Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P Składniki
R'n'G Kitchentego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada i ma trochę taką „rozlazłą” konsystencję, jednak po wychłodzeniu i ponownym odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza i wspaniale kroi się, absolutnie nie rozpadając. Oryginalny Cottage(...)starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 900 g ziemniaków 1 serek topiony 150 ml mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sosu worcestershire 1 płaska łyżeczka cynamonu bazylia sól, pieprz olej
Jadło i czytadłoblisko. No nic, jeszcze miesiąc pewnie taki i powinno być lepiej. Na szczęście gotowanie mi się nie nudzi. Chociaż ciągle gotuję bardzo zimowo - zupy, mięsiwa, gulasze, kasze, jednogarnkowce i zapiekanki. Dziś na stole gęsta zupa z pieczonej papryki i pieczonego kalafiora. A na wierzchu garść żółtego, rozpływającego się sera. 5.0 from 1 reviews Zupa z pieczonej papryki i kalafiora(...)Ingredients 1 kalafior 3 papryki 4 łyżki oliwy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki przyprawy za'atar (opcjonalnie) 1 i ½ litra wywaru warzywnego albo rosołku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny sól. pieprz do smaku ser żółty do posypania Instructions Kalafior umyć, obsuszyć i podzielić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić
Cooking for EmilyJesień, to feria barw zarówno w przyrodzie jak i na talerzu, bogactwo warzyw i owoców zachwyca i zachęca do gotowania, dorodne dynie papryka i cukinie
Wanilia i KardamonWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie), warzywa na patelnię
JejKuchniaSałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka(...)ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką
kruche babeczkiSałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA 16. Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka(...)ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem
kruche babeczkiodrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych(...)bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu
Kulinarne przygody Gatityboloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać(...)warzyw. Zagniotłam kruche ciasto z orkiszowej mąki. Potem wszystko połączyłam i upiekłam. Wyszło przepyszne danie na rodzinny obiad. Nam ta wersja bardzo przypadła do gustu, zresztą lubimy różnego rodzaju zapiekanki i tarty. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje. Wypróbujcie i dajcie znać! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPo dość długim czasie postanowiłem wrócić do blogowania i kontynuowania mojej pasji. Wraz ze zbliżającą się wiosną postanowiłem zrobić danie adekwatne do tej pory roku 😃 Składniki
Przepisy MikołajaBardzo dobre ziemniaki, idealnie do schabowego i surówki. Polecam. Duże ziemniaki wyszorować mocno, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ząbek czosnku obrać
Kuchnia PokoleńMuszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować
Wanilia i KardamonJeśli jeszcze nie próbowaliście lazani to najwyższy czas :) Ilość porcji: 6 Składniki: Sos boloński – najlepiej według przepisu Gordona Ramsay'a (potrzeba około półtorej porcji) Wegetarianom proponujemy przepis na sos warzywny . Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach(...)będzie w nim grudek to zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński. Robimy tak do wykorzystania wszystkich składników
Kolizje SmakówNadeszly dni kiedy wyprawa na targ jest niczym podroz na wyspe skarbow. Uzbrojona w moj ukochany, wiklinowy kosz wyruszylam wiec w piatkowy poranek na warzywne zakupy. Po zimne nasz osiedlowy targ znow tetni zyciem. Od przepelnionych nowalijkami straganow az trudno oderwac oczy. Nic wiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych(...)martwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz
Przysmaki KarolkiPlacki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki
Trzeci talerz