielkiego muru" w okresie Wielkiego Postu. To jest prawdziwa egzotyka! Coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałem, a nawet nie wyobrażałem sobie, że można tak połączyć składniki. Każdy, kto prezentuje przepis na capirotadę, zaznacza: tak, dobrze widzicie - żółty ser! Nie omijajcie(...)piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W rondelku połączyć wodę, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć przyprawy. Migdały uprażyć na patelni. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i ułożyć na dnie warstwę z kromek chleba. Posypać 1/3 rodzynek, migdałów i startego sera. Zalać równomiernie 1/3 syropu. Powtórzyć operację dwukrotnie do wypełnienia naczynia trzema warstwami
zadanie-gotowanieciepło. Na świecie najbardziej znana jest właśnie grecka wersja musaki: z bakłażanów i sosu mięsnego, ale w samej Grecji, na Bałkanach i na Bliskim Wschoske jest wiele odmian tej zapiekanki. Nasza jest jeszcze inna, bo ze słoika. To nasz autorski pomysł, będący efektem fascynacji tym sposobem pieczenia. Poprzednio w słoiku zrobiliśmy lasagnie, najpierw wegetariańską a potem klasyczną. Teraz musakę. Uważamy(...)szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Rozłóż na blaszce do pieczenia i mocno posól. Odstaw. Krok 2 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę. Smaż około 5 minut aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek, zamieszaj i przesmaż minutę. Podkręć temperaturę i wyłóż na patelnię mięso. Smaż rozdrabniając
Niedzielny kucharzwierzchu i świeżymi listkami oregano. Chrupiąca na zewnątrz - miękka i soczysta w środku. Pieczenie świetnie spaja całość, a mascarpone nadaje jedwabiście gładkiej konsystencji i kremowo-śmietankowego posmaku. Zapiekankę przygotujecie właściwie z każdym rodzajem mięsa mielonego, z wołowiną, wieprzowiną czy cielęciną ( lub z mieszanką tych mięs). Należy jedynie pamiętać, aby obsmażone mięso gotować w sosie nieco dłużej - do miękkości(...)pieprz, szczypta chili w proszku, świeże lub suszone oregano, bazylia, zioła prowansalskie WYKONANIE SOS : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na szerokiej patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, przez około 5 minut, na umiarkowanej mocy palnika, aż zmięknie i zrobi
cool and mintyJeżeli zapiekanka makaronowa była zwykłą serową bombą, to ta kanapka na ciepło jest bronią masowego rażenia ;) Przy niej cannelloni Marzeny wydają się być łagodnym środkiem perswazji, a żółte pierogi daniem wręcz dietetycznym! ;) Jeżeli ktoś postrzega swoje relacje z jedzeniem w kategoriach winy i grzechu, to zalecam podjąć zdecydowane kroki, by choć na chwilę się od tego uwolnić. Dla grillowanego(...)szczyptę soli i pieprzu. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ser i posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Kromki chleba posmarować dosyć grubo masłem czosnkowym i umieścić na dużej patelni. Na dwóch kromkach ułożyć masę serowo-pieczarkową. Smażyć do zrumienienia chleba. Przykryć pustymi kromkami i lekko ścisnąć. Jeść póki gorące
zadanie-gotowanieBardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)ziemniaków, aby ładnie się nam rozprowadziły. Kiedy mamy jednolitą gładką masę wsypujemy do ziemniaków trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatałowej i ponownie mieszamy. Mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego pokrojona w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut
ChilliJemyDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiMusaka z bakłażanem to tradycyjna zapiekanka grecka. Ma właściwości prozdrowotne głównie za sprawą bakłażana, który jest bogaty w błonnik oraz obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym, jak każda dobra zapiekanka, grecka musaka z bakłażanem jest smaczna i sycąca. Polecamy również inne nasze przepisy na obiad Polecam również wiele ciekawostek na temat bakłażana z serwisu Wikipedia . Składniki: 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)minut. W połowie pieczenia poodwracać bakłażana na drugą stronę. Następnie trzeba zrobić sos z mięsa i pomidorów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zieloną pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć, aż przestanie być surowe. Dolać wino i mieszając poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnestole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne", gdy moja szwagierka zrobiła je, podczas naszego urlopu w UK. Żona Ma uwielbia tę zapiekankę, więc dziś ukłon w jej stronę. Smacznego Kochanie! Będziemy potrzebować: -płat polędwicy z dorsza, świeżego -płat wędzonego na zimno łososia -kawałek świeżego tuńczyka -płat świeżego śledzia, ja kupiłem filet(...)moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę
BaRepasSkładniki: około 6 płatów lasagne 300 g szynki wieprzowej 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g
Qchnia po prostuSkładniki 2 średnie cukinie 2 szalotki lub 1 średnia cebula ok 250g lub więcej (im więcej, tym lepiej) kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 2
OliveandThymeJeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i
Ugotować