Pyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam
Kuchnia Pełna Pasjicytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby(...)wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Do naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami
Kulinarne Fantazje MarioliPo świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie
Kuchnia Pełna Pasjiniesamowity, charakterystyczny dla klasycznej zapiekanki aromat. Spróbujcie tej wersji, bo jest lżejsza niż mięsna, ale równie pożywna. Zamiast pure z kalafiora możecie użyć też resztek tłuczonych ziemniaków. Wegańską zapiekankę pasterską, podobnie jak mięsną można bardzo dobrze mrozić, gdyż doskonale się przechowuje w takiej postaci. Trzeba ją tylko zapakować do szczelnego pojemnika, albo do zamykanych woreczków do mrożenia. Zamrożoną trzeba później(...)gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 cebula 5-6 boczniaków 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża
Niedzielny kucharzMoje dzisiejsze danie swoją formą nawiązuje do tarty, lecz klasyczną tartą oczywiście nie jest. Swoimi składnikami nawiązuje do lazani, choć również nią nie jest. Jest
Jadło i czytadłopieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki. Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp. Możesz przechowywać go przez klika(...)minut Składniki: 500 g papryki czerwonej 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry 80 g cebuli 30 g oliwy 8 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu 1 ząbek
SzczyptaSmaQKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiPowrót z pracy, brak pomysłu na obiad…a tutaj szybkie przygotowanie, samo się piecze i włala! Gotowe ;) Zapewniamy…obiad z przygotowaniem, to 60 min. Składniki 1/2
R'n'G KitchenWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i
kuchnia doskiDzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych. Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie(...)kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku w całości sok z 1/2 cytryny
NiePieprz.plZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna
Weekendy w domu i ogrodzieidealnie sprawdzają się w formie drugiego śniadania czy podwieczorku. Nie trzeba ich gotować, a mimo to są bardzo zdrowe. Szybkim i wartościowym posiłkiem może być także świeży sok, zwłaszcza warzywny. Niewiele czasu w przygotowaniu pochłaniają również wszelkiego rodzaju sałaki. Wystarczy pokroić warzywa, dodać dobrej jakości pieczeń lub wędlinę oraz ser (np. pleśniowy, feta czy mozarella), aby przyrządzić lekki i smaczny(...)stanie przy patelni, zamiast smażenia lepiej decydować się na pieczenie dań. Rozwiązanie to jest przy okazji alternatywą zdrowszą. W ten sposób przygotować można różne proste pieczenie, pasztety czy zapiekanki. Dodatkową zaletą jest fakt, że przygotowane w ten sposób potrawy idealnie smakują także na zimno. Można zatem jadać je nie tylko jako ciepły obiad, ale również w formie dodatku do kanapki
Kulinarne PrzebojeŚledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie. Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu
Ostra na SłodkoTen tydzień jakiś krótki się wydawał, jeśli chodzi o czas do południa. Trzeba było wymyślić coś, co szybko się robi i na dodatek samo ;) No i
R'n'G Kitchen